Last news in Fakti

7 Октомври, 2015 09:31 22 288 20

Как джихадистите са се сдобили с толкова много автомобили Toyota?

  • toyota-
  • джихадисти-
  • ислямска държава-
  • автомобили-
  • пикапи-
  • джипове

От Toyota изразиха готовност да помогнат да разследващите

Как джихадистите са се сдобили с толкова много автомобили Toyota? - 1
Снимка: ABC News

Американските власти са твърдо решени да разберат как джихадистите от „Ислямска държава“ са се сдобили с голямо количество джипове и пикапи Toyota, пише ABC News.

Контратерористи от САЩ са се свързали с представители на Toyota – вторият най-голям производител на автомобили в света (по данни на ABC News; бел. ред. Volkswagen изпревари Toyota по продажби за първото полугодие на тази година) – и са отправили молба за съдействие.

От концерна заявиха, че нямат представа как „Ислямска държава“ са се сдобили с толкова много техни возила, но изразиха готовност да помогнат на разследващите.

Ед Люис – директорът по комуникациите на концерна – заяви, че Toyota  „стриктно спазва политиката си да не продава автомобили на купувачи, които могат да ги използват или модифицират за терористични цели”. Той добави, че е невъзможно компанията да проследи превозни средства, които са били откраднати.

„За съжаление, Land Cruiser и Hilux на Toyota станаха част от марката „Ислямска държава“, заяви Марк Уолъс, бивш посланик на САЩ в ООН. Във видеата, разпространени от джихадистите, огромна част от тях се возят на автомобили на Toyota, като се забелязват модели и на Mitsubishi, Hyundai и Isuzu.

От Toyota заявиха, че много от возилата, използвани в пропагандните кадри на „Ислямска държава“, не са нови модели.

Наскоро австралийски вестник написа, че между 2014 и 2015 година повече от 800 автомобила на Toyota са били откраднати в Сидни, а експерти спекулират, че те са били изнесени в териториите, контролирани от „Ислямска държава“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕТЪР

    9 1 Отговор
    Този който е платил за тях пита от къде са купени... безумно...
  • 2 Ебьов

    3 4 Отговор
    Къде са великите руски машини? Явно не купуват боклуци. Хахаха

    Коментиран от #6

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ПЕТЪР

    5 2 Отговор
    Какви руски машини какви 5 лева бе момченце. Ислямска държава са наемници и парите идват от невероятните сладури сеещи фалшивата си"демокрация" по целия сват. Това съм написал в предишния коментар....
  • 5 kaimakis

    4 0 Отговор
    ИД. и както е наричат , нейните създатели, оттатък океана-които в момента купуват от нея петрол на смешни цени от 15 - 20 долара на барел.
    С тези пари тя се сдобива с оръжие , храна , коли , наемници и други логистични дейности за нейното функциониране.
  • 6 тошибиян

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ебьов":

    няма кой да им продаде руски машини и няма от къде да ги откраднат също
  • 7 Morgoth

    2 0 Отговор
    В този регион се кара основно Toyota Landcruiser - здрав е като лада нива и е достатъчно комфортен, а условията са лоши и много от другите просто не оцеляват.
    А от къде са ги взели от ИД - заграбили са ги, както всичко е което разполагат, какво толкова им се чудят!
  • 8 анализатор

    5 0 Отговор
    Крадеца вика - дръжте крадеца!
    ИД търгува петрола по 9$ на барел с турция. От Турция петрола се рапределя за държавите поддържащи и създали ИД и най-вече ФАЩ (Фашистки Американски Щати). Не случайно, руснаците, като почнаха да удрят отрочето им ИД и 7 държави наддадоха вой да спрат. Много хора недоумяват, как ФАЩ и пуделите им успяха да унищожат голямата армия на Садам, която беше най-силната и добре подготвена в региона, а сега повече от 2 г. не могат да победят, някакво военно формирование, наречено ИД наброяващо не повече от 30 000 човека(по данни на ФАЩ). И на децата вече е ясно каква е цялата далавера. Както създадоха Ал-Кайда, обучиха Бен Ладен (не са отричали, че е обучаван от спец. службите им да се бие с руснаците в Афганистан) и сами си събориха кулите, за да започнат пълномащабна война по целият свят. Това е тяхното оправдание за милионите убити и разбитите държави Афганистан, Ирак, Либия, Югославия, а в момента и Сирия.
  • 9 смехурко

    2 0 Отговор
    ДобрЮтро!
    Разходете се по Горубляне да ви разкажат автомобилните търговци колко и какви коли са изнесли за Сирия и каква "далавера" било преди да се наложи ембарго .....
    Пак глупаците откриват топлата вода ...

    Коментиран от #20

  • 10 Волен Сидеров

    0 0 Отговор
    и тези знаят какво да купуват и да карат-няма аудита или фолкспушилки да карат-те са все едно де
  • 11 Mmm

    1 0 Отговор
    Доколкото съм чувал , Тойота е една от най-продаваните / ако не е и най-продаваната/ марка в САЩ със сериозен аванс пред всякаквите там американски боклуци. Като знаем колко лесно манипулируеми са американците, съм сигурен , че това е опит да ударят по репутацията на Тойота...
  • 12 Гост

    4 0 Отговор
    Провалът след свалянето на Садам, САЩ компенсират с дългосрочна бизнес стратегия към ИД. Така че, ИД я има,защото "хуманистите" западняци по съответните канали им продават оръжие и купуват супер евтин петрол. Освен това американците официално обучават и въоръжават "проверени" арабски бойци от т. нар. умерена опозиция, която включва най-различни "бивши" терористични организации например като сирийския клон на Ал Кайда, а вече всички са наясно къде се прехвърлят по-голямата част от тези бойци. Ислямска държава печели по около 1милион $ дневно само от продажба на петрол.
  • 13 ддд

    3 0 Отговор
    немски ли да купят?
    и като закъса в пустинята
    с противоракетни установки в каросерията
    да се обадят на оторизиран сервиз
    да пратят пътна помощ
  • 14 Мунчо

    0 0 Отговор
    Как от къде? От същия телепорт..
  • 15 Я па тия!

    0 0 Отговор
    Гепени от Сидни?! Толкова много еднакви джипове с открита платформа и дълга база, наведнъж подарък от кенгуратата!? Американците и техните жужета пак надминаха м....лите по лъжи
  • 16 Бай Коста

    1 0 Отговор
    Вероятно от същата фирма, която им препродава българско оръжие.
  • 17 ха

    1 0 Отговор
    Ле,ле какви лицемери-не видели,не разбрали!!..Я Лада Нива да бе продала как щяха до девето коляно да проучат всичко...
  • 18 Анести

    1 0 Отговор
    Как от къде и защо тези въпроси. САЩ е създателя и доставчика им на оръжие. Питай те ЦРУ.
  • 19 леля скания

    0 0 Отговор
    ами джихатът пак ли е от америка?
  • 20 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "смехурко":

    Много си прав, нещата започнаха отдавна и това с колите е само част от цялата картинка.

    А колкото до твърдението на Тойтоа, че не можели да се проследят, то е пълна лъжа - по номер на рамата трябва да може да си излезе всичко за колата и съответно при кой дилър е отишла (ако са продадени през дилър, а не дъректно на някой шейх), а след това трябва да се търси дилъра/купувача да каже след него какво се е случило. Сигурен съм че купувачите са от ОАЕ или Саудитска Арабия
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания