Last news in Fakti

10 Март, 2016 06:15 1 651 0

История на символа @

  • @-
  • символа-
  • история

Най-старата му употреба е открита в българска хроника

Символът @ е флагманът на интернет ерата. Той е от решаващо значение за имейлите и социалните мрежи. В крайна сметка никой не знае от къде точно произхожда той.

Според Клеър Бейтс от Би Би Си @ някога е бил неясен символ, известен само на деловодители. Това се променя от Рей Томлинсън, който се счита за изобретателя на имейл-а. През 1971 г. той избира сигнала от клавиатурата си, за да го сложи като отличителен символ между потребителско име и адрес при изпращането на съобщения между два компютъра в офиса. Томлинсън избира символа, защото той се е използвал сравнително рядко в компютрите и трудно би объркал по-ранните програми и операционни системи. Тогава английското наименование на символа вече е „at”.

“Символът @ се появява на пишещи машини преди края на 19-ти век“, заявява Кийт Хюстън, който е автор на „Символи в сянка: Тайният живот на пунктуацията“. „Изглежда, че това е бил общ символ със счетоводно значение. Едва ли е имал значение отвъд това“.

Символът присъства на пишещите машини, така, че бива включен и в клавиатурите на първите компютри.

„Символът @ е бил включен в клавиатурите, защото е бил бизнес играчка и е имал бизнес употреба. Да речем 12 батерии @ 1 паунд всяка“, допълва Хюстън.

През 2000 г. италианският академик Джорджо Стабиле установява, че много нации използват различни думи като название за символа @. В Норвегия го наричат „свинска опашка“, в Гърция „пате“, а в Унгария „червей“. В Италия символът е наричан „амфора“. Стабиле открива писмо, изпратено от Севиля в Рим през 1536 г., в което се обсъжда пристигането на три кораба , плаващи от Новия свят. Там пише, че една амфора вино е била продадена и думата за амфора е заменена с @ като съкращение. Стабиле открива и, че @ се е използвала като мярна единица в различни стенограми в Южна Европа.

Испанският журналист Хорхе Романс открива дори още по-ранни примери за употребата на символа.

„Четох за пример за употребата на @, когато бях студент в Сарагоса. Той присъства в митнически записи между Арагон и Кастиля от 15-ти век. Там знакът се използва като мярка за тегло“, заявява Романс.

До този момент най-ранната употреба на символа се използва в религиозно значени. Той присъства в български превод на гръцка хроника . В момента той се намира във Ватиканска апостолическа библиотека. В него символът @ е използван вместо А в думата Амин. Защото символът е бил използван в този контекст все още остава загадка. През 2007 година скулпторът Александър Хайтов забелязва на страница 62 от Манасиевата летопис знака @. Предполага се, че знакът замества първата буква в думата „Амин“

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: