Last news in Fakti

26 Декември, 2016 16:47 2 301 2

10-те най-значими космически мисии през 2016-та

  • космос-
  • мисии-
  • технологии-
  • събития-
  • значимост
10-те най-значими космически мисии през 2016-та - 1
Снимка: БТА/АР

2016-та година бе изключително натоварена що се отнася до космоса. Многобройни мисии бяха изпратени в небето с цел да открият нови находки или да обогатят представата на човека за случващото се над нас. Ето и 10-те най-значими космически мисии за 2016-та година, според специализирания сайт space.com:

10. Едногодишен престой на Международната космическа станция

Най-дългата космическа мисия на Международната космическа станция приключи тази година. Двама космонавти - Скот Кели и Михаил Корниленко престояха на борда на Международната космическа станция цели 11 месеца. Целта бе да се изследват телата им и да се разбере как толкова дълъг престой в космоса влияе на организма на човек.

9. Плановете на Илон Мъск за колонизиране на Марс

На конференция в Мексико през септември, Илон Мъск разкри намеренията си за направата на междупланетна транспортна система - ракета и космически кораб, които да откарат колонисти на Марс. Крайният срок за проекта е средата на 2020-та година, ако всичко върви по план. Междупланетната транспортна система може да превозва и астронавти на много отдалечени пространства в Космоса.

8. Летенето в Космоса е трудна работа

Както можете да предположите, за да има успешни космически мисии, трябва да има и неуспешни такива. Пример за това е ракетата "Фалкън 9", която експлодира по време на изстрелването, с което разруши напълно площадката, както и комуникационния сателит AMOS-6, който струва над 200 милиона долара. Инженерите откриха къде е бил проблемът. Това било взаимодействието между кислорода и хелиум-а, който се намирал в контейнера на "Фалкън 9".

На 1-ви декември руският безпилотен кораб "Progress" също не успя да излети. Неговата цел бе Международната космическа станция, но така и не достигна до там, а изгоря някъде в южна Русия.

7. Връщането на пазара на SpaceShipTwo

През 2014-та година инцидент с превозното средство SpaceShipTwo на компанията Virgin Galactic причини смъртта на втория пилот Майкъл Алсбъри. Това доведе до излизането на Virgin Galactic от пазара. През февруари тази година обаче, компанията отново разкри, че започва тестове на новата версия на SpaceShipTwo.

6. "Смъртта" на сондата Rosetta

Една от най-известните сонди за комети Rosetta приключи своята дейност. Това стана в края на април, докато сондата бе на кометата Чурюмов-Герасименко. Това бе планирано "самоубийство", съобщават от НАСА, тъй като кометата се отдалечава от слънцето и сондата нямала необходимите запаси от енергия.

5. Китайски астронавти успешно се скачиха с космическа лаборатория

На 15 септември Китай успешно изстреля мини-станцията "Тянгон 2". На 17 октомври излетя пилотираният космически кораб "Шенчжоу 11" с астронавти Цзин Хайпен и Чен Дун. Корабът благополучно се скачи със станцията, а астронавтите прекараха на борда й цял календарен месец, след което се върнаха благополучно на Земята.

4. Европейската мисия на Марс пристигна на "червената планета"

Съвместната между Русия и Европа мисия "ЕкзоМарс-2016" е най-изстраданата мисия на годината и затова заслужава да бъде на първо място. Малцина вярваха, че изстрелването на руската ракета "Протон-М" ще е успешно - през последните две десетилетия Русия имаше два опита за изстрелване на апарати към Марс, през 1996 и 2011 година, но и двата завършиха с провал при изстрелването.

Но тази година късметът се усмихна - на 14 март ракетата "Протон-М" излетя безотказно, а часове по-късно и ускорителният блок "Бриз-М" безпогрешно въведе "ЕкзоМарс-2016" на правилната траектория към Червената планета. На 19 октомври автоматичната междупланетна станция влезе благополучно в орбита около Марс. В края на ноември изпрати от там първите си снимки и научни данни!

На борда на "ЕкзоМарс-2016" пътуваше и малък демонстрационен спускаем апарат - "Скиапарели". Поради проблем в последната 1 минута от спускането той не успя да постигне меко кацане, но въпреки това той изпрати много полезна информация - както научни данни за състава на марсианската атмосфера, така и данни с инженерна стойност - беше потвърдено, че топлинният щит и парашутът функционират успешно и тези технологии могат да се приложат за следващата мисия през 2020 година, която ще включва марсоход.

3. НАСА успешно изстреля мисия "Озирис-Рекс" към астероида Бену

На 9 септември НАСА успешно изстреля автоматичната междупланетна станция "Озирис-Рекс" на път към астероида Бену. Това е най-голямата възвръщаема мисия на НАСА от епохата на лунните експедиции "Аполо".

В периода между 1969 и 1972 година астронавтите на мисиите "Аполо" успешно доставиха на Земята общо 382 килограма скали от Луната. Ако всичко мине наред, "Озирис-Рекс" ще трябва да се завърне през 2023 година с приблизително 2 килограма проби от астероида.

2. Автоматичната междупланетна станция на НАСА "Джуно" влезе в орбита около Юпитер

Тази година НАСА отново доказа, че е лидер в междупланетните изследвания. На 5-ти юли автоматичната станция "Джуно" благополучно пристигна в орбита около планетата Юпитер и започна да я изучава. "Джуно" е едва вторият космически апарат в историята на човечеството, превърнал се в изкуствен спътник на Юпитер. Първият бе "Галилео", който работеше в юпитерианска орбита в периода между 1995 и 2003 година.

1. Приземяването на ракети

Едни от най-вълнуващите моменти за изследователите на Космоса бяха не излитанията, а кацанията. От калифорнийската компания SpaceX успяха да изстрелят пет ракети "Фалкън 9". Интересното е, че четири от петте ракети успяха да се приземят безпроблемно на площадки в Атлантическия океан, докато една от ракетите се върна на площадката за излитане невредима.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    3 1 Отговор
    Михаил Корниленко е КОСМОНАВТ!!!
    Първият човек в Космоса е Космонавт - Юрий Гагарин!!!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.