Last news in Fakti

6 Юли, 2023 15:47 7 000 32

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Ако стане нещо с АЕЦ „Запорожие“, кръгчето ще стигне до София (ВИДЕО)

  • петър клисаров-
  • аец „белене“-
  • борисов-
  • костов-
  • русия-
  • украйна

Защо нямаме АЕЦ „Белене“?...

Петър Клисаров пред ФАКТИ: Ако стане нещо с АЕЦ „Запорожие“, кръгчето ще стигне до София (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Военна операция или война? Русия неслучайно казва, че води военна операция в Украйна. През 2008 година има предложение на Индонезия в ООН, че е добре да се забрани използването на думата „война“ със закон. Тогава Русия подкрепя това предложение. И заради това сега руската гледна точка е, че се води военна операция в Украйна. И изобщо не е случайно, че тези войни се водят толкова бавно. Защото, когато дойде време за преговори, там, където има руски ботуш, ще е руска територия. Там, където има украински ботуш, ще е украинска. Големият проблем на този конфликт е в това дали в тази зона ще се вкарат ядрени оръжия. Запорожката АЕЦ е голям проблем. Има симулации, че ако се стигне до авария с АЕЦ „Запорожие“, то кръгчето, което ще се образува, ще стигне до София. Но, в същото време, половината Турция изчезва. Куполите на централата са направени така, че да понесат удар на самолет в тях. И сега се спекулира с това, че руснаците са наредили взрив по покривите, за да разхлабят устойчивостта на купола. Да взривиш Северен поток и да казваш, че руснаците го направиха, не е нормално. Да взривиш язовир, който е в украинска територия, и да кажеш, че руснаците го направиха, не е нормално. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Петър Клисаров, лидер на партия „Пряка демокрация“.

Попитан за коментар за отказа на Правна комисия в парламента да допусне референдума на „Възраждане“, Клисаров каза, че не вижда как комисията може да го спре по законен начин.

„В Правна комисия са толкова нагли, защото игнорират законите. Става въпрос за референдум, който е събрал 470 000 подписа. В закона ясно пише, че ако има над 400 000 легитимни подписа, трябва да се гласува в зала. Няма как комисията да го спре. Ако вече след дебати в зала не се насрочи дата, не се допусне провеждане, тогава вече въпросът може да се отнесе към Конституционния съд, който ще го признае за законен. Има малък проблем с формулировката, но това е поправимо по време на дебатите в зала. В момента в Правна комисия с това недопускане нарушават закона“, добави Клисаров.

„Защо нямаме АЕЦ „Белене“? За да направиш АЕЦ, ти трябват две неща - лицензирана територия и да имаш финансиране. Проектът „Белене“ бе за два реактора по 750 мегавата и ние осигурихме 2 млрд. долара финансиране. Ангажиментът на България беше 300 милиона долара лихви по времето на строителството, което трябваше да е четири години. Ако беше закъсняло повече от тези четири години, всеки ден неустойката за България беше 300 000 долара. Атомната централа трябваше да е готова 2007 година. И като приключи това, веднага да се започнат преговори за още два реактора, които щяха да бъдат построени до 2015. Ето какво изпусна в България. Просто има външни сили, които не искат България да е ядрена сила, а така наречените десни са проводника на тази външна политика. Почна се от Иван Костов, замесен е и Иван Иванов, който в момента е шеф на КЕВР. И сега чуваме премиерът да казва, че не ни трябват четири реактора. Николай Денков никога не е движил бизнес през живота си, не знае какво е да ти трябва енергия, но казва, че не ни трябват. В проекта са загробени вече над 3,5 милиарда лева. Това са пари, безвъзвратно загубени. Има ли човек, който е в затвора, след като толкова пари са безстопанствено загубени. Имаше и германска фирма, която даваше 4 милиарда евро за 49% от централата. Дойде Бойко на власт и ги изгони. Неговите виждания са същите. ЕНП му казват, че не е добре България да има ядрени мощности, а той слуша. Нали за АЕЦ „Белене“ имаше и референдум. 60% от хората казаха „да“. Защо няма министър-председател в затвора, след като не изпълнява законите на страната. Това питам“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какъв човек трябва да си

    36 103 Отговор
    за да подкрепяш Русия, която ни пусна радиация през 1986 година. Тогава Украйна бе поробена от руснаците!

    Коментиран от #2, #6, #15, #20, #24, #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 МНОГО. ИДИОТИ. ,БЕ

    43 9 Отговор
    МНОГО
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Да да

    76 18 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв човек трябва да си":

    По-демокрачно е веднага да убиеш хиляди за секунди в Нагасаки и Хирошима.

    Коментиран от #10

  • 7 Моля?

    32 1 Отговор
    Киевская Русь да ви говори нещо-??? Точно там сме дали и писменност и вчера.
  • 8 Моля???

    15 1 Отговор
    И вяра
  • 9 Референдум

    40 2 Отговор
    За АЕЦ беше 20 процента и било малко а сега са ни яхнали вкупом със седем процента
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Кен Еф

    28 9 Отговор
    нищо бе, нашите кузяци са неузвими за радиацията, кузята семенна течност има такова свойство
  • 13 Ама

    39 9 Отговор

    До коментар #10 от "Прокопий":

    що не броиш избитите от господарите ти в Ирак, Либия, Сърбия, Сирия?!
  • 14 Каквото

    7 2 Отговор
    стане !
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ахааа

    23 20 Отговор
    Значи взривеният язовир бил на украинска територия...... ,, ами щом е така, призови ги руснаците да изчезват час по-скоро оттам бе, Петьо !!
  • 19 ИНЖ

    11 25 Отговор
    А защо няма хиляди протестиращи на бул. „Драган Цанков“ 28??? РФ е окупатора!!!
  • 20 Малчо

    42 10 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв човек трябва да си":

    Всеки е свободен да замине да се бие за Украйна, така че питам защо още си тук? И не ме изкарвай че съм русофил, защото изобщо не ми дреме нито за филите, нито за фобите. Вие всички пречите еднакво.
  • 21 Да удари Слънчака,

    13 2 Отговор
    там са яко дрогирани и няма да разберат!
  • 22 Експерт

    30 9 Отговор
    РЕАКТОРИТЕ НЕ СТРУВАТ 600млн.евро, ЗАЩОТО
    НИЕ ВЪРНАХМЕ СТАРИТЕ ДВА ОТ ПО-СТАР МОДЕЛ, КОИТО РАБОТЯТ В РУСИЯ, А КУПИХМЕ
    ВВЕР1000-два бр., ЧИЯТО ЦЕНА СЕГА Е НАД 2,5млрд.евро И ТРЯБВА ДА ЧАКАШ МИНИМУМ 2г.в НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ ДА ТИ ГИ ПРОИЗВЕДАТ!!! НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ-СМЕШНИЦИ, КАТО Добрев-бивш министър на енергетиката искат да направят подарък на УКРАИНЦИТЕ, ПОД БЛАГОСКЛОНИЯ ПОГЛЕД НА ЧИЧО САМ И ЛАЙН.ЯНАТА ЕВРОКОМАНДОРКА

    Коментиран от #32

  • 23 Тити

    13 9 Отговор
    Ако се беше намесило НАТО този въпрос нямаше да седи на дневен ред
  • 24 Предложение

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв човек трябва да си":

    Да се направи референдум за подкрепата на България за Украйна и каквото се реши с него да стане закон.
  • 25 Мнение

    22 3 Отговор
    България има нужда от нови мощности. След няколко месеца като решат да вдигнат за пореден път цената на тока, и продължават да твърдят, че нямаме нужда от нови реактори пак ще им повярвате?
  • 26 къф тоа

    3 1 Отговор
    анонимник?
  • 27 удобно се забравя

    15 2 Отговор
    че Русия също е опасно близо до тази АЕЦ и ако стане белята,ще удари много повече и руснаците от европейската част - освен ако Путин не е измислил как да духа облака в западна посока! Не че се е загрижил за простия руснак...
  • 28 Ако ако

    3 7 Отговор
    Абе ясен си ти четирихилядник
  • 29 Боже,боже

    5 5 Отговор
    Колко много 4000 хилядници и в територията!Откъде изълзяхте,бе?!Украйна взривила Каховка!!!Ти наред ли си?!Руснаците владееха Каховка!Да не са малоумни украинците,че да взривяват язовира и да унищожават територията си?!Руснаците владеят АЕЦ Запорожие,но украинците щели да взривят централата и да унищожат населението си и земята си!!!Бе вие наред ли сте?!
  • 30 Някой

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Какъв човек трябва да си":

    Украйна е била в Ссср , ама реално не в Русия ства проблема. Щото, като дадеш на малоумници технология, така става. Сега технологии им дава Нато. И те за втори път рискуват с действията си ядрена централа на Украинска територия. И застрашават народи, коиъо няюат никаква вина за проблемите им.
  • 31 Тодев

    2 2 Отговор
    ГЛЕДАЙ И ЧЕТИ ,СЕГА ПРОСТАШКИ КОМЕНТАРИ ,Язовира каховка бил на на украйнска територия ,че кой я държи сега там ,даже и н язовирната стена има руски войници с пво ,система,като и да е взривена носят вина руснаците ,ако са влезли диверсанти какво са гледали ,по същия начин те държат и атомната централа след авария пак ще обвинят Украйна ,техните котешки Каваци сме го гледали вече
  • 32 херодот

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Експерт":

    Старите реактори,които също бяха платени и ги няма,не бяха ли чешки "татра"?Проект хранилка.Чудно е ,че го спират....