Last news in Fakti

27 Март, 2015 00:01 1 303 1

Намериха ново скривалище на бомбаджията от "17 ноември"

  • 17 ноември-
  • бомбаджия-
  • къща-
  • христодулос ксирос-
  • бомба-
  • атентат

Гръцката полиция е открила къща, за която се предполага, че е била използвана от члена от "17 ноември" Христодулос Ксирос по време на неговото бягство от затвора, съобщава в. "Имерисия".

Христодулос Ксирос беше задържан през януари, след като 12 месеца се укриваше успешно от властите, припомня в. "Та Неа".
Според в. "Етнос" в тази къща членът на "17 ноември" е правил експерименти с експлозиви. Къщата се е намирала на 30 км. западно от Атина по пътя за Коринт.

След разбиването на групировката през 2003 година Ксирос е осъден на шест доживотни присъди. Преди да избяга той на няколко пъти е получавал дори и "отпуск" за добро поведение. При последната си отпуска преди Коледа Ксирос изчезва в нелегалност за 12 месеца преди да бъде заловен. 

По данни на полицията, Ксирос подготвял голям терористичен акт и нападение над затвора "Коридалос" с цел да организира бягството на членове на анархистична терористична организация. Появиха се обаче съобщения, че съучастниците му се готвели да го убият след бягството, недоволни провала на две други терористични атаки. Те се опасявали и че Ксирос може да ги издаде, ако го заловят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    0 0 Отговор
    За 40 години дейност - американски шпионин от ЦРУ, английско военно аташе, няколко турчина - дипломати и останалите 10 жертви на групировката са все гърци- от полицаи, политици, богаташи. Пуцане по посолства с ракети и фишеци.
    Като цяло "скромна" дейност, от мухата правене на слон.