25 Януари, 2016 16:50 1 839 3

Ислямска държава готви серия от атаки в Европа

  • ислямска държава-
  • европол-
  • европа

Това показва нов доклад на Европол

Ислямска държава е разработила нова стратегия за удари по цели в Европа, съобщи Би Би Си.

Това бе заявено от директора на агенцията за правоприлагане на ЕС Роб Уейнрайт. Той говори по време на отварянето на новия център за контра - тероризъм на Европол в Хага. Основната задача на центъра ще е да подобри обмена на информация и да определи връзките между тероризма и други престъпни сектори.

Според Уейнрайт „групировката е разработила нов стил за извършване на кампания от мащабни терористични атаки на световната сцена, с особен акцент върху Европа.“ Според нов доклад на Европол бойците на ДАЕШ готвят нови терористични атаки, чиято цел са страните - членки на ЕС и в частност Франция.

Свалянето на руския самолет над Египет и терористичните атаки във Франция показват, че стратегията на Ислямска държава става все по-глобална. 5000 европейски граждани са се радикализирали и са участвали в боеве зад граница на страната на групировката. Много от тях са се прибрали по домовете си.

„Знаем, че много от хората, които са заподозрени в терористична дейност, включително и тези, които са замесени в нападенията в Париж, имат криминално минало. Те са свързани със сектора на наркотиците и сектора с огнестрелните оръжия“, заяви Уейнрайт. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    и ко праим ся ?
  • 2 какво се учудвате

    0 0 Отговор
    Повече от 1 милион мюсюлмани нахлуха в Европа, даже ги нарекоха "бежанци" и искат да ги посрещаме все едно сме им длъжни с нещо. Сега ще се "отблагодарят" за гостоприемството ни като започнат да режат християнски глави.
  • 3 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Отдавна трябваше да им отрежат всички връзки, особено нета. Тези 5000 радикализирани не са си измислили сами всичко. Не можеш да се заразиш с грип сам, на Луната.
Новини по държави: