19 Август, 2017 07:33 2 390 35

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер

  • хитлер-
  • фюрер-
  • третия райх-
  • германия

Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия

19 август 1934 г. Хитлер става фюрер - 1

На 19 август 1934 г. в Германия се провежда референдум. Близо 89,9 % гласуват в подкрепа за създаването на поста фюрер – обединяващ правата и задълженията на канцлера и президента, който се заема от Адолф Хитлер.

Година по-рано той става канцлер след като неговата партия получава мандат да състави коалиционно правителство като най-голямата политическа сила в парламента. На 2 август 1934 г. тогавашният президент Паул Лудвиг Ханс Антон фон Бенекендорф унд фон Хинденбург почива.

Това открива пътя пред Хитлер да проведе референдум.

Непосредствено след това гласуване Хитлер въвежда диктатура, като използва държавния апарат, за да смаже всяка съпротива. Не бива да се мисли, че този процес се свежда до постепенно ерозиране на гражданските права или на правата на обвинените криминални престъпници. Всичко става много бързо и често пъти нацистите дори не си правят труда да се занимават със съдебни дела.

Много от политическите им противници са смазвани от бой или направо избивани. Въпреки това в предвоенните години Хитлер има искрената подкрепа на повечето германци, защото успява да намали безработицата и да съживи икономиката.

Тогава Хитлер поставя Германия на пътя на завоеванията, който ще доведе до Втората световна война. Първите си териториални придобивки спечелва практически без бой. Англия и Франция, улисани в собствените си икономически проблеми, така отчаяно се нуждаят от мир, че не се намесват, когато Хитлер нарушава Версайския договор и започва да изгражда германската армия, нито когато негови войски окупират Рейнската област и строят там укрепления (март 1936 г.), нито когато със сила анексира Австрия (март 1938 г.). Те дори приемат мълчаливо (септември 1938 г.) анексирането на Судетската област, добре укрепения граничен район на Чехословакия.

Международното споразумение, известно като Мюнхенски пакт, на което англичаните и французите разчитат да донесе „мир в наши дни“, оставя Чехословакия с вързани ръце и само няколко месеца по-късно Хитлер завзема останалата част от страната. На всеки етап той хитро съчетава аргументи в полза на действията си със заплахи, че ще започне война, ако желанията му не бъдат изпълнени, и всеки път западните демокрации отстъпват кротко. Англия и Франция обаче са твърдо решени да бранят Полша, следващата цел на Хитлер.

Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз. Въпреки че Англия и Франция обявяват война на Германия, Полша много скоро е разгромена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    9 22 Отговор
    Де го оня, снайпер ли беше, какъв беше, дет се ревеше тук за паметник ??
  • 2 кроко

    15 29 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той бърза да вземе предпазни мерки, като през август 1939 г. подписва „пакт за ненападение“ със Сталин — всъщност агресивен съюз, с който двамата диктатори се разбират как да си поделят Полша. Девет дни по-късно Германия напада Полша, а след още шестнайсет дни същото прави и Съветският съюз."
    Да не питат после ушанките, защо поляците мразели руснаците !? Хайде, добре, Хитлер ги е нападнал, но това са немци, друг народ..))
    Но не са очаквали поляците тогава, такъв нож в гърба от братята славяни и то за какво, от вечната лакомия на Сталин и империята на злото за чужди земици. Сакън, да не останат ушанките назад, щом немците грабят от към запад, чакайте и ние от към изток да ги понастъпим малко тези гадни поляци, че да не им се струва много сладък живота. А после какво стана ? Освобождение от немско-фащисткия ботуш и нови 40 години под руски, комунистически ботуш. А в първите години след "освобождението" портрета на "освободитела" Сталин в Полша е бил като икона и ако не му се поклоняваш, можело и за враг на народа да те обявят.
    Историята се пише от победителите !

    Коментиран от #5

  • 3 Добри

    10 2 Отговор
    Защо ли, четейки статията, веднага го асоциирам с един съвременен комшия с мустаци? Само да не реши, че трябва да си върне българските територии.
  • 4 Трезвомислещ

    19 10 Отговор
    Версайския договор за Германия е като Берлинския за България. При подписването и на двата договора, не присъства нито един член от потърпевшите държави.
    За Хитлер е първостепенна задача да погази позорния договор. Разликата е, че Германия се справя сама, а сметката за обединението на България плаща Русия!

    Коментиран от #28

  • 5 123456

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "кроко":

    Значи мразят и немците.

    Коментиран от #6

  • 6 кроко

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "123456":

    Така е мразят ги, но немците поне не се правят на очудено-обидени, понеже много добре знаят за корена на тази омраза.
  • 7 no name no face no number

    12 1 Отговор
    Може да е направил много грешки, но немците си го уважат, но тайничко. Защото в Германия всяка положителна дума или жест към него водят към затвора. Разни нрави разпи идеали.
  • 8 no name no face no number

    5 5 Отговор
    А защо Германия напада Полша???
  • 9 no name no face no number

    11 4 Отговор
    Със сигурност не оправдавам другите войни на Хитлер, но тази срещу Полша си е напълно заслужена.
  • 10 Трезвомислещ

    3 4 Отговор
    Знае ли някои, как завършва шахматната партия между Хитлер и Ленин във Виена?
  • 11 ХАСАН

    7 10 Отговор
    Защо се учудвате като че ли Франция и Англия са били други...Франция е окупирала и уби един милион алжирци, Англия направи същото с Близкия изток...Русия направи това с Кавказ,Азия..

    Коментиран от #12, #22

  • 12 Kcaniba

    15 5 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    А Турция??
    Милион арменци изби 1914-15 гг.!!!
    30-40 години преди това хиляди българи избива!!
    Батак!!
    Така че малко ви е било на Кавквз - 200 хилядна турска армия унищожава Русия на Кавказ, без един изтрел!!! От глад и студ измирате!!!

    Коментиран от #14, #17, #19

  • 13 Михаел Витман

    12 2 Отговор
    Heil Hitler !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    17 0 Отговор
    Някои самозабравили се власт имащи и на идея си нямат колко безполезни са в днешни дни, превръщайки Европа в гетото на планетата. Поне един, който да имаше мисленето на Хитлер, щеше да тури у ред положението на Стария континент. Е, наистина ще се наложи да избие стотина религиозни фанатици, но за сметка на това ще спаси милиони невинни човешки животи.
  • 17 кроко

    5 5 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Аха, съгласен съм, че турците много православен народ са погубили !
    Но вие сега, като истински православни братя и от славянска солидарност, решихте да им "благодарите" за това и да им построите едно турско поточе. Русия-Турция-Вечная дружба !!!
  • 18 Heil Hitler

    17 3 Отговор
    Хитлер е жив в сърцата ни!
  • 19 Kcaniba

    6 6 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    Най–голямата джамия в Европа е открита в Москва,през 2015 г. от Путин и Ердоган!

    Коментиран от #21

  • 20 Обществено полезен труд

    18 1 Отговор
    Искам да работя като социален работник от Шуцщафел в ромска махала ;)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ГОСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХАСАН":

    А, ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ЧЕРПИ С БАКЛАВА
  • 23 Иван

    17 1 Отговор
    Хитлер може да е всякакъв,но определено е бил патриот и е обичал родината си.Освен това е за 4-5 год. е вдигнал германската икономика на крака след голямата депресия.Затова са го харесвали и е бил популярен тогава.Не случайно е избран за личност на годината от сп. Ню ѝорк Таймс през 1938.А напада Полша,защото след Първата световна война на нея са дадени много земи населени само с немци.Просто с груби средства е искал да си върне своето.

    Коментиран от #24

  • 24 Трезвомислещ

    10 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Иване напълно съм съгласен с мнението ти.
    Два цитата от книгата на Хитлер
    -За да се върнат в лоното на нацията откъснатите от нея територии, не са достатъчни дори най-пламенните протести. За това е необходим добре наострен меч.

    -Молтке е казал относно хуманността, че по време на война най-хуманно е колкото се може по-бързо да се разправиш с врага.
  • 25 АЗ САМ

    5 7 Отговор
    Това . което е искал Хитлер - силна обединена Германия и унищожение на комунизма е постигнато ! Не с воина а с труд...дисциплина и силна икономика в ЕС ! А СССР е където му е мястото !
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Адолф

    9 2 Отговор
    Най-големия и най-умния сред всички лидери.Жалко ,че избърза и нападна Русия неподготвен.Ако беше изчакал година две преди атаката, сега планетата земя щеше да е много по-добро място за живеене!!!Сега нямаше да има масони,еврей,американци и всички останали нагли твари и паразити смучещи и мачкащи всичко наред!!!
  • 28 Почети архивите

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Трезвомислещ":

    Не ,не плаща русия. Ние сия плащаме сами! Русия изобщо не е искала да се обединяваме. И изобщо русия никогя за нищо не ни плащала, ни за ден ,ни за час.Ние сме ѝ плащали! И за "освобождението" дето си е търговска война с турция пак са искали да й платим!

    Коментиран от #31

  • 29 Индиец

    3 5 Отговор
    Абе тука само арийци като гледам. Нямате притеснения за себе си?!

    Коментиран от #30

  • 30 АЗ САМ

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Индиец":

    Не коментирай !!!....че ми свършва сапуна !
  • 31 Трезвомислещ

    4 3 Отговор

    До коментар #28 от "Почети архивите":

    Не само че плаща за обединението, а ни дава и заем от 82 милиона! От тоя заем връщаме само два милиона! С още 2 милиона от заема купуваме източна железница от Австрийците!
  • 32 Mercedes-Benz

    5 0 Отговор
    Най-великия мъж, който Европа е раждала! Държавник, който милееше за европейците и искаше да ги избави от най-голямото зло - юдео-болшевишкия интернационал! Вечна памет!
  • 33 Mercedes-Benz

    2 0 Отговор
    Ето един задължителен клип за всички, които искат да знаят как и защо започва Втората световна:

    https://www.youtube.com/watch?v=1RfwBR_hcG8&t=128s
  • 34 човек

    1 1 Отговор
    Такива времена.Това вече няма да се случи.
  • 35 Милен

    3 0 Отговор
    Започвам да си мисля, че Хитлер откровенно е мразел еврейският си произход. Има защо и не е единственият. Сещам се на мига и за Вагнер. Относно световният геноцид и Франция, и Испания, и Англия имат принос. Англичаните например извършват най-ужасяващите две престъпления: индийският гладомор- 12 мил. жертви, също натоварването на няколко кораба с бездомни (английски) деца-сираци и изпращането им към Африка като "откриватели на нови светове". Никой не се завръща. Ммм дааа, добрата стара Англия!
    Ционистите-евреи не падат по-ниско. Те изтребиха няколко милиона Палестнци. На практика са единствените които успяха за по-малко от 70 години да УНИЩОЖАТ цял народ и да му отнемат земята. Така е, никой не може да ги стигне. За сега!
    Иначе и на мен сапунът ми е на привършване!
Новини по държави: