Last news in Fakti

28 Септември, 2023 15:12 1 538 7

Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ: Вносителите на промени в Конституцията започнаха да преосмислят различни неща (ВИДЕО)

  • наталия-
  • киселова-
  • конституция-
  • право-
  • промени-
  • партии-
  • политици

Националният празник и двойното гражданство са въпроси, които не засягат същината на управлението на една страна, казва юристът

Доц. Наталия Киселова пред ФАКТИ: Вносителите на промени в Конституцията започнаха да преосмислят различни неща (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС

В рамките на тези почти два месеца, откакто се заговори за промени в Конституцията, самите вносители започнаха да преосмислят различни неща. Националният празник и двойното гражданство са въпроси, които не засягат същината на управлението на една страна. Самото ни осъзнаване като българи надали ще зависи от решение, което да бъде заковано на конституционно ниво. Предполагам, че политиците ще дръпнат малко назад по тези въпроси. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ доц. Наталия Киселова, преподавател по Конституционно право.

„Но по отношение на въпросите, свързани с реформата в съдебната система, защото те са в ядрото на конституционния проект, там ще има големи дебати. Тези промени са в четири групи и се отнасят както до Висшия съдебен съвет и неговото разделяне на орган на прокурори и съдии, до ролята на Инспектората, до какви правомощия да има прокуратурата, респективно главният прокурор и до правомощията на министър на правосъдието. Разделянето на ВСС не очаквам да предизвика много дебати. Но как да се ограничи прокуратурата и ролята на главния прокурор - там ще бъде голям спор“, добави тя.

„Може да видим Асоциацията на прокурорите как се опитва да се противопостави на тази реформа. Те казват, че като цяло подкрепят реформата, но това да не се променя, онова да не се е промени. Много трудно ще бъде за народните представители да намерят баланс между двете цели - едната цел е как да бъде формиран прокурорският орган, да бъдат селектирани най-добрите прокурори. Другата не по-малко важна задача е как да се направи така, че да има обективност. Сега идеята е шестима прокурори да се избират от Народното събрание, двама от прокурорската колегия и един следовател. Трима срещу шестима означава, че изборът на главния прокурор практически ще е решение на партиите и политиците. Как обществото ще има контрол над главния прокурор, а не той да е политически зависим. Това ще бъде сложната задача“, добави доц. Киселова.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж. Ганчо Илков

    4 0 Отговор
    Докато Българските Политици си играят на Преобръщане на Палачинката, Реални Демократични Промени в Конституцията няма да има. Най-важното за тях, е да има Хаус, Противопоставяне, Инат между Институциите, Лидерите да Получават Държавната Субсидия за Издръжка. Не ги Интересува, Стандарта на Живот, Демографския Проблем, необходимостта от Демократични Промени. За какво им е Промяна на Конституцията. Определенията Народ, Конституция, Реформи, Демокрация, Национален Празник, са само за пред Микрофона. Важно определение, особено преди Избори, е "Обръщане на Палачинката".
  • 2 Боньо Фаса

    1 2 Отговор
    Тая май нещо се взе много насериозно.
  • 3 ДЪРТ

    2 1 Отговор
    това са само пози и тупкане на топката за игрово време в парламента друго вече не могат да измислят стойностно
  • 4 Тома

    2 0 Отговор
    Аз не знам кой им вярва на тези вносители на конституцията.Ами те са от крадец и лъжец нагоре
  • 5 Ддд

    0 1 Отговор
    Тази специално е една от виновниците ПП-ДБ да правят промени в конституцията.
  • 6 Ддд

    2 1 Отговор
    Сутринта гледах трима висши магистрати от ВАС,ВКС и Прокуратурата. Казаха че разделянето на прокуратурата от съда, е огромна грешка. Както и че ако някой си позволи да вкара 6 човека в прокурорска колегия и двама истински прокурори, това ще е политически орган, а не прокурорски.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.