Last news in Fakti

28 Юли, 2016 13:56 980 0

Швеция е изправена пред риск от шпионаж

  • швеция-
  • шпионаж-
  • външни фирми-
  • чужди държави-
  • шпиони-
  • информация-
  • правителствени агенции

Службата за сигурност в страната предупреди, че външни фирми, наемани от правителството, може би шпионират за чужди държави

Швеция е изправена пред риск от шпионаж - 1

Чужди държави шпионират шведски агенции. За това предупреди службата за сигурност в страната, цитирана от шведското национално радио.

Според службата, има опасност някои от компаниите, на които държавните агенции възлагат работа, всъщност да се управляват от външни сили, които се опитват да получат информация за Швеция.

Службата за сигурност не дава конкретни примери, но заяви пред радиото, че чужди държави са се опитвали да спечелят договори за услуги като IT, охрана и почистване, в опит да шпионират или влияят на работата на правителствени агенции.

Властите не се справят добре що се отнася до проверка на фирмите, които биват наемани като външни доставчици на услуги, обясни службата за сигурност.

Ларс Никандър, който е директор на Центъра за изследване на асиметрични заплахи към Шведския университет по отбрана, предупреди, че Швеция трябва да вземе заплахите на сериозно.

"Става въпрос за идентифициране на уязвимите места", каза той. "Много от работата е вързожена на външни фирми и ние сме изключително зависими от технологиите. Трябва да бъдат проведени проучвания, за да открием къде са слабите ни места."

В допълнение към заплахата от вмешателство на чужди държави, Шведската агенция за извънредни ситуации предупреди вчера, че страната е ежедневно е изложена на дезинформационни атаки, които целят да причинят трусове и нестабилност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: