17 Януари, 2019 11:20 1 920 3

Разбиха престъпна група в Македония, обирала сейфове

  • македония-
  • група-
  • полиция-
  • престъпници-
  • сейфове-
  • банки

Сред задържаните има и американски гражданин

Разбиха престъпна група в Македония, обирала сейфове - 1
Снимка: Shutterstock

Главната прокуратура на Македония издаде заповед за процедура по разследване срещу седем лица, за които има основателно съмнение, че са извършили престъпления - тежка кражба и организирана престъпност. Става дума за международна престъпна група от четирима украински граждани и по един гражданин на Молдова, Казахстан и САЩ. Заподозрените са извършили 19 тежки обири на граждански сейфове в клоновете на „Шпаркасе Банк“ и „Централна кооперативна банка“ в Скопие. По този начин те са придобили незаконно 105 638 858 денара в брой, бижута и други ценни предмети, съобщава Локално.мк.

„В периода от юли до ноември 2017 г. заподозрените са наемали граждански сейфове в различни банки на различни места в Скопие, за да преценят обстоятелствата и системата за сигурност в банките. Използвали са фалшиви самоличности и в определен период всекидневно са посещавали клоновете, в които са имали сейфове. Използвайки отсъствието на служител те са заснемали ключалката на сейфовете със специално оборудване и след това са изработвали ключове за тяхното отваряне. Иззетите ценни вещи от сейфовете са били изнасяни от Република Македония поотделно от всеки член на групата, на различни гранични пунктове и в различни периоди от време.

Според Министерството на вътрешните работи от предоставените наказателни обвинения от сектор Скопие до компетентната прокуратура в Скопие, това са лицата О.П.Д. (33) от Украйна, A.M. (37) от Молдова и В. Ш. (43) от Украйна, заподозрени в извършването на 19 престъпления - "тежка кражба" и престъпление "престъпно сдружение". Също така лицата В.Б. (48) и O.M. (37) граждани на Република Македония. Украйна, както и Д.Ш. (49) от Казахстан и С.А. (43) от Съединените щати, въз основа на обосновано подозрение за 19 престъпления - "подпомагане" и във връзка с престъпленията - "тежка кражба" и "престъпно сдружение".

След получаване на жалба, че липсват пари и бижута от сейфовете, Министерството на вътрешните работи, в сътрудничество с Европол и Интерпол е предприело оперативни мерки за справяне със случая и е установило самоличността на извършителите. Престъпната група е извършвала такива обири и в други страни. До този момент един от заподозрените е бил лишаван от свобода в Латвия и двама в Таджикистан, предаде БНТ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mom4eto

    6 0 Отговор
    Ние кътаме в буркани :)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: