29 Ноември, 2014 14:13 894 0

Съдът оневини Хосни Мубарак за убийствата на стотици демонстранти

  • хосни мубарак-
  • египет-
  • убийства-
  • демонстранти-
  • оправдан-
  • доживотна присъда

Бившият държавен глава на Египет получи на предишния процес доживотна присъда

Съдът оневини Хосни Мубарак за убийствата на стотици демонстранти - 1
Внасят на носилка Мубарак в съдебната зала. Снимка: АП/БТА

При повторен процес египетски съд свали от бившия президент на страната Хосни Мубарак обвинението за съпричастност към убийствата на демонстранти в хода на януарската революция от 2011 г. в Кайро, съобщи АП. На предишния процес той бе получил доживотна присъда – наказание, което новата власт смяташе за прекалено леко. 86-годишният политик и синовете му Али и Гамал сега бяха оправдани и по обвиненията в корупция. Мубарак и екс вътрешният министър Хабиб ал Адли бяха оправдани и по дело за корупция при износ на газ в Израел.

Обвиненията за убийства на протестиращи също така са били снети и от шестимата помощници на държавния глава, уточни „Ройтерс“, но решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.

Понастоящем Мубарак се намира под домашен арест в болница в Кайро. За делото той бе транспортиран с хеликоптер и после внесен в залата на носилка. През май политикът бе осъден на 3 години лишаване от свобода по още едно дело – за разхищаване на средства от държавната хазна.

На 25 януари 2011 г. в Египет започнаха масови протести, довели след две седмици до свалянето на режима на Хосни Мубарак, управлявал страната в продължение на 3 десетилетия. В хода на потушаването на акциите, участниците в които искаха оставката на президента, загинаха близо 850 души. На 29 ноември 2014 г. Съдът обяви тези цифри за грешни и приведе уточнения, според които жертвите на безредиците са били 239, а още 1588 са били ранени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА