8 Октомври, 2016 15:34 1 521 0

Тайван в опит да запази статуквото в отношенията с Китай

  • тайван-
  • китай-
  • цай ин-уен-
  • отношения-
  • хага-
  • търговия-
  • икономика-
  • партньорство-
  • спор-
  • иновации-
  • индустрия

Президентът на страната даде интервю за The Wall Street Journal, в което бяха засегнати редица важни въпроси, касаещи отношенията на страната с Континентален Китай

Тайван в опит да запази статуквото в отношенията с Китай - 1

Президентът на Република Китай Цай Ин – уен заяви, че когато става въпрос за отношенията с Континентален Китай, ангажиментът на правителството за поддържане на статуквото, остава приоритет за страната. Тя изрази своята надежда натискът от страна на  Китай за връщане към предишни практики на конфронтация по теми, свързани с автономността на Тайван, да бъде овладян.

Цай направи своето изявление по време на интервю за The Wall Street Journal, провело се в президентския офис в столицата Тайпе. „Надявам се двете страни да съумеят да седнат и да поговорят“, допълни тя.

Според Цай, Китай прави крачка назад в отношенията си с Тайван, което ясно се вижда с изключването на страната от тригодишната асамблея на Международната организация за гражданска авиация, която е в ход в Монреал.

„Надявам се, че тази ситуация няма да се разтълкува погрешно от континенталната част на Китай до степен, в която да я накара да повярва, че натискът може да принуди тайванските граждани да отстъпят от позицията си. Вярвам, че като едно истински демократично общество ние ще съумеем заедно да се изправим срещу този натиск и да овладеем ситуацията“, каза тя.

Президентът на Тайван заяви още, че проактивното участие на Тайван в международните организации има съществен принос към света. „Ние трябва да направим всичко възможно да накараме света да гледа сериозно на Тайван. Надявам се също, че международната общност може да се застъпи за нас в опита ни да се справим с неправдите“.

Що се отнася до икономиката и търговията, Цай заяви, че допълващия характер на икономиките на Тайван и Китай намалява в следствие на засилващата се конкуренция между двете страни. В резултат на това Република Китай трябва да поддържа постигнатото до тук, търсейки нови двигатели на растежа и разширявайки търговските си връзки със своите партньори в целия свят.

Ключов елемент в това отношение се явява съживяването на традиционните индустрии, както и насърчаването на иновациите в R & D сферата. „Именно чрез иновациите ние можем да повишим стойността на и конкурентоспособността на тайванските продукти и услусги. Това е единственият начин, по който можем да запазим водещото си конкурентно предимство на международния пазар“, допълни Цай.

По нейни думи от основно значение в този контекст се явява нейната политика, свързана със създаване на чист икономически тласък, чрез задълбочаване на търговските и културните връзки с Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, Австралия и Нова Зеландия, което на свой ред ще подготви Тайван за бързо приспособяване към променящите се глобални условия и ще гарантира дългосрочен просперитет.

Що се отнася до международните отношения на страната, президентът определи общите интереси и ценности като най-важният фактор в поддържането на добри партньорски взаимоотношения.

Не на последно място по време на интервюто бе засегната и темата за дългогодишните спорове относно островите в Южнокитайско море и взетите решиния от съда в Хага. „Има три причини, поради които ние не приемаме тези решения. На първо място, ние не бяхме поканени да участваме в съдебната процедура и нашите възгледи по проблема останаха неизразени. На второ място, в решението е посочено, че Тайван е орган на Китай – ние не можем да приемем това. И трето, по наше мнение, Тайпинг е остров, а не една скала“, заяви Цай. Президентът на страната добави още, че Република Китай има право да се ползва от  всички права в съответствие с международното право и Конвенцията на обединените нации по морско право над островите в Южнокитайско и прилижещите им води. Тя призова за мирно разрешение на споровете в региона чрез многостранни преговори и признаване на Тайван като заинтересована страна в тези спорове.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА