Last news in Fakti

23 Май, 2016 08:43 913 1

Гърция прие нови бюджетни съкращения

  • гърция-
  • мерки-
  • бюджетни съкращения-
  • съкращения-
  • финансова помощ

Новият проектозакон бе приет само два дни преди срещата на финансовите министри от ЕС

Гърция прие нови бюджетни съкращения - 1
Снимка АП/БТА

Гръцкият парламент прие нови бюджетни съкращения и увеличения на данъците само два дни преди срещата на ЕС, на която се очаква да бъдат отблокирани така необходимите средства от спасителния план за страната, пише Би Би Си.

Правителството, водено от лявата коалиция на Сириза, прие широко непопулярния законопроект с 153 за 145 гласа.

Финансовите министри от еврозоната се срещат в Брюксел във вторник. Те ще обсъдят поредния транш от финансови средства към затъналата в дългове страна, който е на стойност 5,4 млрд. евро.

Гърция се съгласи на третия спасителен план от страна на международните кредитори, на стойност  86 млрд. евро, миналата година.

Новият закон предвижда създаването на нов фонд за управление на средства, получени от приватизация на държавна собственост и увеличение на редица косвени налози, от чието събиране правителството се надява да получи допълнително почти 2 млрд. евро.  Това бе едно от исканията на финансовите министри от еврозоната.

Със задна дата от януари 2016 година се увеличават данъците върху недвижимите имоти, хазарта, взаимните фондове и компаниите за управление на ценни книжа, ако годишните им постъпления са над 33 милиона евро. От 1 юни се предвижда и повишаването на ДДС от 23% на 24%.

Хиляди демонстранти се събраха пред парламента в неделя, за да протестират срещу новия законопроект, който е изключително непопулярен сред жителите на страната. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТИ НЕ СИ ГРЪК

    0 0 Отговор
    ЕЙ ТОЯ НА СНИМКАТА Е ПРЕДАТЕЛ ПРОДАЖНИК И МЕКА КИТКА. ЯНИС ВАРОФАКИС БЕШЕ ЧОВЕКА СПАСИТЕЛ НА ГЪРЦИЯ И НА ЕВРОПА А НАЙ БЛИЗКИЯ МУ УЖ ПРИЯТЕЛ ГО ПРЕДАДЕ САМО И САМО ДА Е МИНИСТЪР ПРЕДАТЕЛ .ТОВА СА ДУМИ НА МНООООГО ГЪРЦИ.
Новини по държави: