Last news in Fakti

13 Януари, 2018 22:01 3 159 7

ЕС иска 0% палмово масло в горивата до 2021 г.

  • палмово масло-
  • биодизел-
  • горива-
  • ес-
  • европейски парламент

Биодизелът от палмово масло замърсява три пъти повече от обикновения дизел

ЕС иска 0% палмово масло в горивата до 2021 г. - 1

"Пълна забрана на палмовото масло в транспорта от 2021 г." е предложението, получило подкрепата на най-големите политически групи в Европейския парламент, предаде EURACTIV. Парламентът върви към ясното послание, че употребата на палмово масло към 2021 г. трябва да е нулева, коментира Бас Ейкхот от "Зелените" в ЕП.

Холандският евродепутат заяви, че всяко предложение, направено от големи политически групи, е в тази посока. Други също са потвърдили пред европейската медия, че пълната забрана на палмовото масло е заложена в гласуването на промените в директивата за възобновяема енергия.

Ако бъде приета, забраната ще е победа за природозащитниците, които предупреждават от години за вредите от палмовото масло. Финансирано от ЕС проучване, публикувано през 2016 г. гласи, че биодизелът, произведен от палмово масло, замърсява три пъти повече от обикновения дизел.

В отговор членовете на ЕП гласуваха резолюция миналата година, в която призовават ЕК да спре използването на растителни масла в биогоривата до 2020 г. Настояха и за сертификационна схема, която да гарантира, че на европейския пазар има само устойчиво произведено палмово масло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    37 1 Отговор
    А в храната кога?
  • 2 Бай Иван

    17 1 Отговор
    Айде ново 20!!!!
    Докато беше екологичен, сега био дизела стана 3-пъти по вреден.

    Захарина до къто беше по добре от захарта,
    сега и той е по вреден от нея!!!

    Вятърните електроцентрали докато бяха екологични и по-евтини,
    и те взеха че станаха по-скъпи и неефективни!!!!!!!
  • 3 гощо

    14 0 Отговор
    Крам дизелов автомобил призведен 2010г на капачаката пише да НЕ се слага биодизел! Понеже тук не знаем какво продават очаквам скоро да имам проблеми въпреки че ползвам добавка!
  • 4 Русчуклия

    7 1 Отговор
    Това пък откъде го измислиха? Съгласен съм, че палмовото масло има съдържание на холестерол, което е вредно за кръвоносната система (животинските мазнини са много по-евтини), но за биодизел??? И как аргументират, не ми е ясно! В палмовото масло няма тежки метали, няма сяра, нали това са основните източници на замърсяването на околната среда при конвенционалното дизелово гориво!
    Сега може да се очаква повишаване на цените и на суровият петрол! Явно американските нефтени компании не издържат на санкциите срещу Русия, защото това удря и тях! Руснаците просто увеличиха износа за нови пазари като Китай например и пак си оправят математиката, но краварите? Смешници! Биодизела беше екологичен, вече не е!

    Коментиран от #5

  • 5 Русчуклия

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русчуклия":

    *(животинските мазнини са много по-евтини) извинявам се, да се чете "по-вредни". Функцията автокорекция понякога ми изиграва шеги :)))
  • 6 Есетихасее

    3 1 Отговор
    Това с (био)в дизела беше голяма грешка още когато се прие. Един път се добива под земята втори се посяват разстения за преработка за извличането на тези мазнини за да стигне трети път преработка за да стане това гориво (био) е тези рефинерий какво изпускат в атмосверата докато се произведе,просто някой се нагуши с много пари.а колко вреда имат в дизеловите автомобили да не говорим
  • 7 Хахаха

    3 0 Отговор
    Защото нестига за ядене.
    Да се тровим екологично
    Хахаха