Last news in Fakti

13 Септември, 2015 18:35 2 451 11

Кремъл реабилитира българите от Крим

  • крим-
  • татари-
  • българи-
  • германци-
  • реабилитация
Кремъл реабилитира българите от Крим - 1
Снимка: АП/БТА

Президентът на Русия Владимир Путин внесе промени в указа за реабилитация на живеещите на Крим народи. Това става ясно от съобщение на сайта на Кремъл.

В публикувания указ се отбелязва необходимостта да се приемат комплекс от мерки за възстановяването на историческата справедливост, така и политическото, социалното и духовното възраждане на арменския, българския, гръцкия, италианския, кримо-татарския и германския народи, които са били подложени на незаконна депортация и политически репресии по национален и друг признак.

По тази причина на правителството е разпоредено да съдейства за създаването и развитието на национално - културни автономии, техните обществени обединения и организации. Освен това трябва да се помага на органите на държавна власт на Република Крим и Севастопол за провеждането на мероприятията.

На насилствени депортации по подозрение или обвинения за държавна измяна по време на Втората световна война са били подложени представители на 20 националности. Татарите пострадаха най-много като между 18 и 20 май 1944 г. от Крим бяха депортирани над 183 хил. души в  Узбекистан. 

По официалната статистика към 2010 г. те са близо 2000 души. Гражданската война в Русия от 1918-1922 г. се отразява отрицателно на българската диаспора на полуостров Крим. В периода 1921-1922 г. много българи умират от глад, а в края на 1929 г. и в началото на 1930 г. е извършена принудителна колективизация. Разкулачването изпраща най-добрите български стопани в Сибир. В годините на Великата отечествена война българите, живеещи на територията на СССР, не се призовават в армията, а се изпращат в трудовите батальони. През 1944 те също са депортирани.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 путлер

    1 1 Отговор
    с една дума винаги са работили срещу българщината,време е путинчо да се извини и плати
  • 3 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор
    хубаво е руските тролове да прочетат тази статия ,тя е доста образователна по отношение на българите в ссср.като допълнение към нея .другаря сталин организира специален гладомор през годините след втората световна за българите в украйна.загинаха хиляди обвинени ,че не са били активни защитници на ссср ,не отчитаики факта че българите са влезли в ссср едва година преди хитлер да нападне сталин.от глада измират предимно жени и деца ,а днес благодарните путинови г.золизачи обясняват как сме били освободени от червената армия !!!та къде сте баико,съскащия и другите подлоги да коментирате статията ,а патриотчета- християни?
  • 5 на десито лбовникау

    0 1 Отговор
    ,,недемократичния диктатор , путин ..взе че даде още по голяма независимост на всички общности

    евала

    Коментиран от #8

  • 6 Juliy

    1 0 Отговор
    Явно си ..........., щом всичко това което си изброил смяташ за положително.
    Всички действия на Путин и фуражките около него са вредни както за Русия така и за останалия свят.
  • 7 стратокастър

    1 0 Отговор
    Както е почнал с реабилитацията /извиненията /да кара на ред че насилствена колективизация имаше навсякъде където е стъпил съветски ботуш !Даже и в 16тата република!
  • 8 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "на десито лбовникау":

    троле,путин дава права на несъществуващи малцинства изтрепани от службата в която работеше и оглавяваше преди да стане президент.за твоя информация няма българско малцинство в крим от 1944 година ,няма и гръцко нито пък италианско.българите са депортирани в казакстан от където им бе забранено да се връщат в крим до разпада на ссср.сега да им почиташ малцинствените права след като си ги депортирал и изтрепал е цинично и неадекватно.само да те питам теб троле ,боли ли те за изтрепаните българи от готините кгебисти ?
  • 9 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Сталинизъм да ви е известно, като понятие!!!??
    Тоталитаризъм!!!???
    Сталин е грузинец!!! Съветски ботуш е само пропагендна картинка!!!!
    Браво за реабилитацията!!!
    Русия се възстановява и поправя това, което са направили тези бандюги срещу нея и народите и!!!

    Коментиран от #10

  • 10 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Kcaniba":

    опаа ,ква реабилитация на несъществуващи народи бе щастливецо?избитите и прогонени българи ,знаеш ли колко ги грее в казакстан ,че путин ги е реабилитирал?само да ти припомня ,че господин путин преди да стане президент бе член на нереформираната от времето на репресиите срещу българите кгб-фсб.демек реаблитирал ги е един от организаторите на подобни мероприятия,голяма реабилитация няма що!
  • 11 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Какви репресии опабългарскотоизвинявай!!?? Прогонените българи от къде са прогонени!!??? От Велика Волжка България!!! От Крим!!??? От Одесска Губерния!!??? От Бессарабия!!??? От Приднестрвие!!! От Таврия!!!??? От Добруджа!!!??? От Мизия !!!??? От Тракия!!!??? От Беломорието!!???
    От къде са прогонени българите и къде са приютени!!??? Кой ги е клал 500 години и кой им е дал място, да дочакат освобождението!!??
    кой ги е освободил!!??
    Безроднице!!!??
    Късата ти неблагородна и неблагодарна памет, най много да те доакра до при матка.. и без туй, наблюдавам кви маймунски заблуждения анонсираш....

    Коментиран от #12

  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    българите в крим са подложени на геноцид от ссср през 41 година .вследствие на този геноцид популацията е напълно унищожена.на геноцид са подложени и българите в източна украйна през същия период.в кво се изразява малтретирането им?
    масови убииства чрез глад ,транспортиране в бедни райони без медицинска помощ и храна ,каторга за по будните и разстрели.тва е извършено от кгб службата в която работеше и командваше вова путин.вместо да се извини за въпросния геноцид на неговата служба към хилядите невинни българи ,вова ги реабилитира и им върна правата в крим,смях.да върнеш права на убити от службата ти хора е психопатия ,нали.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания