Last news in Fakti

23 Юли, 2017 20:46 3 416 8

Веднъж турчин – винаги турчин?

  • турция-
  • германия-
  • фетхуллах гюлен-
  • преврат-
  • реджеп ердоган

Турски консулства в Германия изглежда имат негласната директива да блокират освобождаването от турско гражданство

Веднъж турчин – винаги турчин? - 1
Снимка: БТА/АР

Турски консулства в Германия изглежда имат негласната директива да блокират освобождаването от турско гражданство - особено на хора, свързани с "Движението Гюлен". Те се оказват пред стена от необясними пречки и спънки.

Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти. Затова в настоящата публикация имената им са променени.

Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.

В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс, в действителност случаите са поне двойно повече.

"Познавам най-малко четирима турци, които ми казаха, че и с тях се е случило същото", изтъква той. Освен това мнозина турски граждани изобщо не смеят да се явят в консулството, защото ги е страх, че там веднага ще им приберат паспортите. А в такъв случай германските власти изобщо няма как да им помогнат да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил задържан в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, но всички било напразно, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.

Щом си работил за Гюлен, си подозрителен

Както Демир, така и Реяс са сигурни, че вероятната причина да не ги освобождават от турско гражданство са контактите им с "Движението Гюлен". Според турското правителство, живеещият в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за преврат през лятото на миналата година. След неуспешния пуч в Турция бяха арестувани хиляди хора, обвинени, че са привърженици на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.

"От гледна точка на Анкара, турската държава има проблем с онези хора, които не са участвали активно в опита за преврат, но са по някакъв начин свързани с мрежата на Гюлен", изтъква Юнус Улусой от фондацията "Център за турски изследвания". Според него, е много вероятно турските власти да задържат паспортите на подобни хора, за да им попречат да получат чуждо гражданство – в случая – германско.

В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е факт. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от училищата на "Движението Гюлен", а журналистът Барис Реяс е публикувал статии в междувременно спряното германско издание на близкия до Гюлен вестник "Заман". "Бях спортен журналист, не съм имал нищо общо с политиката, но щом си бил сътрудник на "Заман", тутакси ставаш подозрителен в очите на турските власти", споделя Реяс.

Кандидатът за германско гражданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник "Заман". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождаване от турско гражданство, се опитали да му вземат паспорта. "Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от гражданство", разказва Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.

Показателно е не само случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати."Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.

Как се живее без паспорт

Раяс също се сблъсква с подобно отношение. 40-годишният мъж междувременно се осмелил да отиде в консулството, но цялата предна нощ сънувал само кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождаване от турско гражданство и паспортът му не бил задържан. Сега той чака официалното потвърждение на турските власти.

Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не вярва, че ще му го върнат. Въпреки това все още се надява да вземе германско гражданство. Съгласно разпоредба на германското Министерство на вътрешните работи, издаването на германски паспорт в отделни случаи е възможно и без освобождаване от предишното гражданство. За целта е нужно обаче да изтече двегодишен срок, който започва от деня, в който е подадена молбата за освобождаване от гражданство. За Денис Демир това е единствената надежда. Макар че през следващите 18 месеца ще му се налага да живее без паспорт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вярващ Путинист

    8 7 Отговор
    Че най-голямото им постижение на турците е да бъркат бетон
  • 2 Хасан

    4 13 Отговор
    Най голямото постижение на турците е да създават организации,управленски структури ,държавни управления...500 години да могат да управляват половината тогава цивилизиован свят е голямо постижение...Съветския съюз със атомни бомби успя да съществува 70 години

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 юрист

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Глупости! “Пакс отомана“ НИКОГА не може да бъде сравняван с “Пакс романа“! Османската държава е била теократична монархия, в която под една или друга форма е било подложено на геноцид онова население, което не е изповядвало официалната ислямска религия! Не можеш да заличиш 3те века , през които българите сме давали кръвен данък/ девширме/, не можеш да заличиш изтреблението на българският народ през 5тте века османско владичество, не можеш да изтриеш от историята фактът, че българите не сме били покорна рая , А ПОСТОЯННО, В ПЕРИОД ПРЕЗ 20-30 ГОДИНИ, ПО ПРОТЕЖЕНИЕ НА ВСИЧКИТЕ 500 ГОДИНИ ОСМАНСКО ВЛАДИЧЕСТВО, СМЕ ПОВДИГАЛИ ЛОКАЛНИ/ МЕСТНИ ./ ВЪСТАНИЯ С ЦЕЛ НАШЕТО ОСБОБОЖДЕНИЕ! НАРОД, НАРЕЧЕН ТУРЦИ, НЕ СЪЩЕСТВУВА ДО 1923Г! ЗА КАКВО ИЗОБЩО СТАВА ВЪПРОС, А?!

    Коментиран от #6

  • 5 До ХасанчоОсманчо

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Хасанчо,ако не бяха Англия,Франция и компания щяхте отдавна да сте изчезнали!!!Заемите които са отпускали да можете да живеете щото ви е било стах да си земете данъците от нас българите,защото може да ви клъцнем!!!Ето от коя държава сме наследили да си раздадем държавата за без пари от вас Усманците дадохте си проливите да минават от там англичани,французи и др!!!!
  • 6 Хасан

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "юрист":

    Прав си Османската империя е била теократична държава ..но ти сравняваш ябълки с круши ...а трябва да сравняваш ябълка с ябълка....демек в Римската империя имаме класови общества ,роби ,гладиатори...през Средновековието Европа с епидемиите,с войните,с разпокъсани феодални отношения,с влиянието на църквата ,кладите,ерес,вещици....въобще не е добро място за обикновенния човек
  • 7 Хасан

    3 0 Отговор
    Другото нещо ..макар в сравнение със сегашната правна система не е много демократична но имаме съдии (кадия)...макар че християнин и мюсюлманин не са били юридически равноправни все пак имаме гражданско право,търговско право...макар че не е равноправно пак имаме и данъчна сисиема
  • 8 Хасан

    3 0 Отговор
    А девширмето не трябва много да се драматизира...Сащ е създадена и се развива от девширмета...в момента голяма част от българския елит са девширмета в Аглия,Канада,Сащ,Германия...тогава са взимали млади и здрави момчета..сега се взимат умни и интелегентни
Новини по държави: