Last news in Fakti

28 Април, 2019 07:31 4 178 14

28 април 1945 г. Убит е Мусолини

  • бенито мусолини-
  • италия-
  • дуче

Краят на един диктатор

28 април 1945 г. Убит е Мусолини - 1

На 28 април 1945 г. Бенито Мусолини и любовницата му Клара Петачи са екзекутирани от членове на италианската съпротива. Цялата страна е обхваната от мощно антифашистко въстание, а от юг настъпват англо-американски войски.

Въстанието се ръководи от създадения преди повече от година Национален комитет за освобождение на Северна Италия (КНОСИ), в който участват пет партии - от комунистите до християндемократите. А командването на партизанските сили с над 200 000 бойци е поверено на главен партизански щаб начело с генерал Рафаеле Кадорна.

Към 25 април въстаниците установяват контрол над големите промишлени центрове Торино, Милано и Генуа и много други селища.

Дучето е в Милано още от 14 април. Чувствайки се предаден и изоставен от своите германски покровители, той отчаяно търси път за спасение. Негов емисар установява контакт с някои членове на КНОСИ. Членът на комитета Сандро Пертини, бъдещ президент на Италия, е категоричен: Дучето трябва да признае поражението, да се предаде безусловно и да очаква присъдата, издадена му от народа. Безплодни са и опитите, пак чрез посредник, да подири убежище в Швейцария. Властите в Берн дават да се разбере, че не възразяват на идването на жени и деца, но в никакъв случай не могат да приемат фашистки главатари.

Оказал се в безизходица, следобед на 25 април Мусолини напуска Милано и с приближени се отправя на север. Следващия ден към него се присъединява и артистката Клара Петачи, която му е любовница от 1932 г. След перипетии двамата, както и други сподвижници на диктатора, се вливат в германска военна колона, която се изтегля по стръмно алпийско шосе. Никой не знае къде ще стигнат, както и че са навлезли в район, който се контролира от 52-ра ударна партизанска бригада „Луиджи Клеричи”. Нейн командир е граф Пиерлуиджи Белини деле Стеле.

Сутринта на 27 април колоната е спряна от партизански пост край селището Мусо. Партизаните са малко и затова се съгласяват да пропуснат германците (близо до границата те са разоръжени и пленени), като задържат пътуващите с тях италиански фашисти. При огледа на един от камионите партизанинът Джузепе Негри забелязва дремеща в ъгъла фигура в германска униформа.

На въпроса какъв е този човек, немски войници отговарят: „Пияница”. Негри повдига пелерината, за да разгледа лицето на „пияницата”, и веднага познава Мусолини. Дучето, неговата любовница и други фашисти са свалени от колите. Арестуваните са отведени в близкото планинско градче Донго, където е командването на 52-ра бригада. За по-сигурно Мусолини и Петачи са откарани в малкото село Бондзаниго. Там са настанени в дома на доверено селско семейство, лично познато на политкомисаря на бригадата Микеле Морети. За охрана са оставени двама партизани.

В 16.10 ч. на 28 април 1945 г. Дучето е екзекутирано. Труповете на убитите са откарани на площад „Лорето” и окачени с главите надолу на скелето на местна бензиностанция. Символиката е трагична - на същото място на 10 август 1944 г. фашистите са оставили за назидание телата на 15 патриоти, разстреляни като заложници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    39 29 Отговор
    Дучето го убиха, Хитлер се отрови, а Сталин който е погубил по вече руснаци и от двамата е погребан с почести в центъра на Москва на Червения площад.

    Коментиран от #7, #10

  • 2 Антифашист

    38 4 Отговор
    "Ние ще бъдем аристократи и демократи, консерватори и прогресисти" цитат из реч на Мусолини. Мисълта ми е, че явно и тогава "демокрацията" е била на мода. Но само за седмица, фашистите в Италия убиват 43 души. По времети на възхода на Мусолини, самият приятел на" демокрацията" по онова време Чърчил величае Мусолини, наричайки го борец против руската отрова, указващ услуга на целият свят. Оставям изводите на вас.

    Коментиран от #3

  • 3 Borislav Popov

    23 20 Отговор

    До коментар #2 от "Антифашист":

    Защо не вземеш да си спомниш и някой цитати от речите на велики комунистически лидери, където са ни обещаавали, много светло бъдеще във вид на свобода, равенство, братство и бля, бля, бля..)
  • 4 Хрониките на Евразия

    14 16 Отговор
    Жалко за добрия човек

    Коментиран от #9

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 1938

    16 6 Отговор
    Всъщност не се знае колко руснаци е погубил Сталин щото още тогава е действала анти Руска Пропаганда, както през 80-те всеки 2-ри екшън филм беше за арабски терористи или "жълтури" а тогава арабски терористи е имало 5 човека

    Коментиран от #14

  • 7 SSовец

    19 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Защото е победител, а победителите никой не ги съди!

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бесен Язовец

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "SSовец":

    Той и Пиночет беше победител, но в крайна сметка го осъдиха, макар, че той има вина за къде, къде по малко жертви от колкото жертвите на грузинския бандит.
  • 12 444

    12 1 Отговор
    А тиквата кога?
  • 13 Бенито Мусолини

    1 2 Отговор
    Кара Бентли и се чука с Алберт Попов
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: