Last news in Fakti

8 Септември, 2019 08:50 1 883 8

"Дориан" помете атлантическото крайбрежие на Канада

  • дориан-
  • канада

Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе голям строителен кран

"Дориан" помете атлантическото крайбрежие на Канада - 1
Снимки: БГНЕС/EPA

Ураганът "Дориан" достигна на юг от Халифакс в канадската провинция Нова Скотия в събота вечер, придружен от силни дъждове и 20-метрови вълни, съобщават от метеорологичните служби, цитирани от БГНЕС.

След опустошаването на Бахамските острови и преминаването по Атлантическия бряг на Съединените щати, "Дориан" е понижен до "много интензивен посттропичен циклон" от канадския центъра за прогнозиране на урагани, който казва, че явлението остава опасно заради силните ветрове.

Ураганът Дориан връхлетя атлантическото крайбрежие на Канада.

Стихията повали дървета, наруши електроснабдяването и отнесе голям строителен кран в центъра на Халифакс, столицата на провинция Нова Скотия, предаде Ройтерс.

Правителството ще разположи сили на армията, които ще помогнат да бъдат ликвидирани последствията от бурята, щом тя отмине, заяви в Туитър канадският министър на обществената сигурност Ралф Гудейл.

Властите в Нова Скотия призоваха всеки, който живее близо до брега, да се евакуира като предпазна мярка.

Окото на урагана се очакваше да мине над Халифакс към 1 ч тази нощ българско време. Над 300 000 души в провинцията са останали без електричество, заяви компанията "Нова Скотия пауър".

Няма данни за пострадали при бурята.

"Безопасността на канадците е приоритет номер едно за нас и сме готови да помогнем на атлантическото крайбрежие на Канада при тази буря", написа в Туитър премиерът Джъстин Трюдо.

Според канадския Център по ураганите, в Халифакс се очакват ветрове със скорост 150 км/ч.

Вчера следобед местно време Дориан повали дървета върху къщи, отнесе поне един покрив и събори голям кран, който падна върху строяща се жилищна сграда.

По-рано през седмицата ураганът вилня на Бахамите, когато силата на ветровете му беше достигнала пета категория, а някои от поривите достигаха до 320 км/ч. Там той остави след себе си диря от разрушения и смърт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ред нек

    1 1 Отговор
    А Бай Дончо още настоява, че ще удари Алабама !
  • 3 Франкенщайн...!

    2 10 Отговор
    Това вече е неспасяемо...! Но хубаво е малко и нас да ни разтресе такова, че сме много разглезени от Бог...!
  • 4 Съучудвам

    1 0 Отговор
    Неможе да баде тва !
  • 5 Ето нов лаф..!

    1 0 Отговор
    ,, Съучудвам,,..! Хахаха...!
  • 6 Митко

    0 2 Отговор
    Затова да спрат да харчат пари за въоръжаване, ами да започнат да ги влагат в разработки за борба с природните стихии. Когато се зараждат такива циклони, да изпращат в атмосферата ракети, които да неутрализират тези опустошителни сили.

    Коментиран от #8

  • 7 Канадиец

    0 1 Отговор
    Провинцията се казва Нова Скоша. Скотия е нещо съвсем друго
  • 8 я пак

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Митко":

    С подобни урагани от категория 5 абсолютно нищо неможе да се направи.То ядрено оръжие да метнеш в окото няма да има ефект, камо ли обикновенна ракета.
Новини по държави: