Last news in Fakti

7 Август, 2019 22:00 4 636 22

В Турция изчезват хора?

  • турция-
  • хора-
  • изчезват-
  • гюлен-
  • изтезания

Мнозина са били отвлечени и подложени на изтезания

В Турция изчезват хора? - 1
Снимка: Shutterstock

“Той е не просто безследно изчезнал. Той е отвлечен. От 19 февруари търсим сина си Мустафа Йълмаз навсякъде. Няма служби, към които да не сме се обърнали за помощ, досега все удряме на камък. Само петима депутати се опитаха да ни помогнат. Няма ли вече човечност, няма ли съвест?!"

Невин Йълмаз търси сина си Мустафа от половина година. Момчето потънало “като вдън земя”, обяснява тя и споделя, че не спира да се пита “в какво е обвинен”. Невин Йълмаз е поискала подкрепа както от вътрешното министерство, така и от министерството на правосъдието. След опита за преврат на 15 юли 2016 г. стотици хиляди хора са уволнени от работа. Сред тях е и Мустафа Йълмаз. През февруари тази година той внезапно изчезва от Анкара заедно с още петима човека - Селим Зейбек, Еркан Имрак, Гьокхан Тюркмен, Ясин Уган, Йозгюр Кая. Роднини на изчезналите лица, политици и граждански организации са категорични, че шестимата са били нарочени от турските органи за сигурност като последователи на движението на Гюлен. Привържениците на това движение са обвинени в подстрекателство на опита за преврат. Именно затова молбите на семействата им остават без отговор от официалните служби.

Внезапно изчезнали

Семействата не са чували нищо за своите близки повече от половин година - до вечерта на 28 юли, когато получават телефонно обаждане от полицията. Роднините на Селим Зейбек, Еркан Имрак, Гьокхан Тюркмен, Ясин Уган, Йозгюр Кая са информирани, че изчезналите се намират в Анкара при службите за борба с тероризма. Къде са били през последните шест месеца обаче не става ясно. Това ще се разбере, когато разпитите приключат и им бъде позволено да се върнат при семействата си.

Фактът, че четирима от изчезналите изведнъж се появиха сякаш от нищото, е изключително странен, смята адвокатът Емир Сейди Кая. "Не се знае как и от кого са били отвлечени. По-важен е въпросът къде са били през цялото това време и на какви разпити са били подложени. Това трябва да бъде изяснено."

Депутатът от прокюрдската Народна демократична партия Йомер Фарук Гергерлиолу, който се заема със случая, също смята, че има нещо съмнително във внезапната поява на четирима от изчезналите в полицейския участък. Освен това двама от тях все още липсват, това също създава впечатление за “отвличане”, смята Гергерлиолу. Засега все още няма следа от Гьокхан Тюркмен и Мустафа Йълмаз.

"Посетих семействата им, разговарях със свидетели в квартала. Те казват, че идват мъже, които се представят за полицаи и просто ги отвличат. Всичко това става пред очите на роднините", обяснява Гергерлиолу. Полицията категорично отхвърля тези твърдения.

"Специални подразделения"

Асоциацията за човешките права, адвокатското дружество на град Анкара и други организации са подали множество заявления до министерството на вътрешните работи през последните шест месеца. Председателят на Асоциацията за човешките права Йозтюрк Тюркдоган разказва следното: „Обърнахме се към Комисията за правата на човека в турския парламент, искахме да накараме министерствата на вътрешните работи и на правосъдието да се задействат. Изчакахме, докато прокуратурата приключи с досиетата. Но случаите останаха неизяснени“.

След разговори с държавни служители и служители на сигурността Тюркдоган също смята, че става дума за отвличане и добавя: "Убедени сме, че тези отвличания се извършват от специални подразделения, които изглежда са недосегаеми!"

"Ни жива, ни мъртва"

Четирима души са в ареста, но къде са останалите двама? Властите не дават отговор. Семействата са притеснени. "Отчаяна съм. Аз съм ни жива, ни мъртва!" казва Сюмийе Йълмаз, съпругата на Мустафа Йълмаз. "Все по-ясно ми става, че съпругът ми е в ръцете на държавна организация. Очаквам подкрепата на турското правителство и на целия свят, за да издиря съпруга си."

Правозащитната организация Хюман Райтс Уоч съобщава в свой доклад за множество случаи на “отвличания и систематични изтезания” в Турция, извършени след 15 юли 2016 г. Според тяхна информация, "доказателствата, че хората са били измъчвани в полицейски арести" са се увеличили.

Автор: Хилай Койлю


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 В Турция не изчезват хора

    9 28 Отговор
    Изчезват кюрди
  • 2 Гюлтен от Пенсилвания

    12 14 Отговор
    Гюлен е виновен
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 10 Отговор
    И У НАС ИЗЧЕЗВАТ МУТРИТЕ УБИХА СУМА НАРОД НЯКОЙ ГИ ЗАКОПАВАХА НЯКОЙ ГИ ЗАПАЛВАХА НЯКОЙ ГИ ВЗРИВЯВАХА НЯКОЙ СА ХВЬРЛЕНИ В ДЯВОЛСКАТА ДУПКА НАД БОТВ ГРАД А НЯКОЙ СА РАСТВАРЯНИ В КИСЕЛИНА ПОЧЕКА НА МУТРИТЕ И МАФИЯТА

    Коментиран от #9

  • 4 Голям вой от дойчето за двама души

    30 10 Отговор
    А това, че в България само за миналата година броят на изчезналите лица е 1126 нито дума

    Коментиран от #15

  • 5 Гледач

    19 11 Отговор
    Е то и 1.5 арменци изчезнаха между 1913- 1915 год .

    Коментиран от #7, #17, #18

  • 6 Фен

    6 7 Отговор
    За Дойче Веле, или добро, или нищо. Нищо!
  • 7 Изчезнаха от армения

    9 13 Отговор

    До коментар #5 от "Гледач":

    И се появиха другаде по света...

    Коментиран от #10

  • 8 Булгар Ясновид Къмпани

    5 5 Отговор
    Ние ще ви помогнем стига да плащате добре.
  • 9 Хитър Петър

    14 11 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Едно е мутрите - престъпници, съвсем друго е държавата. Държавата е длъжна да защитава поданиците си и така е от както има държави. Ако това което пишат за Турция е истина, аз няма от къде да знам, значи съвременна Турция е по - зле в пъти от Османската империя. Повече прилича на тоталитаризма в СССР отколкото на страна кандидат за ЕС. С какъвто се събереш, такъв ставаш, май не им се отразява добре дружбата с Путин.

    Коментиран от #13

  • 10 Гледач

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "Изчезнаха от армения":

    Каде се появиха?
  • 11 Света е луд

    3 3 Отговор
    Вие всичките сте луди. Само аз съм свестен. Вие всичките сте за лудницата.
  • 12 Всяка год изчезват

    3 2 Отговор
    Все се чудя защо ние още не сме изчезнали от картата на света. Сиг извънземни са ги отвлекли. Или са убити и заровени или са джихадисти облечени в маски или са нарязани на парчета и направени на кюфтета за Макдоналдс или са просто изчезнали. Утре сме ние. Гаранция и застраховка срещу извънземно отвличане няма.
  • 13 Хасан

    9 10 Отговор

    До коментар #9 от "Хитър Петър":

    Поредните немски измислици ...интересно защо немците не връщат военни участвали в преврата ?!..когато лисицата не може да стигне гроздето викало че е кисело
  • 14 ШОПА

    6 4 Отговор
    ИЗЧЕЗНАЛИ АМИ ТЕ СА В САЩ ИЛИ ЕС ПРИ РАБОТАДАТЕЛИТЕ СА НО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОКАЖАТ НОСА ЗАЩОТО МИТ ГИ ПАКЕТИРВА И ПРЕД СЪДИЯТА А БЛИЗКИТЕ ИМ СЕ ПРАВЯТ КАТО ЧЕ ЛИ СА ПАДНАЛИ ОТ ДЪРВО
  • 15 Болгар

    16 2 Отговор

    До коментар #4 от "Голям вой от дойчето за двама души":

    Ние изчезнахме с два милона но никой не ни е в грижа .

    Коментиран от #20

  • 16 Луд

    10 0 Отговор
    Нали знаете ,че в Турция се правят много трансплантация.Плащаш и готово.А от къде идват органите ,от фабриката ли(бежанските лагери)
  • 17 ГОЛЕМИЯ

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гледач":

    Искаш ги обратно ли ве, ЧЕРЕН
  • 18 Барак куй

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Гледач":

    Стига си лъгал .През 1913 г. Османската империя едва е била с население 12 000 000 .жители .Арменското малцинство почти е било 700 090 жители..Господин Армен ти знаеш ли днешна Армения няма даже 3000 000 души.Погледни в целия свят колко Армяни живеят.Три пъти повече арменци.отколкото самата Армения.Погледни и малко в архивите на някои държави.И научи се да не лъжеш без да познаваш историята на чужди държави.
  • 19 Рошко

    3 2 Отговор
    В бг то ги самоубиваме ,мачкай ердо само газ на отрепките
  • 20 Рошко

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Болгар":

    И още ще изчезват и братчедите бягат няма да има кой да чисти улиците,от политическата крадливост ше изчезне и битовата престъпност
  • 21 igor

    0 0 Отговор
    Bılgariya Belene...dobır primer vse pak ima kakvo da nauçat i ot naz.
  • 22 Кико

    0 0 Отговор
    Ердо паша, има тук един Хасан(Асан. де) Заканва ти се люто, виж моля та случая.
Новини по държави: