Last news in Fakti

15 Март, 2015 16:01 2 457 1

Българско участие на международен образователен форум в Дубай

  • унибит-
  • форум-
  • дубай-
  • стоян денчев

УниБИТ и един от най-престижните съвременни световни университети - Smart University, поставиха началото на сътрудничество помежду си

На 15 и 16 март 2015 г. в Дубай се провежда за трета поредна година международна конференция на тема “Глобално образование и умения 2015: Образование, справедливост, трудова заетост – постигане на добри перспетиви” (Global Education & Skills Forum). Форумът осигурява възможност на лидери от публичния, частния и социалния сектор, водещи специалисти от сферата на бизнеса, финансите, държавното управление, обществения ред, академичните среди и филантропията, представители на световни топ фирми, организации, университети и правителства да обединят усилията си за преодоляване на проблеми, споделяне и генериране на добри практики, създаване на решения и осигурявне на достъп до oбразование, равенство и трудова заетост за всички.

Официални покани от ЮНЕСКО за участие в този форум бяха отправени към г-жа Маргаритa Попова – Вицепрезидент на Република България, проф. Тодор Танев – Министър на образованието и науката (проф. Танев не присъства, тъй като по същото време в Париж се провежда среща на Министрите на образованието на страните членки на ЕС), акад. Стефан Воденичаров – Председател на БАН (поради друга служебна ангажираност акад. Воденичаров нямаше възможност да посети Дубай) и проф. Стоян Денчев – Ректор на УниБИТ, в качеството му на член на Управителния съвет на Института за информационни технологии в образованието на ЮНЕСКО в Москва.

Гост на Форума е и Генералния Консул на Република България в Дубай, ОАЕ, г-н Богдан Коларов.

По време на първия ден от конференцията българска делегация в състав проф. Стоян Денчев – Ректор на УниБИТ, д-р Белла Тетевенска – н-к отдел “Протокол, международни проекти и академическа мобилност, г-н Богдан Коларов – Генерален Консул и представители на българската диаспора в Дубай направиха официално посещение в една уникална образователна институция – Smart University, основан през 2002 год. и носещ името на своя президент  - Негово Величество Хамдан бин Мохаммед Ал Мактум, бъдещия престолонаследник на Дубай.

Tози университет обучава по иновативен начин около 10 000 студенти, 75 % от тях са представители на различни страни от целия свят, използвайки върхови технологични решения в областта на образованието и науката. Той разполага с 350 преподаватели, като една трета от тях са араби, а останалите са световно известни имена, работещи във водещи европейски, американски и японски университети. Всички преподаватели са защитили дисертации в най-престижните световни университети. Централната сграда на университета се отличва с модерен дизайн и оптимална функционалност.

Целта на това посещение беше запознаване с възможностите за образование и научни изследвания между българския и дубайския университети и установяване на трайно сътрудничество в областта на информационните технологии, науките за книгата, комуникациите, информационното брокерство, информационната и националната сигурност.

Пред българската длегация бяха представени три презентации по определените професионални направления на Smart University.

Канцлерът на университета д-р Мансур Ал Ауар приветства българската делегация и подчерта големия опит на България при въвеждането на нови образователни решения, базирани на използването на съвременните информационни и комютърни технологии.

В своето изложение, проф. Денчев запозна домакините с традициите на българскта образователна система и обърна внимание на възможностите за бъдещо сътрудничество между УниБИТ и Smart University.

Генералният Консул г-н Коларов говори за ролята на ЮНЕСКО за насърчаване на сътрудничеството между нациите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите и за нейните усилия за постигане на универсално зачитане на справедливостта, законите, човешките права и основните свободи на хората, по повод на 70-годишнината от създаването на тази световна организация. В своето изложение той подчерта още, че през настоящата година се навършват 65 години от създаването на УниБИТ – един от най-бързо развиващите се и модерни български университети.

По време на посещението, двамата административни ръководители на университетите – проф. Денчев и д-р Ал Ауар, подписаха договор за сътрудничество в oбластта на учебно-преподавателската дейност, научноизследователската работа, за обмен на информация за важни научни конференции, симпозиуми и други мероприятия.

Допълнително уговориха условия за обмен на студенти и прподаватели, както и участие на членове на академичния състав на УниБИТ като ръководители на докторанти на Smart University и участие в научни журита за присъждне на научни степени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дубаец

    0 0 Отговор
    Какво се случи?
    Подписаха договор 8839-я университет УниБИТ от България с 10975-я университет Hamdan bin Mohammed Smart University от Дубай. Чудо голямо, но добра разходка.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания