10 Октомври, 2016 15:11 889 2

Шведският премиер нарече местна партия „нацистка“

  • швеция-
  • нацистка-
  • нацисти-
  • стефан льовен-
  • премиер-
  • демократи

Нацистка реторика в шведския политически живот

Шведският премиер нарече местна партия „нацистка“ - 1
Снимка: БТА/ AP

Шведският министър-председател Стефан Льовен нарече „нацисти“ представителите на Шведските демократи (SD) – партия, основана през 80-те години на миналия век, съобщи радио „Швеция“.

По време на телевизионен дебат премиерът на скандинавската страна определи движението като нацистко, обвинявайки го в расизъм и използване на свастики по време на свои събрания.

От ръководството на SD отговориха мигновено, осъждайки думите на Льовен. „Това е неуважение към милионите, станали жертва на истинския нацизъм“, обявиха от партията и добавиха, че ще сезират местните конституционни съдилища.

„Когато шведският премиер опише Шведските демократи като нацисти, то това не е само лъжа, но и неразбиране на историята“, посочи Йонас Милард от SD.

Партията, създадена през 1988 година, описва себе си като консервативна, но често е характеризирана като крайнодясна и антиимигрантска. Наскоро няколко нейния членове бяха обвинени в антисемитизъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 0 Отговор
    всички, които против нахлуване на терористи в своите земи,са нацисти..
  • 2 Нацизъм

    0 0 Отговор
    И да са нацисти какво от вова? Нали всеки има право да бъде какъвто иска!? Европа има нужда от нацисти и то колкото се може по-скоро!
Новини по държави: