Last news in Fakti

3 Юни, 2015 19:48 777 0

В Латвия избраха военния министър за президент

  • раймондс вейонис-
  • латвия-
  • президент

Новият държавен глава Раймондс Вейонис е роден през 1966 г. в Псковска област. Неговата майка е рускиня

Сеймът (парламентът) на Латвия избра министърът на отбраната Раймондс Вейонис за президент на страната, съобщава АП.
Това стана след маротонно гласуване, проточило се в пет тура. За Раймондс Вейонис гласуваха 55 депутата от сто местния Сейм. Неговата кандидатура беше издигната от Съюза на зелените и селяните.

Останалите претенденти за поста на държавния глава бяха съдията от Европейския съд за човешките права Егилс Левитс, лидерът на опозиционното Обединение на регионите на Латвия Мартинш Бондарс и депутатът от най-голямата опозиционна рускоезична партия "Съгласие" Сергей Долгополов.

Раймондс Вейонис ще е държавен глава на Латвия през следващите четири години. Неговият предшественик Андрис Берзинш официално встъпи в длъжност на 8 юли 2011 г. Той отказа да се бори за втори мандат.

Новият държавен глава на Латвия Раймондс Вейонис е роден през 1966 г. в Псковска област. Неговата майка е рускиня. Той завършва биологическия факултет на Латвийския университет. От 1990 г. е член на Съюза на зелените и селяните. През 2006 г. е избран за депутат. Дълги години е бил министър на околната среда и регионалното развитие. След парламентарните избори от миналата есен е избран за министър на отбраната.

Раймондс Вейонис е привърженик на политиката за нормализиране на отношенията на Латвия със всички съседи, включително и Русия, отбелязва ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: