Last news in Fakti

23 Август, 2015 00:04 7 717 0

Откриха най-старото писмо в бутилка

  • откриха-
  • бутилка-
  • писмо-
  • шоу

Посланието кръстосвало морската шир 108 години!

Пенсиониран пощальон в Германия се натъкна на уникална находка, откривайки най-старото писмо в бутилка, съобщава BBC. Стъкленото шише е непокътнато, макар че е на 108 години и произходът му датира от началото на ХХ-ти век.

Човекът, хвърлил посланието сред вълните, се оказва морският биолог Джордж Паркър Бидър, който между 1904 и 1906 година разпръсква над 1 020 подобни бутилки.

Бидър е работил за Морската биологична асоциация и използвал този метод, за да измерва дълбочинните течения в Северно море. Всяка от бутилките му била специално пригодена, за да може да плува на ниво, малко над морското дъно.

Така се стига до днес, когато пощальонът Мариан Уинклер намира "завета" на биолога на остров Амрум, в непосредствена близост до северните брегове на Германия.

Досегашният рекорд за най-старо писмо в бутилка се държеше от шише, прекарало 99 години и 43 дни в морето, пуснато в подобен експеримент през 1914-та. 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: