Last news in Fakti

11 Юли, 2014 18:38 787 0

Вигенин: Да мислим за бъдещето на Балканите

  • вигенин-
  • балкани-
  • свят

На провеждащата се годишна среща „Кроация форум” в Дубровник, посветена на европейската интеграция на Западните Балкани, министър Кристиан Вигенин призова Балканите да спрат да произвеждат история, а да създават бъдеще за региона. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

В своето изказване българският външен министър изтъкна необходимостта от изграждане на инфраструктурни връзки между страните в Югоизточна Европа - автомагистрали, железопътни линии и газови интерконектори, за да се повиши сигурността, да се привлекат инвестиции и да се гарантира икономическото развитие и социалната перспектива на гражданите. Той подчерта, че за тази цел трябва да се използват и европейски средства, като финансирането за периода 2014-2020 година на предприсъединителния процес е по-гъвкаво и в по-голяма степен отговаря на нуждите на отделните страни.

Министър Вигенин подчерта, че по-нататъшното разширяване трябва да остане приоритетен за ЕС въпрос. Същевременно призова страните от Западните Балкани да продължат усилията за изпълнение на критериите за членство. България остава ангажирана с европейската перспектива на страните от региона и ще продължи да споделя своя опит с тях в тази посока, заяви в заключение министър Вигенин.

В рамките на форума министър Вигенин проведе двустранни срещи с министрите на външните работи на Република Македония, Хърватия и Босна и Херцеговина.

В срещата участват министрите на външните работи на Хърватия Весна Пусич, Черна гора Игор Лукшич, на Сърбия Ивица Дачич, на Босна и Херцеговина Златко Лагумджия, на Република Македония Никола Попоски, на Косово Енвер Ходжай, на Албания Дитмир Бушати, на Румъния Титус Корлъцян, на Словакия Мирослав Лайчак, на Унгария Тибор Наврашич, на Италия Федерика Могерини, на Холандия Франс Тимерманс и на Швеция Карл Билд, както и дипломати от ЕС, включително и еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле, ръководителят на делегацията на ЕС и специален представител на ЕС в Босна и Херцеговина, Петер Сьоренсен, както и върховният представител за Босна и Херцеговина Валентин Инцко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: