23 Февруари, 2018 17:09 1 320 5

ЕС удвоява парите за военна операция в Африка

  • сахел-
  • ес-
  • операция-
  • ислямисти-
  • военна-
  • брюксел-
  • г-5 сахел

Сахел е район с големината на ЕС

ЕС удвоява парите за военна операция в Африка - 1
Снимка: БТА/ AP

Лидерите на Европейския съюз удвоиха средствата за многонационална военна операция в западноафриканския район Сахел, чиято задача ще е да противодейства на джихадистите.

На дарителската конференция в белгийската столица Брюксел ЕС обяви, още 50 милиона евро за силите "Г-5 Сахел", включващи войници от Мали, Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Средствата се добавят към обещаните досега 280 милиона евро от международни донори. "Г-5 Сахел" се нуждаят от над 400 милиона евро, за да могат да отговорят на исканията на западните си поддръжници.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви, че е необходимо да има центрове за сигурност близо до конфликтите и след техния край хората да могат да се върнат обратно в своите страни и да помагат за възстановяването им, съобщи БНР.

Сахел е една от границите на Европа. Сахел е щит, дига, в която не трябва никога да има пробив, заяви президентът на Нигер Махамаду Исуфу. Жан-Клод Юнкер отбеляза, че сигурността и развитието вървят ръка за ръка в Сахел – район с големината на ЕС, но където 20% от населението има трудности с доставките на храни.

ЕС обеща 8 милиарда евро помощ за развитие на региона в периода 2014-20120 г., а на форума се очаква Франция да обяви още 1,2 млрд. евро за следващите 5 години. Федерика Могерини заяви, че се очаква отделни страни да обещаят още средства. Целта на силите "Г-5 Сахел" е да обучат и екипират 5000 местни войници да патрулират в размирни райони и да възстановят реда в тях. Както и да се бият с екстремистите и да се борят с контрабандата и мрежите за трафик на хора в огромния район в покрайнините на Сахара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 толерантен

    9 1 Отговор
    " Лидерите на Европейския съюз удвоиха средствата за многонационална военна операция в западноафриканския район Сахел, чиято задача ще е" да натири още 1-2 милиона бежанци към Европа.
  • 2 евродебил

    9 1 Отговор
    Пък българските пенсионери кучета ги яли и "роми" ги клали.
  • 3 Гостът

    7 0 Отговор
    Първо подкрепяме САЩ в създаването и разселването по света на терористи,джихадисти,фанатизирани ислямисти после давайте пари.Гадни европейски лицемери.
  • 4 Националист

    3 4 Отговор
    Да живее ЕС, НАТО и Всемогъщата Американска армия!!! Всички предатели на Българските Национални държавни интереси - комунисти, русофили, соросоиди, атакисти и подобни да бъдат вкарани в трудови концентрационни лагери, за да се научат да се трудят и да бъдат дисциплинирани. Турция, Русия и другите мангалски държави от Азия да го ''духат'' на Тръмп, Макрон, Меркел, Орбан и Юнкер.:):)

    Коментиран от #5

  • 5 Антифашист

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Националист":

    Много, ама много си дезориентиран, бе мойто момче.. даже си протиоворечиш в трите изречения, които си написал..
Новини по държави: