Last news in Fakti

25 Март, 2015 13:18 1 047 2

Сеймът на Латвия ще разглежда легализация на марихуаната

  • латвия-
  • канабис-
  • легализация-
  • марихуана

Парламентът на Латвия – Сеймът, ще разглежда въпроса за легализацията на употребата и притежанието на марихуана за лични цели, съобщават местни медии.

Това стана възможно след като инициираната от интернет портала Manabalss.lv събра над 10 000 подписа.

Авторите на инициативата предлагат да се отмени наказанието за отглеждане, притежаване, носене и пушене на неголеми количества канабис, ако те са предназначение за лични нужди. Второто изискване е навършване на 18 години, припомня Евронюз. В същото време административните наказания за пушене на марихуана на обществени места трябва да бъдат запазени.

Инициаторите на подписката смятат, че по този начин ще се разтовари съдебната система и ще намали риска от придобиване на некачествена трева, ще се нанесе удар на организираната престъпност и ще се реши проблема с пренаселеността на затворите.

За целта се предлага да се разреши отглеждането на 2-3 храста канабис, така и правото да се притежава до 20-30 грама сушена трева или до 200-300 грама сурова маса.

Събирането на подписи за легализиране на марихуаната започна през януари 2012 година. Според латвийското законодателство след събирането на подписи на най-малко 10 000 възрастни граждани, има статут на "колективно изявление" и трябва да се разгледа от Сейма.

Срещу инициативата за легализация се обявиха лекари, полицаи и политици.

Марихуаната е легализирана в много страни по света като Аржентина, в отделни щати на Австралия и САЩ, Белгия, Бразилия, Испания, Камбоджа, Коста Рика, Кипър, Чехия, Еквадор, Естония, Индия, Мексико, Пакистан, Перу, Полша, Португалия, Холандия, Хърватия, Швейцария и Уругвай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 доктора

    1 2 Отговор
    Евалата. И ще се влеят приходи от ДДС и данък печалба, ще се увеличи туризма и тн.

    Коментиран от #2

  • 2 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "доктора":

    Ако въведат и закон всички жени в латвия да проституират, а всички мъже да са п...раси пък представи си какви мега приходи ще реализират.хамериканската колония по чийто път върви и България.