Last news in Fakti

3 Май, 2018 01:23 2 126 0

Здраве за всички - мисията (не)възможна

  • тайван-
  • република китай-
  • сзо-
  • сза-
  • асамблея-
  • здравеопазване-
  • здравно осигуряване-
  • наблюдател-
  • система-
  • оон-
  • устойчиво развитие

Тайван се бори за участие в СЗА

Във връзка с желанието на Република Китай да участва в тазгодишното издание на Световната здравна Асамблея, министърът на здравеопазването на страната изрази своята позиция:

"Световната здравна организация години наред настоява държавите-членки да предприемат действия за постигане на универсално здравеопазване до 2030 г. Въпреки че не е член на СЗО, Република Китай предоставя универсално здравно покритие на над 23 милиона граждани от 1995 г. насам. Тайван стартира инициативата Национално здравно осигуряване, интегрирайки медицински програми от съществуващите осигурителни системи за работници, фермери, земеделски стопани и държавни служители, които дотогава обхващат само половината от населението. Следва разрастване на покритието на системата, така че да се осигури равноправие за всички граждани - от раждането им и независимо от възрастта, финансовото състояние или заетостта им. Освен това, всички чужденци, които законно работят или пребивават в страната, също стават бенефициенти на програмата.

Националното здравно осигуряване е програма, управлявана от правителството на база модела „single-payer“. Очакваната продължителност на живота в Тайван впоследствие се е увеличила до нива, наблюдавани в страните членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, като жените живеят средно 83.4 години, а мъжете - 76.8 години. Въпреки това разходите за здравеопазване са далеч по-ниски в Тайван, в сравнение с повечето силно развити страни в Европа и Северна Америка – около 1430 щатски долара на глава от населението годишно, което представлява само 6.3 % от БВП през 2016 г. Административните разходи са под 1%, а нивата на обществено доверие и удовлетвореност остават високи – 85.6% през 2017 г.

Здравната система на Тайван е претърпяла редица реформи през последните 20 години, за да се гарантира нейната устойчивост, като се имат предвид промените в социално-икономическата среда. Прилагането на бюджетните плащания в допълнение към метода за възстановяване на таксите за услуги ефективно намалява годишната база на медицинските разходи от 12% на 5% в период от 2003 г. до днес. Начинът, по който се събират средствата, също се е променил: от пълното им заплащането до включването на допълнителни премии въз основа на капиталовите печалби, което създава излишък в Националната здравноосигурителна каса.

Освен това, информационната система на Националното здравно осигуряване е качена на облачна услуга, което е сериозно улеснение за болниците, клиниките и лекарите, осигурявайки им достъп до цялата необходима информация. Ние насърчаваме болниците да качват получените резултати от образната диагностика, така че те да бъдат достъпни за последващи консултации. Персонализираната облачна система, наречена „My Health Bank“ също така позволява на пациентите да проверяват своите медицински досиета по всяко време.

Правителството е приело широк спектър от мерки за намаляване на неравнопоставеността в здравеопазването, засягаща групите в неравностойно положение. Имаме субсидии за домакинства с ниски доходи и социално слаби домакинства, както и за безработните. Също така подобрихме и предоставянето на услуги в райони с ограничени ресурси за здравеопазване и въведохме в отдалечените райони интегрирана система за дотавка, за да укрепим нейните медицински възможности и качества. Увеличихме и субсидиите за превантивни здравни услуги за местното население.

В глобализирания свят е невъзможно страните сами да преодолеят предизвикателствата в областта на здравеопазването. Единствено чрез интердисциплинарно и международно сътрудничество бихме могли да изградим глобална здравна система, която да обезпечава последователно и ефективно необходимите разходите за покриване на здравните нужди на световното население и да постигне крайната цел на СЗО - здраве за всички.

Тайван има значителен опит в изграждането и поддържането на универсална система за здравно огигуряване, от управлението на доставчиците до финансирането и справянето със социално-икономическите промени. Вярваме, че здравната система на Тайван има конструктиван роля в създаването на стабилна и ефективна глобална здравна мрежа и най-добрият начин да споделим своя опит с другите страни е чрез участие в СЗО.

Съжаляваме, че политическата обструкция доведе до отказ Тайван да бъде поканен на 70-тото издание на СЗА като наблюдател миналата година. Световната здравна организация не само не успя да спази конституцията си, но също така пренебрегна широко разпространените призиви от много нации и международни медицински групи от цял свят за включването на Република Китай в Асамблеята. И въпреки това, Тайван продължава да се ангажира да подпомага подобряването на регионалните и глобалните мрежи за профилактика на заболяванията и да подпомага други страни в преодоляването на техните предизвикателства в здравеопазването.

В тази връзка Тайван се стрми да участва професионално и прагматично в 71-вата СЗА тази година в унисон с концепцията на СЗО за безпроблемна глобална мрежа за превенция на заболяванията. Това е на свой ред кореспондира и с цел № 3 за устойчиво развитие, която е да се осигури здравословен живот и да се насърчи благополучието на всички хора на всички възрасти до 2030 г.

По тази причина настояваме СЗО и свързаните с нея страни да признаят дългогодишния принос на Тайван за насърчаването на човешкото здраве в световен мащаб, а също и значението и легитимността на участието на страната като наблюдател в тазгодишната Асамблея. Вярваме, че Тайван може да помогне за постигането на здраве за всички."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА