18 Септември, 2011 13:56 1 510 0

Кадафи атакува, боевете не секват

  • либия-
  • кадафи

Верните на Муамар Кадафи военни сили започнаха настъпление срещу бунтовниците около град Бани Уалид, една от последните крепости на бившия режим. Силите на диктатора държат стратегически височини в района, откъдето обстрелват със снаряди бунтовнически цели пред северната порта на града, предаде Би Би Си. Междувременно опозиционните сили бавно напредват към Сирт, родният град на полковника.
Настъплението към Бани Уалид бе спряно вчера, тъй като бунтовниците бяха принудени на дадат отстъпление, изненадани от артилерийски отпор. Тежките боеве в района продължават.  Очевидци съобщават за експлозии и престрелки. Силите на Кадафи са обстрелвали опозиционните военни в полите на града. Един от командващите на бунтовниците заяви, че боевете не са спирали цяла нощ. Градът е обсаден от всички страни в радиус от около 40 км.

Боевете край Сирт също не спират. Бунтовниците напредват към града, но се опитват да укрепят позициите си. Вчера 24 от тях са убити от противниците им. Преходният национален съвет съобщи, че вече са под контрол летището и голяма военна база. В града няма електричество, храна и лекарства. „Кадафи даде на всички оръжия, но тези, които се бият, са негови лоялни хора”, разказва учител, напускайки Сирт.
Силите на Кадафи, който още е в неизвестност, оказват силна съпротива. Говорителят му съобщи, че 354 души са убити в Сирт при бомбардировки на НАТО през нощта, но това още не е потвърдено, допълва „Евронюз”.

Това засилва опасенията, че Либия може да изпадне в ситуация на дълга и продължителна гражданска война по примера на Ирак и Афганистан.

 

Тема в развитие:

Щурм над родния град на Кадафи

Бунтовниците готвят нов щурм срещу Кадафи

ООН отпуска санкциите срещу Либия

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА