Last news in Fakti

16 Юли, 2018 17:00 1 300 10

Франция пусна на свобода опасен ислямист

  • джамел бегал-
  • франция-
  • ислямист-
  • париж-
  • шарли ебдо-
  • амеди кулибали

Джамел Бегал е смятан за наставник на двама от извършителите на атентатите в Париж от 2015 година

Франция пусна на свобода опасен ислямист - 1
Снимки: БТА/АР

Алжирският ислямист Джамел Бегал, смятан за наставник на двама от извършителите на атентатите в Париж от 2015 г., бе освободен от затвора във Везен льо Коке в Западна Франция, съобщи AFP, като се позова на източник от съдебната система.

Бегал излежа втора десетгодишна присъда във връзка със заговор за освобождаването на алжиреца Смаин Аит Али Белкасем, осъден доживот за бомбен атентат в парижкото метро през 1995 г.

Френските власти се стремяха този 52-годишен неудобен субект с отнето френско гражданство възможно най-бързо да се върне в Алжир и преговаряха в тази връзка с властите в родината му, която е напуснал на 21-годишна възраст, заминавайки за Франция.

Тази сутрин той бе експулсиран, след като излезе от затвора - отпътува за Алжир от парижкото летище Роаси.

"Преди 10 години блокирахме експулсирането му в Алжир поради риска да бъде изтезаван. Сега обаче климатът там му се вижда по-мек", обясни неговият адвокат Беранже Турне.

Бегал е лежал във френски затвори общо 17 години. Авторитета му признават вече три поколения начинаещи джихадисти.

Осъден през 2005 г., той признава, преди да се отметне, защото уж го измъчвали разследващите в Обединените арабски емирства, че е бил натоварен от приближен на Бин Ладен да подготви атентат срещу американското посолство и културен център на САЩ.

В затвора Фльори-Мерожи край Париж се запознава с бъдещите извършители на масови убийства в редакцията на "Шарли ебдо" - братята Куаши, и в гастроном за еврейски храни - Амеди Кулибали. Според следствието става техен "наставник", уважаван заради "религиозните си познания".

Франция пусна на свобода опасен ислямист

Освободен през 2009 г., той е въдворен на местожителство в очакване евентуално да бъде експулсиран, но тогава ЕСПЧ се възпротивява. Сниман е по време на свиждане с Кулибали. Отново го арестуват през 2010 г. и го затварят в единична килия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    22 0 Отговор
    тъпунгери да бяхте го разстреляли при опит за бягство преди да си излежи присъдата.
  • 2 стана ли ви ясно

    21 0 Отговор
    Ето защо и нашите съдии пускат убийци на свобода. От Европа се учим!
  • 3 Гост

    20 0 Отговор
    Чудя се дали в Русия ако беше дали щяха да го пуснат?

    Коментиран от #9

  • 4 Сталин е бил прав

    15 0 Отговор
    Разстрел...тази чума само така се лекува.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Иванов

    5 0 Отговор
    Стига врякали! Западните страни официално се борят с тероризма, но точно техните Дълбоки държави го създадоха и го подържат до ден днешен! Този още утре ще бъде в Сирия и ще вее черното знаме на ИД, а в ръцете си ще държи автомат закупен му от американците.
  • 7 Евротолераст

    12 0 Отговор
    Той ще се върне пак в Франция с терористична мисия. Да живее евроатлантическата толерастност
  • 8 Баси

    7 0 Отговор
    Тези франсета наистина са прости. За 10 години все можеха да инсценират нещо и да отърват света от един терорист. Един по един... На всеки час по няколко.
  • 9 Путин

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    О да...със сигурност ха ха! Те не са джендъри като франсетата!
  • 10 Чепа

    4 0 Отговор
    Хубава работа ...ама френско-джендърска
Новини по държави: