Last news in Fakti

8 Август, 2019 12:55 3 446 28

Маите са били по-кръвожадни, отколкото се смяташе

  • маи-
  • учени-
  • кръвожадни-
  • жестоки-
  • бойци-
  • войници-
  • сражения

По време на сражения те опожарявали цели градове

Маите са били по-кръвожадни, отколкото се смяташе - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли и университета Тулейн в Ню Орлиънс заключиха, че древните маи са били по-войнствени и по-кръвожадни, отколкото се смяташе досега, съобщи Физ.орг. По време на сражения те опожарявали цели градове с мирни жители.

Специалистите попаднали на дебел слой дървени въглища, които датират от 697 г. и са характерни за умишлено предизвиканите пожари. По мнението на археолозите, слоят се е образувал, когато градът на маите Вицна на днешната територия на Гватемала бил нападнат. По време на нападението била използвана тактика, свързана с палежи. При това били опожарени плодородни земи и това имало своето въздействие върху възможностите за прехрана на жителите на града.

Предполага се, че когато разцветът на културата на маите достигнал своя пик преди 1500 години, военни действия се водели изключително между конкуриращи се династии, чиито цели били да получат откуп за пленени членове на кралски семейства.

Намаляването на ресурсите и по-честата суша в по-късен етап от развитието на цивилизацията на маите довели до жестоки войни около X век. По думите на учените, находката доказва, че сред жертвите по време на войните на маите имало мирни жители.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минчо простия

    20 1 Отговор
    Нещо май вековете обърка аФтора на статията
  • 2 Behemoth

    32 7 Отговор
    Добре ,че САЩ са мирна държава с високи морални ценности подкрепящи само подходящи кучи синове .....войната е естествено състояние на хомо сапиенсите....само се замислете за известните личности в историята Александър, Цезар,Наполеон.....най злият вид...най лицемерния ....най самоубийствения.....
  • 3 Бай хой

    36 5 Отговор
    А какви са жертвите в Хирошима и Нагасаки.? Явно сащ са най кръвожадната нация.

    Коментиран от #6, #15

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДДРОнег

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Има един сАветцки лидер, който е избил май най-много хора или поне е издал заповедите - сталин !!! И то от собствения си народ ... Как се стига до това ниво, съпротивата в хората е била умишлено отслабена или .. .Сега ни е трудно да проумеем това, макари да съм живял тогава, а и сега има такива примери на народи с промити мозъци и отслабени сетива и липса на здрав разум . То и нашият народ май е пример за такъв, че се прехласва по една тиква ...

    Коментиран от #11

  • 7 Бай Фей

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Е,който многократно е бил там,виж как знае!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Госあ

    6 0 Отговор
    "Намаляването на ресурсите и по-честата суша в по-късен етап от развитието на цивилизацията на маите довели до жестоки войни около XX век" като оставим настрана периода на залеза на Маите който е бил девети век (не знам може по техния календар да е двадесети 😆) общо взето, това ни чака и нас.
  • 10 Бай Хай

    4 6 Отговор
    Не може да си били по-кръвожадни от комунистите.

    Коментиран от #12

  • 11 Бай хой

    11 8 Отговор

    До коментар #6 от "ДДРОнег":

    Този сАветски лидер е избил милиони само в учебниците по джендерлогия. Иначе същия освободи Европа от чумата на фашизма и благодарение на него е съвременната цивилизована епоха на стария континент. И май благодарение на либерастите тази епоха е към края си.
  • 12 Бай хой

    8 8 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Хай":

    Можеможе бъди оптимист. Преброй десетките милиони избити от режима във Вашингтон след края на ВСВ по целия свят. Само в България липсват повече от два милиона през последните 25години. А по времето на комунизма плюс три милиона. Понял?

    Коментиран от #16, #17

  • 13 Цанко

    14 3 Отговор
    А учените от обора пишат ли нещо за индианците ? Пишат ли колко от тях са избили ? Те самите как са опожарявали и колко са били жестоки ?! Сто милиона са си много индианци .

    Коментиран от #19

  • 14 Тръмп

    4 7 Отговор
    Дебилов,тези 2милиона не са избити, а отидоха в рая САЩ и ЕС!!!:):):)Ясно???:):):)

    Коментиран от #22

  • 15 outlander

    10 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    В Хирошима живеят милион и 200 хиляди души, в Нагазаки - половин милион. И двете населени места са градове мечта, за което прошляците (идва от пРосия) само ще мечтаят да имат такива още няколко века. Междувременно в пРосия всеки един град изглежда сякаш там са извършвани яростни бомбардировки, без всъщност бомба да е падала - в Екатеринбург, например, централни булеварди тънат в кал и ями и са почти постоянно под кална вода.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Луд

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Плюс 3 млн само за 45 години.Ама върви им го обяснявай на закърнелите мозъци.
  • 18 Румяна Костова...

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Румяна Костова":

    ..па ти ква си проста. Ти си била първата, дето са и изпапкали мозъка...
  • 19 outlander

    6 9 Отговор

    До коментар #13 от "Цанко":

    Ти лично си ги броил, че точно 100 милиона индианци са били избити, обаче си проспал останалите 6 трилиона, които са били избити под прикритието на нощта. Шест (6) трилиона са това, не някакви си 100 милиона! Е, те и руснаците обвиняваха Обама, преди него другите американски президенти, а сега и Тръмп, че под прикритието на нощта, докато благочестивите крепостни спят, тия им разкопават пътищата и улиците с кирки и лопати, а руските пенсионери направо обвиняват САЩ, че им ограбват пенсиите. Току виж, че всичко това се оказало вярно, защото вече разбрахме, че атомната централа в Чернобил била собственост на ЦРУ, а гадните ЦеРеУйци я взривили, за да компроментират СеСеСеРе. Със сигурност и аварията в Урал е дело на ЦРУ, както и военното поделение, което се взриви преди 3 дни, също е взривено от ЦеРеУйците. Тия ЦеРеУйски престъпници потопиха и подводниците "Курск", "Лошарик" и много други преди тях, потопяват и руски кораби (оня овцевоз в Черно море е бил на ЦРУ), свалят безаналогови руски самолети. Как смеят? Няма ли кой да ги спре тия лоши американци бе? Направо съсипаха икономическия и технологичен гигант пРосия тия соросоиди.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не на либерал идиотизма

    5 4 Отговор

    До коментар #14 от "Тръмп":

    баш дебилов, тези 2 мил. са безвъзврато изгубени за България ( почти де защото аз след 8 год. се върнах от сащ) дори още по-лошо те може да станат ренегати-предатели на род и родина като теб

    Коментиран от #23

  • 23 outlander

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "не на либерал идиотизма":

    Голяма грешка, трябвало е да отидеш в рая на земята - пРосия. Защо си се измъчвал цели 8 години в дупката САЩ, само ти си знаеш, предполагам е заради пенЦията, ама вместо сега да се чудиш как да си броиш стотинките за кисело млекце и сух хлебец от тая мижава американска пенЦия, можеше да се шириш нашироко с руската. Не знаеше ли, че руските пенЦионери взимат най-високата пенЦия в света? С руската пенЦия руските пенЦионери два пъти годишно обикалят света с круизи на суперлуксозни лайнери и се обличат с дрехи последен писък на модата. Будала, в САЩ се забутал той!
  • 24 Бай хой

    1 4 Отговор

    До коментар #19 от "outlander":

    Ама и ти не изброи с ЕГН всички избити от Сталин. То като ти прочете човек гейския Ник и му става ясно за какъв продажник става въпрос. Само свинете влизат в калта за кеф.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ехоо

    1 3 Отговор
    По кръвожадни от днешните Хамериканци няма!
  • 27 outlander

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бай хой":

    Напротив! Вие, които твърдите, че 100 милиона индианци били избити, сте длъжни да публикувате имената на всички тях, заедно с рожденната дата, за да ви повярваме, че това е истина. Що се отнася до никовете, знаем на кого обикновено викат бай Х0й 🙂 Мислиш, че ме трогваш ли? Трогваш ме точно толкова, колкото ме трогва мишка в корема на змия. Мишок жалък!
  • 28 Kcaniba

    1 5 Отговор
    А миролюбивите кравари - колонизатори, с цветя и целувки са обсипали тези кръвожадници...