Last news in Fakti

4 Февруари, 2016 12:25 632 1

Световни лидери събират пари за Сирия

  • сирия-
  • пари-
  • средства-
  • бежанци-
  • световни лидери

По време на конференцията в Лондон ще се търсят 9 милиарда долара

Световните лидери ще се съберат на дарителска конференция в Лондон в четвъртък, в опит да съберат 9 млрд. долара за хората, засегнати от войната в Сирия, съобщава Би Би Си.

Очаква се на конференцията, която е четвъртото подобно събиране, да присъстват около 70 лидери.

Лидерите се стремят да съберат средства за образование и работни места за сирийските бежанци.

Деветте милиарда долара, които световните лидери искат да съберат ще бъдат предоставени на ООН и регионални правителства.

Британският премиер Дейвид Камерън обеща допълнително 1,2 млрд. паунда, които Великобритания да даде до 2020 г.

Част от причината за искането на огромната сума е недостатъчното финансиране на предишни искания. Само 43% от обещаните на ООН 2,9 млрд. долара през 2015 г. са били изплатени.

Часове преди началото на конференцията, мирните преговори между сирийския режим и опозицията бяха спрени. Организацията на обединените нации, която е посредник в преговорите в Женева, които започнаха само преди два дни, заяви, че се очаква те да бъдат подновени на 25 февруари.

Според пратеника на ООН причината за преустановяването на разговорите е, че двете страни не са стигнали до обсъждането на конкретни въпроси по облекчаване на хуманитарните проблеми на сирийците. Той призна, че няма напредък, но заяви, че преговорите не са се провалили.

В понеделник официални лица заявиха пред Ройтерс, че ЕС е готов да предостави 2 млрд. евро в помощ на конференцията. Миналата година, на последната подобна конференция, Съюзът предостави 1,1 млрд. евро.

Една от целите на конференцията ще бъде да бъдат гарантирани места в училищата за всички деца - бежанци в региона до 2017 г., както и подпомагане на страните - домакини, за да осигурят места за собствените си деца.

Длъжностни лица заявиха, че лидерите ще разговарят и за отварянето на нови търговски и бизнес възможности за страните - домакини на бежанци, с цел да се даде тласък на икономиката и по този начин  да се помогне на бежанците.

Коалиция, съставена от повече от 90 хуманитарни и правозащитни групи се срещна в Лондон в сряда - включително Амнести Интернешънал, Оксфам и Фондация Малала, и призова за по-добър достъп до образование и работни места за бежанци в Сирия и съседните държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Коста

    0 0 Отговор
    Някои неща не се оправят с пари. Ако тези пари бъдат изсипани в Европа, за подобряване на положението на "бежанците", ще се изсипят още навлеци, кандидати за тези пари.
    В Сирия тези пари просто няма на кого да бъдат дадени. Не върви да ги дадат на Асад, не става и с въоръжената, уж умерена опозиция, за ИД не си заслужава да говорим. Колкото и гадно да звучи, необходимо е военно решение. Гангрена не се лекува с швейцарски шоколад.
Новини по държави: