Last news in Fakti

19 Декември, 2023 14:35 2 187 10

Мариян Карагьозов пред ФАКТИ: Въздушен „Шенген“ е австрийско бонбонче, просто залъгалка (ВИДЕО)

  • унгария-
  • шенген-
  • турция-
  • австрия-
  • марян-
  • карагьозов

Унгария и Турция в последните години имат много тясно партньорство, казва гостът

Мариян Карагьозов пред ФАКТИ: Въздушен „Шенген“ е австрийско бонбонче, просто залъгалка (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Въздушен „Шенген“ е австрийско бонбонче, просто залъгалка. „Шенген“ има две измерения – икономическо и бежанско. За България е важно икономическото отношение, защото ще позволи търговията да се извършва по-бързо, защото няма да се виси по границите. Така че това е в основата да виждаме различни трактовки. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ политологът Мариян Карагьозов.

„Унгария и Турция в последните години имат много тясно партньорство. Унгария има статут на наблюдател в организацията на тюркските страни. Унгария закупува дронове от Турция, а от тази година беше сключен договор за доставки на газ от Турция. Така че сътрудничество между двете страни е много силно. От друга страна това са двете „лоши момчета“ в НАТО. В страните има политици, които не винаги и плътно следват на линията на западните съюзници“, добави гостът.

„Колкото за „Шенген“ и темата „против“, тя е свързана с бежанците. България има интерес да се присъедини към „Шенген“, защото присъединяването към това пространство ще позволи по-лесно български стоки да преминават проверките по границите. Въпросът е дали някой европейски държави имат интерес от това България и Румъния да са в това пространство. Корените на това, за което говорим – визирам бежанците, ни връщат към 2015 година, когато мащабната мигрантска криза от Близкия изток, от Сирия заля Европа. Това беше едно уникално стечение на обстоятелствата. Турция беше в труден период и преминаваше през избори. В Гърция нямаше правителство. Просто се събраха много фактори, които позволиха този наплив на бежанци към ЕС. А това, на по-късен етап, постави една голяма разделителна линия между самите европейски държави“, каза още Карагьозов.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 5 Отговор
    По-Добре врабче в ръката от колкото Жерав в Небето..........

    Коментиран от #2

  • 2 Да бе! Воден Шенген. По водопровода!

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И ако минеш по дунав мост, то значи че си минал шенгенска граница, а с ферибота не си! Ала-бала и глупости на търкалета.
  • 3 Спиро

    0 4 Отговор
    Taka e.
    Докато сме неориентирани във времето и пространството така ще е.
    Докато си имаме тъп гъз за президент и докато не знаем към кой свят принадлежим, ще има само залъгалки.
    И аз да съм на мястото на австрийците и аз така щях да направя

    Коментиран от #4

  • 4 бай Даньо

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Спиро":

    Е, и ти се изсрА.. на метеното. Те не ни искат в селото ЕС ти питаш за шенген...Азър стана въорос, абе я ни светни какво е това шенген, защпото месеци наред говорят за него, пък...

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хасковски каунь

    1 0 Отговор
    А Нидерландската наденица с дупка как е ?
  • 8 клио

    0 0 Отговор
    Ма направо близалка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.