Last news in Fakti

19 Август, 2014 16:08 2 314 0

Папа Франциск предрече собствената си смърт

  • папа франциск-
  • ватикана-
  • южна корея-
  • ирак

Понтификът се надява в най-скоро време да посети Китай, през септември ще е в Албания

Папа Франциск предрече собствената си смърт - 1
Снимка: АП/БТА

Папа Франциск за пръв път публично сподели мисли за възможната си скорошна смърт и още по-възможната си оставка. 77-годишният глава на Римокатолическата църква заяви пред журналисти в самолета на път към Ватикана от Южна Корея, където бе на петдневна визита, че не изключва доброволното си оттегляне от папския престол, ако почувства, че не може повече да изпълнява пълноценно своите задължения.

За пръв път в 600-годишната история на институцията това направи неговият предшественик Бенедикт ХVI през 2013 г. Папа Франциск отбеляза, че по-рано е било практически невъзможно епископите на католическата църква да подават оставка, но "Бенедикт ХVI е отворил тази врата".

“Мисля за своите грехове и грешки, за да избегна възгордяването. Тъй като знам, че ми е отреден кратък срок. Дните ми са преброени. Две или три години, а след това ще се озова в Дома на моя Отец“, каза папа Франциск.

Източници във Ватикана потвърждават, че понтификът и по-рано е говорил за собствената си смърт, но само в тесен кръг на приближени лица, а сега за пръв път публично споделя такива мисли.

Папа Франциск също така е признавал, че в последно време има известни проблеми с нервите, които даже изисквали лечение. Но се пошегувал, че да се бори с това в ежедневието, му помагал аржентинският чай мате. За последен път той бил пътувал в отпуск извън Аржентина през 1975 г.

Светият отец също така е заявил, че международната общност в лицето на ООН трябва да се намеси в ситуацията в Ирак, където ислямистките войски се бият със силите на централното правителство и кюрдските опълченци. На въпрос дали оправдава военната операция в Ирак, той е отговорил: „Мога да кажа само едно – желанието да спреш агресора е правомерно. Това не означава, че призовавам към война, просто искам агресията да бъде спряна“.

Пред 72-ма журналисти от 11 страни папата заяви още, че е готов да замине за Китай „още утре“, а в профила си в Туитър написа: „Благодаря ви, корейски приятели! С Божията помощ се надявам много скоро отново да дойда в Азия!“.

Папата ще посети Албания на 21 септември, където по неговите думи е сформирано национално правителство с участието на католици и православни в него, което доказва, че те могат да работят добре заедно. Освен това „Албания е единствената комунистическа страна, където атеизмът е залегнал в Конституцията й. Там да ходиш на църква е било противоконституционно. Били са разрушени 1820 църкви – и ортодоксални, и католически, а други са били превърнати в кина и театри“, коментира папа Франциск.

Тoй потвърди за пътуването си до Филаделфия през септември 2015 г., където е поканен от американския президент и парламент, и ще може вероятно да посети Вашингтон и Ню Йорк.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: