Last news in Fakti

13 Септември, 2019 10:11 17 386 46

Сензацията #Susamam: това видео възпламени цяла Турция

  • турция-
  • парче-
  • песен-
  • susamam-
  • възпламени-
  • рапъри-
  • видео

Едно рапърско видео взриви социалните мрежи в Турция

Сензацията #Susamam: това видео възпламени цяла Турция - 1
Стопкадър: Youtube

Рапърското парче #Susamam, което в превод означава "Не мога да си мълча" съвсем очевидно е засегнал чувствителен нерв на турското общество: за по-малко от седмица видеото на това парче е гледано повече от 18 милиона пъти в Ютюб, а 1,5 милиона души са го харесали. Също и ексклузивните интервюта с четиримата изпълнители, които ДВ помести в социалните мрежи като видео, предизвикаха огромен интерес: в YouTube-канала на ДВ видеото досега е гледано 460 000 пъти, а в Титуър има хиляди препращания.

В записа на 15-минутното музикално видео участват общо 18 рапъри, които рисуват мрачна картина на днешна Турция с нейните многобройни проблеми: полицейско насилие и шуробаджанащина, убийства на жени, малтретиране на животни, унищожаване на природата... Почти няма актуален проблем на страната, който да не е споменат в клипа.

"В сегашните трудни времена тази тематика занимава и много други хора на изкуството. И понеже човешките ни права са силно ограничени, никой досега не се осмеляваше да говори открито за проблемите. Ние използвахме средствата на музиката, за да отправим послание срещу несправедливостта", казват за ДВ двамата изпълнители от рап-дуета Tahribad-i Isyan.

Според авторите на песента, не само хората на изкуството, но и цялото турско общество трябва да прекратят своето мълчание. "Сам си си виновен, ако не си възроптал", се казва в един пасаж от песента, изпълнена от турския рапър Шанишер.

„Искаме да стигнем до всички хора в тази страна"

На същото мнение са и изпълнителите от Tahribad-i Isyan. Те посочват, че целта им е да достигнат до стотици хиляди хора в страната: "Нашите деца трябва да растат в по-добър свят. С посланието си искаме да достигнем до младите хора, да подтикнем всички хора в тази страна да реагират незабавно, когато забележат някаква несправедливост."

Изпълнението #Susamam безпощадно бичува политическите и обществените порядки в днешна Турция, но не отправя никакви партийно-политически послания. В него няма ни най-малък намек за някаква връзка с турското правителство или с президента Реджеп Тайип Ердоган.

Въпреки това проправителствената преса атакува остро изпълнителите, които бяха обвинени в сътрудничество с терористични организации. Близкият до властта ежедневник „Йени Шафак" нарече видеото "съвместна продукция" на лявоекстремистки групи, забранената Кюрдска работническа партия ПКК и движението на Гюлен. Двете последни организации Анкара смята за терористични формирования. А самите изпълнители вестникът нарича престъпници.

ДВ също стана обект на критики: "Някои чужди медии, като Дойче Веле и БиБиСи, тиражираха видеото", написа проправителственото издание. Привърженици на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) междувременно инициираха в Туитър контра кампания. Под хаштага #Sustunuz (в превод: "Вие си мълчахте") ислямистко-консервативните сили в страната обвиняват рапърите, че мълчали по време на неуспешния опит за преврат през 2016 година, както и срещу терора на ПКК. А заместник-председателят на ПСР Хамза Даг написа в Туитър, че изкуството не бива да се използва за провокации и политическа манипулация.

Те казаха нещо опасно

#Susamam се превърна в сензация, защото 18-те рапъра направиха нещо, което малцина се осмеляват да сторят в турското общество - безпощадно да критикуват политическата обстановка и недъзите на днешна Турция, въпреки високия риск да бъдат преследвани заради това. Не е изключено турското правосъдие да погне рапърите: видеото би могло да бъде изтълкувано като "терористична пропаганда", а изпълнителите да бъдат обвинени в "подкрепа на терористична организация".

Въпреки това рапърите остават неустрашими. Или както казва пред ДВ рапърът Фуат: "Не се страхуваме и няма да се спрем". Същото казва и рапърът Адос: "Турското общество е на наша страна, хората ни подкрепят. Затова няма защо да се страхуваме от съдебно преследване", казва той и добавя, че е било голяма грешка да се мълчи толкова време.

Автори: Гезал Аджар, Айдън Юстюнел


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кап. Некрасов

    20 23 Отговор
    Скоро ще пея в затворите 🎃

    Коментиран от #37

  • 2 Ердо

    24 38 Отговор
    1 5 мил го харесали от 80 мил и къде е сензацията

    Коментиран от #4, #6, #7, #12, #15

  • 3 Менгеле.

    60 21 Отговор
    До господата български турци прочете няколко пъти статията и си замълчете не пишете нищо по въпроса просто си продължавайте хубавия живот тук в България и престанете да ми хвалите Турция че да не става война с Турция вие сигурно първи ще хванете оръжието и ще почнете да стреляте по турците ....

    Коментиран от #5, #17, #19, #31

  • 4 Джони

    67 7 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Няма сензация , има новина че в турция има съвременни и интелигентни хора разграничаващи се от остарелите догми . Ама ти няма как да го разбереш .

    Коментиран от #13

  • 5 Яшко

    20 20 Отговор

    До коментар #3 от "Менгеле.":

    Дойче зеле четем само заглавието, еврейска медия ти си вервай на лъжи, то клип то чудо, статийте им са за гладки мозъци като твоя
  • 6 Данъкоплатец

    34 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Останалите 65мл. са пенсионери, малки деца и бебета и доста голям процент необразовани/елктората на Ердоган*/.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 близнак

    15 1 Отговор
    Този от ляво - същият като криско
  • 9 Ново, да бе

    7 0 Отговор
    И Джон Ленан ... Бог да го прости! А тук? Времето промени света. Мотови. Хиляди различни.
  • 10 Щайнер

    21 6 Отговор
    Горките, тия сега ще бъдат обявени за терористи от опиумосмучещото животно, спасявайте се.....
  • 11 Някой си

    57 11 Отговор
    Преди няколко години се събрах да живея с една жена, българка от турски етнос. Тя е супер интелигентен и свободомислещ човек, лекар е с добре развита практика по специалността си. Честно ви казвам, през толкова много проблеми минахме с нея, заради нейните роднини, че живота ни беше черен. То не бяха хули, обиди и какво ли не. Няма да кажа нищо лошо за етноса, понеже и тя е част от него, но още 100 години тези хора няма да се отърсят от ориенталското си мислене, граничещо с расизъм и омраза към другите етноси и религии. Но съм откровен. Въпреки това, напук на всичко и на всички аз продължавам смело напред с нея......

    Коментиран от #16, #18, #36, #42

  • 12 S74LK3R

    17 5 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Публикувано е преди 8 дена Бухал...има 21мил гледания. Ти за 8 дена си видял точно един човек и то в огледалото.
  • 13 Ердо

    16 14 Отговор

    До коментар #4 от "Джони":

    НЕ думай, затова ли от 15 години вървят във възходяща линия, а ти гледаш всеки ден броиш кошарите дето ровят в контейнерите

    Коментиран от #21

  • 14 Нео

    17 7 Отговор
    Много е тъпо да лепваш "теторист" на всеки, който не те харесва. Те и комунистите са на този принцип:"Щом не си с нас, си против нас"!
  • 15 хасан pomaka

    15 8 Отговор

    До коментар #2 от "Ердо":

    Повече от 60 мил включително 40 мил кюрди нямат интернет и дори електричество ,слез на земята.
  • 16 Груйо

    12 6 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си":

    Браво колега, сред българските турци има много свестни и интелигентни хора. Но аз бих казал че предрасъдаците са от двете страни. Може би твоето семейство е по либерално.
  • 17 Хасан

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "Менгеле.":

    По принцип рапърските песни по света са опозиционни...само в България са за секс...слушах песента и пеят за околната среда,за насилие над животни,жени,деца и др....има и за "журналисти" тикнати в затвора .."журналисти" които подкрепят преврата и терора
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хасан

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "Менгеле.":

    Значи ние турците трябва да сме си консервативни,силни традиции,религиозни и семейни ценности ...а европейците да са либерални,толерантни,джендъри и тема подобни
  • 20 АНЕНЕРБЕ

    16 3 Отговор
    Добре дошли в ада на ДЖЕНДЪРИТЕ , комшулари.

    Започвате с рапа и ще стигнете до смяната на понятията МАЙКА , БАЩА със РОДИТЕЛ - 1 РОДЕТЕЛ- 2 с НЕОПРЕДЕЛЕНОСТ НА ПОЛОВАТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ на МИМИЧЕТАТА и МОМЧЕТАТА и всичко онова което роди "вашата" ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ !!

    Смяната на МОРАЛА проповядван в ШИРИЯТА с този на РАП - РЕЛИГИЯТА е част от битката за ДУШИТЕ НА ХОРАТА.

    ДЖЕНДЪР ОБЩЕСТВОТО , е това на дегенерати и извратеняци.

    Местото на ТЕЗИ е в заведенията за ПСИХИЧНО БОЛНИ , а не в УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВИ И НАЛАГАНЕ НА НОРМИ НА МОРАЛ.

    ЗАЕМЕТЕ СЕ С ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЗИ РАПЪРИ, АКО НЕ ЖЕЛАЕТЕ УТРЕ ДА СТЕ КАТО НАС - родител 1 и родител 2 !!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хасан

    22 12 Отговор

    До коментар #21 от "Джони":

    Религията ни прави смирени ,религията ни учи че най важното в тоя свят не са парите ,колите и жените а родителите,семейството ,децата ..българина се отдалечи от православните ценности и стана джендър,егоистично общестео

    Коментиран от #24

  • 23 ропа

    30 0 Отговор
    Ако нашите български репъри направят клип за България,сигорно клипа ще е 1 час най малко,след такава корупция , кражва,незаконие може и 1 час да не стигне за българския клип.
  • 24 Джони

    10 3 Отговор

    До коментар #22 от "Хасан":

    Я кажи какво означава джендър че много си я харесахте тази дума и я употребявате без да знаете защо

    Коментиран от #26

  • 25 Джони

    11 3 Отговор
    Значи умния , интелигентния , изучен в университети , е джендър , а простия , живеещ в средновековието е мъжага . Хахаха..стегни се малко.

    Коментиран от #44

  • 26 Хасан

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Джони":

    Значи това е общо понятие в смисъл да няма сексизъм ,но се интерпретира и като безполовост, еднопопови бракове и техните обществени права и др
  • 27 Хасан

    13 5 Отговор
    Значи клипа широко се рекламира в интернет и западни медии като се надяват на поредната "оранжева революция"...да стане хаос в Турция и да се откажат от Сирия ,Кипър,Средиземно море
  • 28 Ами рапърите навсякъде са така

    6 0 Отговор
    Я си пуснете малко бграп да видите...
  • 29 Киро

    22 4 Отговор
    Утре си тръгвам от почивка в Турция. Явно по курортите е друго. Спокойно, културно обслужване...Турците се радват, като им кажем, че сме от България. Комшу, комшу и те такива неща...
  • 30 андрей

    17 2 Отговор
    Нека някой от колегите, които знаят турски, да я преведат тази песен... и да сложат текста тук! би била интересна за аудиторията!

    Коментиран от #39

  • 31 Един от вас

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Менгеле.":

    Приятел в песента се пее, как хората са най големите отрепки, как замърсяват околната среда и как техните потомци ще страдат
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ИСТИНАТА

    18 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Двете последни организации Анкара смята за терористични формирования.ПКК Е ПРИЗНАТА ЗА ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ САЩ И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!! ТОВА Е ОПИТ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ ДА ПРОПАГАНДИРА КОЛКО ЛОШО Е В ТУРЦИЯ А В ГЕРМАНИЯ АФРИКАНЦИ ИЗНАСИЛВАТ И УБИВАТ АРИЙЦИТЕ !!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Опа

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кап. Некрасов":

    Пей си в затвора от сега, кой те е спрял?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Сусана ам

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "андрей":

    Не може да се първеде забранено е на турсики да се пише .
  • 40 Защо

    5 3 Отговор
    Защо е финансиран един такъв проект? От кого е финансиран? Кой плаща за да бъде лансиран по медиите в цяла Европа? Защо е заложено точно на "Rap", а не на истинска музика? Към коя прослойка на обществото е насочен, за да достигне до повече (какви) хора? Защо хората подражават на най-нискосоциала? Защо всички искат да са като хората от гетата? Нова мода, кефи се народа!
  • 41 Мечо

    4 1 Отговор
    Тук хората са възпали самата истина която не се отнася само до Турция поне малко се вслушайте.Пее се за праблимите на света не само там има ги и тука.
  • 42 женитбата е избор

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "Някой си":

    Българин съм,Ожених се в България 1979 ,за Шведка, роднините ми
    я нарекоха" циганка " за да се откажа от нея ,сега 40 години след това съм повечи от щастлив баща на три деца и дядо на 6 прекрасни внука.
    Съвета ми е ,женете се за този който обичате, вие ще живеете с него или нея, не родителите или роднините.
  • 43 така е

    3 2 Отговор
    Нашите джендър-помаци обичат да ходят турция и да ги обиждат отзад и въпреки всичко се имат за турци, такова кухо и нагло племе няма!!!
  • 44 Крали Марко

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Джони":

    Вадиш думи от контекста и изопачаваш идеята и истината- типично за еврогейоатланто"демократ"шорошджендо пропаганда ! Отвратителни "умни и крастави" инталигантни интриганти!
  • 45 Крали Марко

    1 1 Отговор
    А за песента и текста - проблемите касаят и нашето изстрадало, изглупяло, оскотяло, "обедняло", американизирано, затлъстяващо бг. общество и света ! А че изпълнителите ще чукат павета в Диарбекир....май да !
  • 46 Driving pleasure

    0 0 Отговор
    "Сам си си виновен, ако не си възроптал"... а в БГ кога?
Новини по държави: