Last news in Fakti

10 Ноември, 2015 13:33 853 3

Сърбия с важни стъпки за присъединяване към ЕС

  • йоханес хан-
  • сърбия-
  • стъпки-
  • преговори-
  • присъединяване-
  • ес-
  • европа

Сърбия трябва да предприеме решителни крачки в борбата с корупцията

Сърбия с важни стъпки за присъединяване към ЕС - 1
Снимка: БТА/ AP

Йоханес Хан заяви, че Сърбия е предприела важни стъпки през последната година за присъединяване към Европейския съюз, съобщи b92.net.

Еврокомисарят по политиките на съседство и разширяване е на мнение, че западната ни съседка е близо до отваряне на първите преговорни глави.

Според него има напредък в диалога между Белград и Прищина, а освен това Сърбия е била много „конструктивна“ в развитие регионалното сътрудничество.

Йоханес Хан изрази надежда, че сръбските власти ще предприемат решителни крачки в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност.

Относно бежанската криза Хан сподели, че Сърбия е действала ефективно.

По отношение на Босна и Херцеговина, Европейската комисия пише в годишният доклад, че страната все още е в „ранен етап“ за способност за справяне с конкурентния натиск и пазарни сили в ЕС. Брюксел съветва Сараево да обърне внимание на образованието, правосъдието, въпросите за сигурността и индустрията.

В доклада се посочва, че в икономическо отношение страната запазва високия дял на държавната собственост, което пречи на бизнеса и на развитието на икономиката. Препоръчва се изготвянето на стратегии за секторите на транспорта и енергетиката.

По отношение на Турция Брюксел сочи в годишния доклад, че гражданското общество е активно, но сериозен остава проблемът със свободата на словото.

Независимостта на съдебната власт е била подкопана, докато съдии и прокурори са били подложени на политически натиск. Европа посочва, че е необходимо да се работи в тази сфера и да се възстанови независимостта на съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АБСУРД

    1 0 Отговор
    В ЕС АМА НИКОГА !!!
    троянските коне на Путин да си стоят далеч от ЕС !
  • 2 го77

    0 0 Отговор
    Бях чел някъде ,че сръбския народ не искат членство в ЕС .

    Коментиран от #3

  • 3 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "го77":

    Сръбският народ може и да не иска членство в ЕС,НО СЪРБИТЕ ГО ИСКАТ:)
Новини по държави: