Last news in Fakti

18 Септември, 2014 15:39 786 0

Махнаха и последната статуя на Карл Маркс в Унгария

  • статуя-
  • карл маркс-
  • будапеща-
  • унгария-
  • университета "корвин"-
  • махнаха

От 1959 г. насам тя красеше фоайето на Университета Корвин в Будапеща

В Унгария демонтираха последната останала в страната статуя на Карл Маркс, съобщи агенция MTI. Скулптурата се намираше във фоайето на Университета „Корвин“ в Будапеща.

Къде ще бъде съхранявана статуята засега не е ясно. Ръководството на ВУЗ-а по-рано беше обещало тя да остане в пределите на кампуса и бе обяснило, че я маха по собствена инициатива, без какъвто и да било натиск отвън.

По-рано Христиандемократическата народна партия, влизаща в състава нао управляващата коалиция, призоваваше да се свали статуята на Карл Маркс, тъй като тя олицетворявала „расистка и антисемитска идеология“. Младежкото крило на партията вече заяви, че ликвидирането й символизира края на посткомунистическия преход в Унгария.

Бронзовата пластика стоеше във фоайето на университета от 1959 г. До 2004 г. ВУЗ-ът се е наричал „Карл Маркс“, след което е бил преименуван в чест на най-голямата унгарска библиотека от времето на Ренесанса, създадена от крал Матиаш І Корвин, известен и като Матиаш Хуниади.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: