Last news in Fakti

10 Април, 2018 17:50 2 934 15

Европа разкритикува българските пътища

  • ес-
  • българия-
  • пътища-
  • критика-
  • виолета булц-
  • комисар-
  • жертви-
  • румъния

България и Румъния са проблемни страни по отношение на пътната безопасност

Европа разкритикува българските пътища - 1
Снимка: Shutterstock

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц определи България и Румъния като проблемни страни по отношение на пътната безопасност. „Имаме две страни-членки, които наистина се представят лошо по отношение на статистиката на пътя - Румъния и България. За нас е предизвикателство да внесем яснота и да им помогнем да внедрят и трите елемента - инженеринг, яснота и спазването на законите“, заяви тя в Брюксел.

Еврокомисар Булц каза това при представянето на статистиката на пътните инциденти през миналата година в ЕС. Тя призна, че е малко вероятно съюзът да изпълни целта си да намали двойно смъртните случаи при пътни инциденти до 2020 г., спрямо нивото им от 2010 година. През 2017 г. загиналите на пътя са били 25 300 - само с 300 по-малко спрямо 2016-а, като други 135 000 са били сериозно ранени.

„При това темпо трудно ще постигнем нашата цел“, каза комисар Булц. Смъртните случаи при пътни инциденти в ЕС намаляха от 54 900 през 2001 г. до 31 500 през 2010-а, но темпът значително се забави след това, като през 2013-2014 г. имаше застой, а през 2015 г., дори леко увеличение, предаде БНР.

Като дял от населението, през 2017 г. е имало 49 загинали на пътя на един милион жители на съюза, докато година по-рано са били 50. Но има пропаст между най-безопасните страни в пътното движение и най-опасните. Най-добре е Швеция, където са регистрирани 25 смъртни случая на милион жители, следвана от Великобритания с 27. Докато в Румъния те са били 98 загинали на милион население, следвана от България - 96.

Европейската комисия планира идния месец да предложи нови мерки за подобряване на безопасността на пътното движение. Те все още се прецизират, но Булц каза, че ЕК иска да даде тласък за подобряване на пътната инфраструктура, както и да се направят целеви инвестиции в места, известни като опасни участъци за движение за подобряване на безопасността им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    35 1 Отговор
    Ма тези луди ли са, как така? Явно се готвят да ми вземат най-яката хранилка.
  • 2 ivan4o

    7 1 Отговор
    пхохахаххахахахахах
  • 3 Чудомир

    31 3 Отговор
    Това не са пътища, това е последна защирна линия срещу агресорите!
  • 4 На държавата и дреме на шнура

    39 3 Отговор
    По бай Тошово време имаше по малко и по малки дупки...........сега вече не са дупки а цели трапове...............по нешенъл джиографик гледам предавания за държави които уж са по изпаднали от нас..........ами хора хващаме срам бре...........ми те пътищата им по хубави от нашите..............леле и иначе се мислим че сме много напред.

    Коментиран от #9

  • 5 Санчо Панса

    48 2 Отговор
    В България нито заплати, нито пенсии, нито здравна система, нито образование, нито съдебна система, нито парламент, нито главен прокурор има! Само мутри, дебили, Гинки, Калинки, Свинята Пеевски, Курнела, Сергея и много Мунчовци имаме в излишък.

    Коментиран от #10

  • 6 Onq s motikata

    15 1 Отговор
    Бойко ще ги научи как се правят пътища.Все лека-полека.
  • 7 Доклад

    22 0 Отговор
    Тя Европа разкритикува и Независимата Съдебна ВЛАСТ , ама нещо да е мръднало. Повишиха си заплатите само , мръсна нагла сган.
  • 8 Голем смях

    15 4 Отговор
    Не са толкова виновни пътищата.Просто българите и румънците са най-големите простаци в ЕС.И при нас и при тях законът е врата у поле .Румънците са най-големите камикадзета по българските пътища,знаейки за липсата на закон и полиция.А болшинството убийства стават на що годе добри пътища.
  • 9 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "На държавата и дреме на шнура":

    ... щели да пускат издание на Top Gear : Survivor Bulgaria!
  • 10 Малинов

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Санчо Панса":

    Как така бе?Ти не гледаш ли “Силата е в теб” с подкрепата на ам.посолство .
  • 11 Транкиля

    8 0 Отговор
    Хахаха Бай Бойчан нсран!!! Нали само до Луната не е построил магистрала.. Уууу оставка
  • 12 ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ НЯМА

    8 1 Отговор
    БОЙКО, МАЛОУМНИЙ УПРАВЛЯВА.
  • 13 Кире

    1 1 Отговор
    И тия, като искат да се покажат колко са работни започват да ни критикуват. Най-удобни сме. Само констатации и мъдри съвети. Аре да го .....
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Малко уточнение /Голем смех №8/. Не българите и румънците са най-големите... и т.н. А ТЕХНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ,ПОЛИТИЦИ, ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ !
    По простата причина, че не служат на собствените си народи, а на собствените си джобове !
    И системата е "бетон арме" - няма мърдане. Те ще са докато свят светува. Какво критикува г-жа Булц, когато се прегръща и целува с чорбаджиите ни. Дай им да направят нещо лошо за българския народ - пример : да затворят АЕЦ Козлодуй !?!?
    Като критикуват нещо , на кого му дреме? Нали утре пак ще се целуваме и прегръщаме, ще хапваме , ще пийваме . Плебеите кучета ги яли.....
    И ние сме си НАЙ !!!!