25 Юли, 2024 15:17 2 757 1

Манол Пейков пред ФАКТИ: Община Варна апортира 29% акции от панаира при Гергов, но това падна в съда (ВИДЕО)

  • манол-
  • пейков-
  • пловдивски панаир-
  • георги-
  • гергов-
  • варна-
  • пловдив

Оценката на панаира преди 2010 година е 800 милиона лева, а днес е много повече от милиард, казва гостът

Манол Пейков пред ФАКТИ: Община Варна апортира 29% акции от панаира при Гергов, но това падна в съда (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Дружеството на Георги Гергов „Пълдин Туринвест“ АД засега няма да може да установи пълен контрол върху Пловдивския панаир. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от преди дни. Софийският административен съд взе решение, че апортирането на акциите от Община Варна е нищожно и извършено при сериозни нарушения на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

„Това е огромна победа за българите, за България, за справедливостта. Сагата с Пловдивския панаир е трудна за проследяване и датира от 2006 година, когато започва община Пловдив да прехвърля постепенно имоти в „Пълдин Туринвест“ АД. В началото това е изградено с добри идеи - за спасяване на Стария град, за развитие на панаира и т.н. След това са предприемани стъпки през годините, които са в много тежък ущърб на държавата. Говорим за прехвърлянето 1:20 на имоти, които държавата апортира в това дружество, а Георги Гергов забогатява по един абсолютно мътен начин. Оценките на държавните имоти се занижават, а оценките на тези на Гергов се завишават. Така той превзема къщите в Стария град, а постепенно и Пловдивския панаир, за да стигне до 49%. След това чрез един трик успява да компенсира около 1,5% от акциите в панаира, които са били на трети лица от обезщетение. Той купува техните дялове и така става мажоритарен собственик“, обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Манол Пейков, депутат от ПП-ДБ.

„През цялото това време Гергов си управлява панаира като собственик. Оценката на панаира преди 2010 година е 800 милиона лева, а днес е много повече от милиард. Ако в един един момент стане така, че той приключи с панаира и реши да застрои с блокчета тип „Люлин“ 2 земята, този милиард ще бъде умножен няколко пъти. В един момент, при последния кабинет на Борисов, община „Пловдив“ харизва на община Варна 29% от акциите в панаира. След това община Варна решава да апортира тези 29% в дружеството на Гергов и така реално щеше да бъде приключен панаирът. Това решение на община Варна да апортира 29% акции от панаира в дружеството на Гергов падна в съда, а това е голяма победа. Съдът се произнесе, че тези акции не са на община Варна и че тя няма право да ги апортира. Това може да бъде обжалвано, а кметът на Варна каза, че няма да обжалва. Ето това е сагата накратко. Искаме справедливост и въпросът е да се намерят достатъчно институции, които да застанат на страната на закона, на правото“, добави гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ироничен

    0 0 Отговор
    Този не го слуша главата. Има претенции за интелектуалец, а коментира в парламента на КК инструмента.