Last news in Fakti

6 Март, 2019 07:31 11 268 17

6 март 1953 г. Наследникът на Сталин

  • георгий маленков-
  • ссср-
  • сталин

Георгий Маленков осъществява прехода след войната

6 март 1953 г. Наследникът на Сталин - 1

На 6 март 1953 г. на мястото на починалия Сталин, за министър-председател на СССР и генерален секретар на КПСС, е избран Георгий Маленков.

Той е роден на 8 януари 1902 г. в Оренбург, Русия. Някои от предците му по бащина линия са от български произход. Те са били преселници от Охрид и са заемали високи постове в руската императорска армия. Маленков завършва класическа гимназия по време на руската революция, след което се включва в редовете на Червената армия през 1919 г. става член на болшевишката партия на Ленин през 1920 г.

След началото на Втората световна война той е избран за член на Държавния комитет по отбрана. След края на войната е натоварен с демонтажа на военно - промишления комплекс на Третия райх и прехвърлянето му в СССР.

През 1946 г. кандидатурата на Маленков е издигната за кандидат-член на Политбюро. Въпреки че, изпада в немилост за сметка на противниците си – Андрей Жданов и Лаврентий Берия, той бързо си връща симпатиите на Сталин след смъртта на Жданов. Берия скоро се съюзява с Маленков, организирайки избиването и пращането в трудови лагери на всички съюзници на Жданов. През 1948 г. Маленков става секретар на ЦК на КПСС. За да тества Маленков като потенциален негов наследник, Сталин постепенно се оттегля от ЦК и възлага повечето си отговорности и задачи на него. През 1952 г. Сталин даже премахва длъжността главен секретар на ЦК на КПСС.

Така Георгий Маленков успява да стане неоспорим наследник на Сталин след неговата смърт. Под натиска на партийната върхушка той е принуден да подаде оставка като генерален секретар на КПСС. Така Маленков отваря пътя за партийното издигане на Никита Хрушчов.

Двамата политици съвместно ръководят СССР в продължение на две години.

През февруари 1955 г. Маленков е принуден да подаде оставка. През 1961 г. е изключен от КПСС и заточен в Казахстан. През 1968 г. му е разрешено да се завърне в Москва. Той се дистанцира от обществения живот. Георгий Маленков умира на 14 януари 1988 г.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иити

    34 4 Отговор
    Бьлгарска следа е имало и в Кремьл...браво.
  • 2 Лозунг

    21 11 Отговор
    ...” ЧервенКов-МаленКов, Сталин-Тито-Димитров”... Ураааа!
  • 3 Другия с коня

    27 43 Отговор
    Империята на Злото сътвори чудовищни Престъпления,докато съществуваше.....Съсипа своя Народ и половин Европа в Окупация....За това сега са в Изолация и никой не им вярва.....И не би Трябеало....
  • 4 752

    21 30 Отговор
    Това ли е умника който достави в СССР разглобени заводи на куп,без да знае как да ги сглоби,и после ставаха само за скраб.Да беше ги оставил в ГДР и да прати руснаци да се научат да работят.
  • 5 Ти да видиш

    18 13 Отговор
    Вътрешен враг.Патент на руснаците за репресии.Гадове.
  • 6 SAAB

    16 3 Отговор
    А у нашите управленци е натделял генът на Кръстю Некифоров и Осман Ибрикчиев :)

    Коментиран от #9

  • 7 Българофил

    37 5 Отговор
    Историята на СССР след 1917г.е много странна. Лениновата " гвардия" е ликвидирана от Сталин. Сталин е отречен от Хрушчов. Хрушчов и " волунтаризма" му е отречен от Брежнев. Брежневите години на застоя са отречени от Горбачов. Реформите на Горбачов са отречени след него. Елцин бил продал интересите на Русия...Изобщо все някой някого отрича. Такава е и тук политиката на отрицанието. Изводът всеки да си го направи сам!

    Коментиран от #8

  • 8 Реалист

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българофил":

    Интересното е наистина, че може би Маленков е един от малкото НЕ-евреи членове на Политбюро. Явно и затова толкова кратко се задържа на власт - няма я мафията зад гърба му.

    Коментиран от #11

  • 9 Цецо

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "SAAB":

    Виждам, че при теб е наТделяла простотията...
  • 10 Скок

    9 1 Отговор
    Маленков е бил предложен от Берия за министър-председател, а Хрушчов е станал генерален секретар на кпсс който му е помогнало в последствие да отстрани Берия и да изпъди Маленков. А не пишете глупости.
  • 11 Българофил

    7 8 Отговор

    До коментар #8 от "Реалист":

    Може би е друга причината. В онази система колкото си по- прост, толкова си по- борбен и толкова по- нагоре се издигаш. Не е нужно да си евреин. Селякът от Правец не беше евреин.Но с килийно образование и неистово желание за власт. Човек от народа!

    Коментиран от #12

  • 12 onq s konq

    15 7 Отговор

    До коментар #11 от "Българофил":

    Да, така е, но простия селянин от народа с килийното си образование успя да направи и поддържа страната ни водеща икономическа сила на балканите - енергийно независима, изнасяща ток за съседните държави, със силно селско стопанство и отново износ на продукция за чужбина в резултат на което се събираха доста парици в бюджета. Освен всичко се ценяха работливите хора и тези с добро образование. Наложи ред и бандити и цигани си знаеха мястото, макар и по доста тоталитарен начин. Няма да ти обяснявам сега как ни управляват, надявам се сам да видиш разликата като погледнеш фалиралите и разграбени предприятия и полуразрушената и подарена енергетика.

    Коментиран от #13

  • 13 Българофил

    10 9 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    Тази мантра вече 30г.ни спъва да се развиваме. Фалити на държавата през 1961, 1978,1990 И 1996г. Какво повече и колко пъти да се напомня? Социалистическата утопия е привлекателна, но нарушаването на икономическите закони не прощава на никого. Идеята е симпатична, но в Скандинавия! За нас е рано още. Старите спомени ни пречат.В социализма имаше лошо минало и светло бъдеще. Липсваше настояще. Това са думи на Георги Марков.Напълно съм съгласен с това.Мойсей, евреите и 40г. през пустинята. Остават ни 10г.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Готин ама не съвсем

    8 4 Отговор

    До коментар #13 от "Българофил":

    И да и не!
    И защо бяха фалитите на държавата? Особено този 96 година? А предните дали не бяха, защото се строеше и създаваше нещо, за което сега можем само да мечтаем, защото новите "демократи" подтиквани от новите ни "приятели" нарязаха всичко на СРАП? Къде бе България 89 година, като стандарт на живот, образование и т.н.н. и къде е сега? На кое място сме сега??

    Коментиран от #15

  • 15 Българофил

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Готин ама не съвсем":

    Не може да прескачаш капитализма и да цопнеш в социализма! Ето затова социализмът е в Дания, Швеция, Финландия( бивша руска колония) и Норвегия! Безмислен спор, нали?!
  • 16 filo

    1 1 Отговор
    В тези държави никога не е имало, няма и никога няма да има социализъм.
  • 17 ГостЪ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българофил":

    Съгласен , годинити са ни почти готови ама ни го няма Моисей и първо ще трябва да го намерим и после наново .
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания