1 Юли, 2015 07:45 953 0

Черна гора ще е следващият член на НАТО

  • нато-
  • черна гора-
  • алианс-
  • разширяване
Черна гора ще е следващият член на НАТО - 1
Снимка: АП/БТА

НАТО не се отказало от плановете си да се разширява и това ще е с Черна гора. Това прогнозира в. „Коммерсант“.

Последните социологически допитвания от IPSOS — Strategic Marketing и Damar показват, че 47% от черногорците са влизане в Алианса, а 43% са против. Близо 66% от жителите на балканската държава са убедени, че страната ще стане член на НАТО.

Това са първите резултати, при които скептиците губят своето мнозинство.

На проведения наскоро в Братислава форум за сигурност GLOBSEC към Черна гора беше отправен ясен сигнал, че тя ще е следващия член на НАТО.

„Има сериозни основания Черна гора да е следващия член на Алианса“, заяви британският премиер Дейвид Камерън.

През 2014 г. НАТО отложи решението за взимането на решение дали да отправи покана на Черна гора за членство в Алианса за следващата година. Очаква се това да стане на запланувания на септември форум в Кардиф.

Самият командващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Бридлав заяви, че Черна гора във военен аспект е готова за приемане в НАТО, оставало да се вземе политическото решение.

С приемането на Подгорица ще се укрепи адриатическия фланк на Алианса, твърдят военни експерти.

На референдума през май 2006 г. Черна гора възстанови своята независимост, спечелена още на Берлинския конгрес през 1878 г.

Едно от важните решения на правителството на Черна гора през 2006 г. се отнасяше до въпроса дали да се създаде армия. При население от около 700 000 души, бързо подобряваща се икономика, макар и с трудности, и отсъствието на пряка външна заплаха имаше резонни съмнения необходима ли е армия и може ли страната да си позволи това.

Все пак беше взето решение да се създаде армия.

В периода веднага след референдума малък брой старши офицери, работили преди в армията на Съюз Сърбия и Черна гора, се заеха да подготвят армията на Черна гора. През ноември 2006 г. бе създадено министерството на отбраната на Черна гора.

Срещата на най-високо равнище на НАТО в Букурещ през април 2008 г. бе повратен момент за Черна гора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА