27 Юли, 2017 21:27 8 870 0

Отвлечен преди 40 години самолет отива в музея

  • самолет-
  • отвечен-
  • lufthansa-
  • музей

Германските власти съобщиха за връщането в страната на знаменития Boeing 737 на националния превозвач на ФРГ Lufthansa, който е бил похитен от терористи от Народния фронт за освобождение на Палестина през 1977 г. Престъпниците са успели да се доберат с него до Сомалия. Машината ще бъде изложена в музея Дорне в град Фридрихсхафен.

Отвличането е било на 13 октомври 1977 г. Палестинските терористи превземат самолета на летището във Франкфурт, който е трябвало да лети за Балеарските острови. Похитителите са искали от германските власти освобождаването на ляворадикални екстремисти от печално известната организация „Фракция Червена Армия” (РАФ).

Похитителите са дължали самолета почти пет денонощия. С машината са успели да достигнат до Могадишо (столицата на Сомалия), където специалните германски части са успели да освободят заложниците.

Машината е била върната на собствениците, но през годините е многократно препродавана на авиокомпании от различни страни. За последно тя е била в Бразилия, откъдето германските власти я изкупуват преди дни.

В музея във Фридрихсхафен Boeing 737 ще бъде изложен през септември. Според германски чиновници, самолетът ще бъде „важен антитерористичен символ”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА