Last news in Fakti

22 Януари, 2015 09:19 31 443 20

Уловиха праисторическа акула в Австралия

  • акула-
  • праисторическа акула-
  • мантиева акула-
  • австралия

Чудовището датира от преди 80 млн. години има 300 зъба в устата си

Морско чудовище или праисторически звяр се появи във водите край югоизточния бряг на Австралия. Създанието, което се нарича „Мантиева акула“ има паст с над 300 зъба и муцуна на морско чудовище бе уловена край Виктория миналия месец, съобщава Фокс нюз.

Рядко срещаната акула има предци, датиращи от преди  80 милиона години и е известна като "жива вкаменелост", защото е един от двата запазили се вида, датиращи от този период.

Уловеното чудовище е с дължина около 2 метра, а тялото му прилича на змиорка и има акулска опашката. В устата си има 300 игловидни зъба на 25 реда и дълга челюст, което означава, че може да погълне плячката си цяла.

Акулата била уловена по време на риболов за морски костур, съобщава в. "Сидни морнинг хералд".

Капитанът на кораба Дейвид Гийо заяви, че никога не е виждал нещо подобно през своите 30 години плаване.

"Това беше като от филм на ужасите. Беше доста ужасяваща гледка. ... Беше доста страшно всъщност", заяви Гийо.

Гийо и екипажът му хванали акулата на дълбочина едва 700 метра, което е доста необичайно, тъй като морското чудовище по принцип рядко живее над 1500 метра.
 

Скай нюз Австралия публикува снимка на акулата в своя Туитър:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 anomaly

    2 4 Отговор
    а може ли да е плод на някоѝ експеримент????
  • 2 Vasik Atanasova

    6 1 Отговор
    А ЗАЩО СА Е УБИЛИ А НЕ СА Е ВЪРНАЛИ ВЪВ ВОДАТА ДА СЕ РАЗМНОЖАВА

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Недялков

    1 1 Отговор
    До коментар #1 от "anomaly":


    А може би ти си плод на някой експеримент
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 абе чоджум

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "РАБОТОДАТЕЛ":

    Да ти призная, не съм активен расист, в смисъл, че единствено ме е гнус от досега с тази раса, без провокации и обиди от моя страна, затова и просто стоя далеч от тях, но ... Имам същото чувство, че е ромка/ром! Бях у районите, които биват хвалени като "смесени" в Пловдив - повръщаше ми се! Не от миризми (само), не от животните, разфасовани на тротоара или каруците, не! Впечатлението не е като от българска територия, ами като от африканска или арабска държава. И мирише така - леко сладникаво, типично за тези места...

    Васик поне говори и пише на български, между българи. Виж другите...

    Колкото до акулата - интересна гад!

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 абе чоджум

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "РАБОТОДАТЕЛ":

    Радвам се, че коментираш някак думите ми, донякъде обективно! Не харесвам циганията, както казах, смърдеше ми, една гнусна миризма, контактите (нежелани) с роми, просто същото чувство, все едно съм в Дар-ес-Салаам. Разваленият български, викащите подобия на жени, откровения просташки манталитет, липсата на възпитани и образовани хора, тоталното отсъствие на скрупули и задръжки...Нищо за съжаление не можех и не мога да направя - промяната в техния манталитет няма да се случи за година-две. Човек бяга от тази гнусна действителност!

    Все пак, да те светна, хубаво е повече хора да владеят български писмено и говоримо, това е пътят към някаква форма на интеграция в обществото. Вярно, съветваш я/го да научи добре български език, но едва ли твоите забележки ще бъдат приети като съвет (добър), а и от днес за утре не става...По-вероятно е да започнем да се обиждаме безпричинно в резултат на проявени комплекси.

    Хубаво е повече индивиди от малцинствата да се научат на правилен български език, така че да се минимизират рисковете от досега с тях! Иначе, идвайки да търсят работа се хвалят с "мога малко да чета". Васик (ако е от ромски произход) е направо приятно изключение!

    Трябва да бъдат убеждавани, както е в Западна Европа, че за хубава и престижна работа е нужно да се владее местния език, друг начин няма! Иначе се появява поляризация, противопоставяне, изолация и висока престъпност. В резултат на прехода държавата абдикира от образованието и интеграцията, а, за съжаление, дори ромите не виждат смисъл от образование - работиш-неработиш, заплата 400 лева ( масата български граждани). И метачката ги взема!

    И обидите няма да помогнат!
  • 13 krufx

    2 0 Отговор
    Това е много страшно което се случва значи че няма храна и излизат за да ловуват ще има и други.Изчезват видове и след това ще изчезнем ние.
  • 14 Даскал Петко

    2 0 Отговор
    Има шанс за Земята значи, браво! След като в началото на 20 век японски рибари хванаха считалата се за изчезнала преди 70 млн. години латимерия, сега се уловила друга праисторическа риба от преди 80 млн. години(10 млн. години не е кой знае какво :) ) Значи, след като се самозатрием, древните видове, от които са произлезли днешните животни и за щастие все още съществуват, ще дадат началото на нов живот. Един вид рестарт на живота по планетата. Това си го заслужихме ние самите, а Земята ще живне и без нас, даже по-добре без нас. Това е печалния резултат от т.н. цивилизация.
  • 15 Kabin40

    0 0 Отговор
    По вероятно ми се струва, че това е рожба на радиацията от аварията в Японската атомна във Фукошима. Не следя проблема, но ми се струва, че все още жълтурите промиват океана с радиоактивна вода.
  • 16 Гайо

    0 1 Отговор
    Аджаба пък как разбраха кога е датирала тая рибка че и 80 милиона преблизително и оня Гийо търсил на 700метра костур,да ходи Гуйо и екипажа му в Припят може да хванат някой врабче на 200 милиона

    Коментиран от #17

  • 17 Не разбирам

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Гайо":

    Така е ,но може би за да датират имат в предвид по-рано намерени вкаменелости (фосили) ,които са на тази възраст и тази риба.
  • 18 comment

    2 0 Отговор
    Едно нещо не ми дава мира, а именно - защо ли така силно ми напомня на онзи дърт крокодил - тъща ми?!?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Дженев

    1 0 Отговор
    Датирането е абсолютно "вярно"--дори самата "акула" си го е признала.Дори е споменала,че наистина живее на 1500 м.,ама
    и станало интересно дали след 80 милиона на повърхността още има живот. Жалко за нея --имало.
Новини по държави: