14 Април, 2019 07:31 8 198 26

14 април 1912 г. Потъва Титаник

  • титаник-
  • потъване-
  • кораб

Спуснат на вода, корабът изглежда изключително надежден и величествен - по тогавашните оценки се смята за непотопяем

14 април 1912 г. Потъва Титаник - 1

На 14 април 1912 г. по време на първото си и единствено плаване през Атлантическия океан корабът „Титаник” се сблъсква с айсберг около остров Нюфаундленд и потъва. За времето си това е най-големият кораб в света с водоизместване от 46 300 т, дължина 269 м, ширина 28,2 м, развива скорост от 25 възела. В построяването му вземат участие 17 000 работници и инженери, а самият той представлява последната дума на науката и техниката. По сегашния финансов курс цената на една каюта от първа класа достига 55 000 долара.

Спуснат на вода, корабът изглежда изключително надежден и величествен - по тогавашните оценки се смята за непотопяем, тъй като се състои от лесно херметизиращи се сектори, които не позволяват на водата да нахлува. Ако по някаква причина се появи пробойна в корпуса, конструкторите приемат, че водата би заляла само повредения сектор. Оттук идва и грешното заключение, че в такъв случай на „Титаник” ще му трябват от един до три дни, за да потъне, като за това време той би получил без затруднение помощ от намиращи се наблизо кораби.

По време на първото си плаване от Саутхемптън, Англия, до Ню Йорк, САЩ, той се сблъсква с айсберг в 23.40 ч., неделя вечерта на 14 април 1912 г., и потъва два часа и четиридесет минути по-късно в 2.20 ч. в понеделник сутринта на 15 април, след като се разцепва на две части.

В нощта на фаталната среща на „Титаник” с гренландския айсберг капитан Стенли Лорд пътува в същото направление за Бостън с 6000-тонния кораб „Калифорния”. Вечерта на 9 април неговият кораб е заобиколен от ледове и той е принуден да спре до сутринта. Понеже знае за медийния рейс на „Титаник” и че той се намира в същия район, капитан Лорд е първият, който предупреждава капитана на „Титаник” за опасните ледени блокове по радиото в 23.00 ч. Съобщението не е било разбрано и тъй като не е носил специален надпис за опасност, радистът на „Титаник” не е съобщил за него на капитана. Радистът на „Калифорния” изключва радиостанцията и ляга да спи, защото дежурството му е изтекло.

Още същата вечер двамата наблюдатели на „Титаник” съобщават за айсберг. Разстоянието е някъде около 200-250 м. Температурата на въздуха е била около -10 градуса по Целзий. Следва най-известният удар с айсберг в световната история. Ледената скала разпаря корпуса откъм носа по дължина 90 м. Водата бързо изпълва предните отделения. Ако само първите четири отделения бъдат наводнени, корабът може да продължи, без да потъне, но е наводнено и петото отделение.

Конструкторът на „Титаник” Томас Андрюс веднага прави необходимите изчисления - корабът ще потъне! „Титаник” потъва за около два часа и двадесет минути, като отнася със себе си повече от 1500 жертви. Спасяват се едва 704 души, които са прибрани на кораба „Карпатия”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    14 7 Отговор
    Това става заради самонадеяността на хората,колко голям е кораба и най-модерен, в днешно време е същото,с тази разлика,че става въпрос за държави и по специално за една САЩ колко сме големи и технически напреднали,трябва да ни слушате и да ни се подчинявате иначе ще ви внесем демокрация.Разликата с кораба при неизбежната катастрофа е,че жертвите няма да са 1500,а много повече да не кажа целия свят
  • 2 Случайност

    6 10 Отговор
    Не не мисля. Четох че май титаник не е потънал от айсберг. Някой е саботирал кораба.

    Коментиран от #3

  • 3 Голям Слон

    16 1 Отговор

    До коментар #2 от "Случайност":

    Трябва и любителите на сензации нещо да получат. Не само официални версии. Какво ли не съм чел и аз за Титаник. Потъването е факт. Петте повредени отделения също. Сега какво има преди потъването - дали е застрахователна измама, некачствена постройка с кофти крепежи или просто е направен неграмотно - аз лично няма как да знам. Всяка от изнесените версии има своята доза истина в себе си. Но нека не отричаме сблъсъка с айсберг и точно това, като основна причина за потъването.
  • 4 Давид

    17 5 Отговор
    Давайте повече новини за Цветанов - крадеца . И как потъва кораба на ГЕРБ .

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДЖЕКИ

    14 0 Отговор
    НИКОГА НЕ СЕ СТРАХУВАЙ ДА ПРАВИШ, ТОВА КОЕТО НЕ УМЕЕШ.......ПОМНИ ЧЕ ЛЮБИТЕЛИ СА ПРАВИЛИ НОЕВИЯ КОВЧЕГ.........ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ СА ПОСТРОИИЛИ „ТИТАНИК“
  • 7 Яшко

    9 6 Отговор
    Потънал е щото го е строила герберски фирма ,имало яко цоцкане
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баш тиква

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Давид":

    То каквото беше беше за апартаментите ,всяко чудо за три дена ,и те минаха ,на кой му го вземаха и кого осъдиха,идва време сега за обезпечение на облажилите се,бития бит е,,я е,,н
  • 10 SSовец

    9 1 Отговор
    Титаник е собственост на банкера Джон П. Морган, а при потъването на кораба на борда са трима от най-влиятелните противници на създаването на федералния резерв, които и там умират. 1 година по-късно е създаден еврейския федерален резерв от Ротшилд и Варбург.
    https://prepareforchange.net/2017/11/25/jp-morgan-sunk-the-titanic-to-form-federal-reserve-undeniable-proof/
  • 11 Kcaniba

    7 1 Отговор
    Някой е лапнал много пари.
    Първата класа, т.е. сороси всякви, са спасили. Останалите - на акулите!!!
    Това било тогава, това е и днес.
  • 12 нервен

    0 0 Отговор
    ...трагедия ..шамар от природата по скоро от физиката ... урок житейски ... НО хората не спират да стоят лайнери ...да ги усъвършенстват ..да стават все по големи и модерни и безопасни ...и все си мисля защо това не се случи и след трагедията с Хинденбург в Ню Йорк ...напротив даже сложи край на тази индустрия ... а изглеждат толкова величествено на снимките ....
  • 13 КАПИТАН НЕМО

    3 1 Отговор
    Глупаците са пуснали на вода пазажерски кораб с капацитет от близо 3000 човека на борда а спасителни лодки за 1000 !! Еее това е шестица от тотото направо ! Колко глупав требе да си да изпратиш презокеански лайнер най големия а времето си през поле от айсберги с почти 3000 човека на кораба а спасителни средства за 1000 ?

    Коментиран от #14

  • 14 този онзи

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "КАПИТАН НЕМО":

    Достатъчно глупав че да повярваш на приказката че е не потопяем !!! лодките на борда не са за това което си мислиш .. те са в случай че се притекат на помощ на друг потъващ кораб да могат по-бързо да спасят бедстващия екипаж ....
  • 15 Orthodox

    7 0 Отговор
    Има и една на пръв поглед дребна подробност от историята на кораба, която обаче се е оказала решаваща за съдбата му. По време на създаването на плавателния съд неговите конструктори с безумна дързост заявили пред обществото, че "този кораб и Бог не може да го потопи". Е, бързо им било показано, че не е така... Жалко само, че са го отнесли и много хора, които не са мислили така богохулно.
  • 16 стоян

    4 6 Отговор
    Добре е че напомняте за потъването на Титаник и гибелта на 1500 човека ,но добре е да споменете когато е датата на потъване на Германския кораб натоварил 11 500 жени и деца евакуирани от германския град прекръстен от руснаците на Калинин град и потопен от руска подводница

    Коментиран от #17

  • 17 Голям Слон

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "стоян":

    ...къде ли са ги карали добрите немци тия всички хиляди жени и деца? Ама не пропускай, де, като типична фашистка подлога. Нищо не спестявай. Не се опитвай даже да не пренапишеш историята. Има хора, които я помнят все още. А заедно с тях и достоверни източници, които не пропускат нито един момент от това кърваво събитие, белязало 20-ти век. Та, докъде беше стигнал?
  • 18 Пижо

    0 1 Отговор
    Дедо е имал билет да пътува на Титаник за САЩ.Спасила го е шастливата случайност,че е закъснял.Видял е кораба вече отплавал.Немаше да ме има и мене ако не е закъснял.
  • 19 Айхман

    1 1 Отговор
    Много е писано за катастрофата на Титаник. Истината за катастрофата е в резултат на човешко високомерие и богохулство.Бог да прости загиналите.
  • 20 Соросоид

    2 2 Отговор
    Не е вярно, потъна през 1997-ма и Леонардо Дикаприо загина, аз го гледах.

    Коментиран от #21, #26

  • 21 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Соросоид":

    По голема простотия не можа ли да измислиш.
  • 22 Цингу Мангу

    1 0 Отговор
    Вай вай вай.................голям съкатлък. Многу жилязу е станало зян........
  • 23 ловецО

    1 2 Отговор
    Важното е че аз не съм бил на него.Другото са подробности,
  • 24 незнайко

    0 0 Отговор
    Този знаем че потъна, но кога ще се появи копието му ???
  • 25 Масон

    1 0 Отговор
    На титаник е имало около 30 българи.
  • 26 100

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Соросоид":

    Ако беше играл Брус Уилис, щеше да спаси кораба. ;)
Новини по държави: