25 Януари, 2016 19:25 793 0

Контратерористичният център на Европол заработи

  • европол-
  • център-
  • тероризъм-
  • борба
Контратерористичният център на Европол заработи - 1

Новият Контратерористичен център на Европол официално заработи. Това стана факт по време на неформалното заседание на министрите на вътрешните работи на ЕС, което се провежда в Амстердам. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Центърът представлява платформа за ефективен обмен на информация между страните в ЕС и координация на международните операции в борбата с тероризма, транспортирането на незаконно оръжия и финансирането на терористична дейност. В откриването участие взеха министърът на сигурността и правосъдието на Холандия Ард ван дер Стер, еврокомисарят по вътрешните работи, миграцията и гражданството Димитрис Аврамопулос и директорът на Европол Боб Уейнрайт.

Вътрешните министри обсъдиха конкретни стъпки, с които да се засили обменът на информация в областта на борбата с тероризма, като се подобри качеството на споделяната информация, осигури се съвместимост между различните европейски системи и се търсят стандартизирани решения, с които да се разширят възможностите за обмен.   През следващите месеци ще се работи и за засилване на местния подход в борбата с радикализацията, активизиране на работата на полицията на първа линия по места с цел идентифициране на признаците на радикализация на възможно най-ранен етап.

В рамките на неформалното заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС се проведоха дискусии в областта на управлението на миграцията и повишаването на граничната сигурност на външните граници на ЕС.

Това е първото за 2016 година заседание на съвета на вътрешните и правосъдните министри на ЕС под новото Председателство на Съвета на ЕС, поето от Нидерландия на 1 януари тази година. Вътрешният министър Румяна Бъчварова участва днес в неформалния Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: