Last news in Fakti

26 Юни, 2018 08:20 2 707 7

Франция обяви война на цигарите

  • франция-
  • страсбург-
  • цигари-
  • тютюнопушене-
  • пушачи

В Страсбург влиза в сила забрана да се пуши в паркове и градини

Франция обяви война на цигарите - 1
Снимки: Shutterstock

Общинският съвет на град Страсбург реши да забрани пушенето във всички обществени паркове и градини, което се случва за първи път във Франция, предаде AFP.

Забраната влиза в сила на 1 юли и бе гласувана единодушно от общинския съвет, който иска да противодейства на растящата употреба на тютюн и на последиците й върху околната среда, сигурността и общественото здраве, се казва в комюнике.

Забраната, подготвена в партньорство с Лигата срещу рака, първоначално ще влезе в сила в шестте големи парка на града, а по-късно и във всички обществени зелени пространства.

След експериментална фаза през 2018 г., през 2019 на пушачите нарушители ще бъде налагана глоба от 68 евро.

Франция обяви война на цигарите

Страсбург иска да намали фасовете, които съдържат ендокринни замърсители, преминаващи във водите. "Един единствен фас може да замърси до 500 литра питейна вода, която става негодна за пиене", предупреди общината.

През 2017 г. пушачите във Франция намаляха "исторически" с един милион - според правителството благодарение на увеличението на цените на цигарите, но и на заместители като електронните цигари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    6 9 Отговор
    В Япония навсякъде е така. Но това не намалява пушенето ; )
  • 2 Дани

    3 7 Отговор
    Само вейпинга му е майката! Пушенето убива, бъдещето е в изпаряването!
  • 3 haidukin

    11 4 Отговор
    Тютюнопушенето във Франция си е повече от наще цифри , защото у Франция цел Египет,Либия,Афганистан,Мароко и арабските дружинки са им на гости за постоянно и си мислят че ще ги спрат да пушат ,нема стане.
  • 4 Андрей Слабакоф

    10 9 Отговор
    Това е недемократично. Добре че не живея в Франця! Тиа са диваци! Нарушават правата на хората!
  • 5 Himler

    5 1 Отговор
    А за контрабандните цигари от Мароко от Египет от други такива държави по-тъмни чки от нас имам магазини във Франция които продават марокански стоки египетски стоки влизаше спокойно си купуваш цигари на половин цена естествено оригинални само че контрабанда и всеки си пуши когато цигарите в нормалния магазин са 10 евро там се закупуваш за около 5 така че кой е спрял да пуши много много не се знае щото просто пушачите си остават пушачи Просто се ориентират в други магазини по-евтинко

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Да да

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Himler":

    Познавам двама българи спрели да пушат във Франция! Като дадеш 9 евро за кутия цигари и я пушиш 2 дни,на следващата викаш - няма да дам 9 евро! Като изкара 10 дни от инат и никотиновия глад става поносим! После е въпрос на воля.
Новини по държави: