13 Октомври, 2017 20:21, обновена 13 Октомври, 2017 20:49 1 765 4

Революционната гвардия на Иран в забранителния списък на САЩ

  • сащ-
  • иран-
  • санкции

САЩ въведоха санкции срещу Ислямския революционен гвардейски корпус (ИРГК) известен още като Революционната гвардия, съобщиха от Министерството на финансите на Щатите. Обяснението е, че корпуса поддържа тероризма.

Разузнаването на САЩ подозира, че Революционната гвардия се занимава не само с вътрешната сигурност на Иран, но и с военни действия в Ирак и Сирия срещу Ислямска държава, съобщава агенция ТАСС.

Информацията беше потвърдена и от президента на САЩ Доналд Тръмп в неговата реч, в която изложи новата американска стратегия за по-силен натиск над Иран. Той заяви, че САЩ ще въведе допълнителни санкции срещу иранското правителство, за да пресече финансирането на тероризма. „Иранският режим остава основен донор на тероризма и съдейства на редица терористични групировки. Продължава да подпомага Ал Кайда, талибаните, Хизбула, ХАМАС и други терористични мрежи”, заяви американският президент.

ИРГК е създадена през 1979 г. няколко месеца след ислямската революция в Иран. В редиците й са зачислени над 100 000 военни, включително подразделения като военноморските, военновъздушните и сухопътни сили на страната. Целта й е да защитава новата система от външни и вътрешни врагове и да брани революционните ценности, което и дава мандат да се изявява, когато системата е заплашена. Гвардията разполага със специален корпус за операции зад граница, наречен "Кудс" (Ерусалим). Той е опора на радикални ислямистки групи в Ирак, на Хизбула в Ливан, Афганистан и други.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БаМ

    22 3 Отговор
    Много интересна краваристанска логика: който се бие срещу Ислямска държава е враг на УСА! Значи и ЦРУ е враг, защото често нацелва собствените си чалми по погрешка. Ами шибнете им едни санкции и на тях, нека да възтържествува п.далдемокрацията.
  • 2 Бесен Язовец

    17 2 Отговор
    Убвиняват ги пе се борят срещу ИД. Е поне САЩ най после си признават кого поддържат импичмъна зове ръждивия пудел
  • 3 Вай, вай

    16 2 Отговор
    Разузнаването на САЩ подозира, че Революционната гвардия се занимава не само с вътрешната сигурност на Иран, но и с военни действия в Ирак и Сирия срещу Ислямска държава, съобщава агенция ТАСС.

    Е, те тука вече тотално зациклих по въпроса с краварските напъни за борбата с ИДИЛ. (на думи ).
    Дано обаче чичо Доналд прави разлика между Ирак и Иран, щото яко ще се наиграе ако ги слага на кантар.
  • 4 МАСОВО НАСТЪПЛЕНИЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА

    0 2 Отговор
    Защо намесата във вътрешните работи на друга държава се окачествяват като разпространение на ДЕМОКРАЦИЯ А НЕ НА окупация И лишаване на СУВЕРЕНИТЕТА?