30 Март, 2016 10:19 967 1

В Испания загубиха куфар с радиоактивни вещества

  • радиоактивни вещества-
  • испания-
  • цезий-137-
  • америций-241-
  • изгубен

Съветът за ядрена безопасност  на Испания съобщи за загубата на куфар, съдържащ радиоактивни материали. Става дума за цезий-137 и америций-241. Те излъчват относително ниска радиация, но Съветът предупреждава, че при определени условия тези вещества все още могат да представляват опасност за хората.

Местни медии съобщиха, че радиоактивното вещество се използва в специални устройства за измерване на плътността и влажността на почвата и е собственост на строителна компания.

Веществата са били съхраняват в ярко оранжев куфар, който служител на компанията е превозвал в колата си. Куфарът обаче изчезва безследно. Възможно е той да е бил откраднат.

Цезий-137 и америций-241 се отнасят към веществата от четвърто ниво на опасност. Най-голяма заплаха представляват тези от първо ниво, а най-малко опасни са радиоактивните материали от пето ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    1 0 Отговор
    Аман от тъпи номера-ПЪЛНО КУФАРЧЕ С ПАЧКИ ОТ ПОДКУП,ама боядисано като "радиационно" та да не го закача нито полиция,нито крадци.Е да,ама той коня не пасе трева,че камо ли апашите:)
Новини по държави: