Last news in Fakti

1 Април, 2016 07:00 1 626 10

Премахват паметниците на съветската армия в Полша

  • паметиници-
  • съветската армия-
  • полша

Очаква се да бъдат премахнати около 500 паметници

Полското правителство възнамерява да премахне 500 паметника на съветската армия, намиращи се на територия на страната съобщи ТАСС.

Това бе заявено от Полския културен център в Калининград, позовавайки се на данни от Института за национална памет.

„В момента проучваме местата, където все още има съветски паметници. До юни ще започнем акция, с която ще стимулираме местните власти да премахнат тези паметници, дори преди в сила да влезе необходимия закон. Съветските паметници символизират господството на комунистическата система в Полша и трябва да бъдат премахнати“, заяви президента на полския Институт за национална памет Лукаш Камински.

Инициативата касае паметници за възхвала на съветската армия, инсталирани на обществени места. Тя няма да засегне паметниците на гробища на съветски войници.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    2 0 Отговор
    Този статут "военно гробище" голяма далавера излезе.
    В Русе седи още паметника "Альоша".
    Преди да го построят, изровили гробовете на 30-40 съветски войника умрели от болести, препиване, разстреляни от съветската комендатура в Северна България заради мародерства и изнасилвания и ги препогребали в Русе. Веднага отгоре цопват паметника "Альоша" и след 1989г. , понеже е със статут на военно гробище, не може да се махне.
  • 2 теодор

    1 4 Отговор
    де да ви бяха оставили в третият райх, същата тази армия, досега да сте минали през комините на крематориумите и да не мислите идиотщини с полу пияните си празни тикви!

    Коментиран от #8

  • 3 полски гей

    2 3 Отговор
    Поляците са едни от най-неприятните народи, имат огромно самочувствие, въобразяват си че са изиграли много важна роля в световната история и им се иска всички да се съобразяват с тях и да ги признаят за велики. Пък иначе са смешни скъсани мишоци.

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Пшекофоб

    0 3 Отговор
    Пшеките ли.... Това си го знаеме отдавна, само виж мумията Збигнев кви ги е правил и кво продължава да сътворява и ти става ясно за кво иде реч ...
  • 5 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    не мога да повярвам че има останали над 500 паметника на съветската армия!що са ги бавили толкова време ?съветската армия заедно с хитлeр окупираха полша и частта окупирана от ссср никога не се върна в полша,което едва ли навява добри спомени,а и съветската окупация след това няма как да кара поляците да харесват паметниците на армията окупатор.
  • 6 задунаец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "полски гей":

    Нищо подобно !Нещо си се заблудил и то много!Поляците и най-вече полякините са много приятни хора!Всеки който ходи на море го знае ако искаш иди и ти!Виж рускините са друга работа ,злобни и свирепи търчат да бият българските деца по плажа/случая е от миналата година/ но Куката от Плевен с помощта на тръба от пътен знак набързо ги настани удобно в болница и се надявам този сезон да се държат по-прилично!!!В края на краищата това тук е България а не Задунайска республика!
  • 7 териер

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "полски гей":

    За руснаците ли пишеш или за поляците?
  • 8 mediator37

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "теодор":

    За съжаление загубихме войната. Ако Третият Райх беше спечелил, сега щяхме да разпиваме по беломорието мастика с мариновани октоподчета. Но тази въшлива съветска армия, взе че ни освободи от "фашистко робство" и без да сме я молили ни подари комунизъм, като преди това, за всеки случай изби до крак националния ни елит.
    Той и победителят СССР нещо не можа да се съвземе от раните, че накрая и той взе , че си отиде малко по-подир.
  • 9 окупатор

    2 1 Отговор
    Много правилно към 1. Баба ми родена 1908 ми е разказвала как са безчинствали по къщите ,,братушките,,гладни и озверели мародери, със самочувствие на окупатори и с по десет часовника на всяка ръка
  • 10 Kcaniba

    1 2 Отговор
    Тези неблагодарници са тотална сволоч!!
    В Германия, защо никой не премахва паметници???
    Пак са оакани полските мишки...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания