17 Септември, 2011 11:20 719 0

ООН отпуска санкциите срещу Либия

  • либия-
  • оон
ООН отпуска санкциите срещу Либия - 1

Съветът за сигурност на ООН смекчи санкциите срещу Либия и ще прати мисия, която да помага на преходната власт за три месеца. Целта на международната организация е да бъде възстовен редът и сигурността в страната, да се напише нова конституцията и да се организират избори, основани на демокрацията и защитата на човешките права. Мерките, записани в резолюция № 2009, включват и размразяване на авоари, от което ще се възплозват и централната банка и националната петролна компания на Либия.

Все пак някои мерки остават, за да се осигури просрачното разходване на размразените пред това активи и да се обезпечи сигурността, предаде Си Ен Ен.

Променя се и оръжейното ебмарго, но все пак остава в сила - временното либийско правителство и ООН ще могат да внасят в страната леки оръжия с цел поддържане на сигурност, допълва АФП. Преходните власти ще получат, освен оръжия, и технически средства и хуманитарна помощ.

Забраната за полети над Либия остава. Тя бе наложена през март, когато силите на НАТО започнава въздушни удари срещу военните обекти на Кадафи.

Преходният национален съвет ще представлява Либия на следващата Генерална асамблея на Алианса, който продължава да се тревожи за продължителсността на военните действия в страната и влиянието на конфликта в нея в регионален мащаб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА