Last news in Fakti

29 Септември, 2019 07:29 6 529 111

29 септември 1938 г. Мюнхенският сговор

  • хитлер-
  • чехословакия-
  • мюнхенски сговор

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове

29 септември 1938 г.  Мюнхенският сговор - 1

На 29 септември 1938 г. в Мюнхен се събират ключови политици от тогавашната Европа. Те са натоварени да избегнат военен конфликт на Стария континент.

Премиерите на Великобритания и Франция Артър Невил Чембърлейн и Едуар Даладие, райхсканцлерът на Германия Хитлер и дучето на Италия Бенито Мусолини договарят и подписват споразумение, с което предават Судетска област от Чехословакия на Германия. То е известно също като и Мюнхенският сговор.

Оправданието е, че Судетската област е населена предимно с етнически немци.

В резултат на предателството към Чехославакия Хитлер в пъти засилва армията си, което съществено повлиява на решимостта му да започне световна война.

В онзи момент Чехословакия е една от най-развитите в промишлено отношение държави в цяла Европа. Тя е една от водещите доставчици на оръжие за експорт, армията на страната е сериозно въоръжена, а в същата Судетска област били създадени изключително мощни отбранителни съоръжения.

Третият райх получава повече от 1 милион самозарядни винтовки, десетки хиляди картечници и хиляди танкове, които после били използвани в разпалването на Втората световна война.

Британският премиер Чембърлейн, след като се завърнал в Лондон от Мюнхенската конференция, заявява пред Камарата на общините: „Джентълмени, донесох ви мир”.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти милиционер

    54 8 Отговор
    Проста английска сган.
  • 2 Панов

    17 58 Отговор
    Поуката е извлечена.Когато агресорът не бъде спрян в началото,той продължава.Същото се повтори и сега
    След агресията на русия срещу малка Грузия,световната общественост не реагира.Последва агресията срещу Украйна.

    Коментиран от #4, #8, #9, #21, #23, #25, #28, #74

  • 3 соросоидни кърлежи

    51 10 Отговор
    „Джентълмени, донесох ви мир” За прости русофоби ,така действат вашите дарители, свинята шорос и нпо отрепки, така направиха и с България,оглозгоха я до кокала , донесоха разруха,нищета,глад, болести и безпрецендентна престъпност.

    Коментиран от #34, #77

  • 4 Анти милиционер

    39 8 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    За Ирак и Либия ли говориш? Оглозгани от терористичния режим в САЩ. Донбас си е ок, гледай си твоята празна чинийка.

    Коментиран от #31

  • 5 Ххх

    15 12 Отговор
    Преди години по Дискавъри даваха три серии на филм за Втората световна война. Показано беше и подписването на Договора от Мюнхен. Особено ме впечатлиха кадрите от влизането на немските войски в Студентска област. Като музикален фон на кадрите пускаха марша на Хорст Весел - Знамето високо. И този марш ми направи доста съществено впечатление, може да е немски, може да е нацистки - доколкото знам се е водел като химн на Националсоциалистическата партия - но качественото си е качествено.

    Коментиран от #6, #17

  • 6 Особено ме Впечатли

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ххх":

    Влизането на немските войски в Студентския град

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хахо

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Козяците са , като Мирча Кришан и краставицата! Каквато и да е темата завършват с краставицата,т.е. с Русия!
  • 9 Гошко

    26 11 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Ти да благодариш на Русия , че сега още щеше да набиваш крак с протегната напред ръка и да викаш “ХАЙЛ”.

    Коментиран от #35

  • 10 Хрониките на Евразия

    10 30 Отговор
    При нападението на Хитлер над СССР , Вермахта е имал , приблизително , 3000 танка , срещу тройно повече съветски , много от немските танкове били чешки ..
    А иначе по - същото време , , 1938 година , в знак на дружба и добра воля , НКВД е предавал на Гестапо ,избягалите от Германия в СССР немски евреи ..

    Коментиран от #11, #29, #105

  • 11 ОлигУфрен

    37 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хрониките на Евразия":

    Ехооо,темата е за достлука между Чемъбрлейн, Даладие и Хитлер и Мусолини! Хайде да си починете малко от Русия!

    Коментиран от #14, #24

  • 12 No Exit from Brexit

    23 1 Отговор
    В Кралството има голяма опозиция срещу конфронтация с нацистите. Премиерът Чембърлейн, Лорд Халифакс, самият Крал Едуард и огромна част от населението са против войната. Да не говорим за Sir Oswald Mosley, бащата на основателя на Формула Едно, и ръководител на Британскя Легион на фашистите ... Но след нападението над Полша финансовото лоби в Лондон и Ню Йорк вече има формалния повод, и лостовете да се разправи с тях. Чембърлейн умира скоро след като е свален, Крал Едуард абдикира в полза на брат си Джордж ( баща на днешната Кралица) а Халифакс е пратен в Америка. Така един неизбран от никого маниак - Чърчил, който има огромни финансови задължения по обслужването на семейното херцогство Марлборо с разкошния замък Бленъм, е избран за премиер. Хитлер никога не е искал да напада Острова. Неговите интереси са в Европа.
  • 13 Ххх

    18 6 Отговор

    До коментар #6 от "Особено ме Впечатли":

    Абе акъл, какво толкова се вживяваш в дреболии, ама то ако не ти стопля главата за нещо смислено и съществено, ще гледаш за някаква глупост да се хванеш. Пиша в повечето пъти от смартфона, има текстови редактор, който често променя думите. Обикновено си проверявам текста преди да го кача, но се случва и да не догледам. Така че, имал съм в предвид Судетска област, пък ти си гледай Студентски град.

    Коментиран от #20

  • 14 Хрониките на Евразия

    5 20 Отговор

    До коментар #11 от "ОлигУфрен":

    Точно по темата съм !
    Иначе откъде ще научиш , че благодарение на сговора в Мюнхен , Хитлер напада Матушката ви с чешки танкове , или , че по това време всички западни политици и Сталин , са гледали да не ядосат Хитлер .
    Че така Ушанков , може нещо и да научиш 😂

    Коментиран от #18

  • 15 Факт

    27 3 Отговор
    На тази среща практически беше баден карт-бланш на Хитлер за война в Европа--от големите сегашни" демократи" Франция и Великобритания---това е основното---другото са подробности....
  • 16 Обикновен човек

    28 6 Отговор
    САЩ и Англия наливат милиони в нацитската партия на Хитлер и в икономиката на Германия по това време целта е била Хитлер да нападне СССР ,след като Сталин отменя концесиите на САЩ в СССР и започва да води независима политика американците губят много пари и започват да подготвят унищожението на СССР с всички възможни средства и задкулисни машинации ,също както в днешно време им пречи Путин който въздигна РУСИЯ и бъзикат поляците,украинците и т.н... САЩи Англия се включват в ВСВ едва когато виждат "дебелия"Възможността от Руска окупация на цяла Европа!

    Коментиран от #42

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Михаил Костов

    3 13 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Хайде не се обяснявай сега тук кът ученичка, всички те знаем, колко неграмотен и т.п каскет си.

    Коментиран от #26

  • 21 Хрис

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    ПреАтел, нещо си об'ркал нещата с малка Грузия! Попитай Чичко Гугъл и той ще ти каже, че в сщност агресора в този случай беше Грузия. Армията на тази "малка Грузия" , въоръжена и обучена от САЩ , нападна внезапно Южна Осетия ( тогава грузинска автономна република) и руските омиротворителни сили, разположени там, изби стотици мирни осетинци и няколко десетки военнослужащи. Върховният главнокомандуващ, тогавашният президент Саакашвили, се надяваше да затвори Кавказките проходи, да си реши нещата с военна сила, и да постави Русия ( гарант за мирно решаване на противоречията) пред свършен факт, ама НЪЦ , наложи се да си яде вратовръзката.
  • 22 Хрониките на Евразия

    7 13 Отговор

    До коментар #18 от "ОлигУфрен":

    И още нещо да ти остане в празната глава !
    На Запада никой не оправдава договора от Мюнхен 1938 година , напротив ..
    Докато за договора за раздела на Европа , Молотов Рибентроп , са се изписали цели библиотеки в неговото оправдание .
  • 23 Кирил

    6 9 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Точно и вярно.Едните под предлог за защита на судетските немци,другите по предлог за защита на украински рускоговорящи.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Kaniba

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    същата е тази скрита агресия, на двуличният, циничният запад тогава, довела до Втора световна, тласка света към трета световна!!!!

    Коментиран от #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Borislav Popov

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Ххх":

    Нищо не каза за Голодомора, гледа ли филмчето по Дискаверито впечатли ли те ?? Само в Украйна хертвите са 3.5 милиона, а в Поволжието !?

    Коментиран от #32

  • 28 Ххх

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    А след агресията на САЩ и НАТО срещу суверенна Югославия ? Или както винаги за обратния вариант такива като тебе ще се правят на ударени с мокър парцал. И сме на принципа че победителите не ги съдят. А и като говориш за поуката, в Русия също е извлечена. Станало им е ясно какво ги очаква, ако световния жандарм е с военно превъзходство и безнаказано се разпорежда по всички краища на света, налагайки със сила имперските си интереси. Така че, това, което последва в Грузия и Украйна беше именно като резултат от агресивната политика на САЩ към Русия и желанието им да формират пояс от враждебни държави, които да блокират стратегическия достъп на Русия до Черно море.

    Коментиран от #30, #49

  • 29 гппрр

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "Хрониките на Евразия":

    това е вярно че руснаците са връщали хора бягащи от смъртта обратно да ги убиват социалистите от германия...жалко...но факт

    Коментиран от #55

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Ххх

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Borislav Popov":

    Нещо ме съмняваш, че си фалшив и ползваш Ника на каскета. Той би се изразил доста по цветисто, заучи му малко лафовете, пък тогава го дублирай. А по Дискавъри няма как да съм гледал всички филми. Пък и нали знаеш, на всеки нещо му изнася, друго не.
  • 33 Хрониките на Евразия

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "Kaniba":

    А идеологията "руски мир" по своята гнусна и милитаристическа същност , е абсолютно продължение на идиологията на Третия Райх .
    Фактически, РФ е станал Четвърти Райх, носейки всички ужаси на войната и разрушенията , главните
    достижения на нацисткият Райх .
    Имаме си и Райх , имаме си и импотентни западни политици .

    Коментиран от #38

  • 34 Стига глупости

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "соросоидни кърлежи":

    Аз що си мисля, че физическите извършители са българи-крадци, предали собствения си народ, като визирам всички управляващи за последните 30-ина години
  • 35 Наско

    3 5 Отговор

    До коментар #9 от "Гошко":

    Това е смешно, понеже не знам от къде знаеш, че не е искал точно това. Вместо мерцедеси и беемвета ни унижиха да караме Жигули и москвичи.
  • 36 Чата

    5 0 Отговор
    А-ааа, значи, те дундуркат Хитлер, спонсорират и го въоръжават, а Сталин да се кара с него! По това време армията на Чехословакия е втора след германската по техническа осигуреност и си произвеждат всичко - от Збрьовка и Тесла до Шкода, Авиа и Прага.
  • 37 Джеси Оуенс

    7 2 Отговор
    В 1936 година западняците не бойкотираха олимпиадата в Берлин! Подстрекаваха Хитлер - Давай, ти си най великия! Ще успееш! Славяните ще ти бъдат роби!

    Коментиран от #39

  • 38 Ххх

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хрониките на Евразия":

    А не, за западните политици мисля, че не си прав. Особено тези в Съединените щати. Не мисля, че са по - малко алчни или агресивни от времето, когато бомбандираха Югославия. Но съотношението на силите със стратегическите им съперници се промени - не в тяхна полза, поради което повече гледат да решават кризите с дипломатически средства. Така е с Венецуела, Иран, Северна Корея. Северна Корея и Иран са костеливи орехи и Щатите биха платили висока цена при военна авантюра. Но Венецуела не им е никакъв проблем, ако в някаква степен не се съобразяваха с Русия и Китай, досега сто пъти щяха да са я схрускали като печено крилце, щяха да са си поставили поредното послушно правителство, а американско компании вече щяха да се разпореждат с природните ресурси на страната, и нефтодобива, най - вече.

    Коментиран от #44

  • 39 Хрониките на Евразия

    4 5 Отговор

    До коментар #37 от "Джеси Оуенс":

    През 2014 година гадовете също не бойкотираха Олимпиадата ..
    "Давай Путин , ти си велик , славяните ще ти са новите крепостни .."
    Въобще , много исторически дати , но вчерашната нямаше кой да я каже ..
    На 28 октомври 1939 година се подписва
    «Договор за границите и дружба » между нацистка Германия и СССР, с който си поделят Полша .
    А след него СССР анексира и Прибалтика (и веднага са започнали репресии и депортации в новоприсъединените територии).

    Коментиран от #40, #84

  • 40 Джеси Оуенс

    6 2 Отговор

    До коментар #39 от "Хрониките на Евразия":

    Какво не са бойкотирали, бе! Не само бойкотираха, но и използват времето на олимпиадите да правят Майдани! През 2008 г. пък точно по време на олимпиадата в Пекин, където Пулчо бе набит най позорно, накараха Наакашвили да нападне Осетия!

    Коментиран от #45

  • 41 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    1938г.брити и франсета дариха на Адолф Хитлер 2,5 милиона люде и хиляди тонове оръжия зажда нападбе СССР! Фашистите се покрепиха един друг 1938г.
  • 42 И аз да кажа

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Обикновен човек":

    И какво им пречи на американците да се договарят /хипотетично/ само с един диктатор за цяла Европа, вместо поотделно с враждуващи помежду си и всеки с различни претенции държавни глави ? Имайки предвид руската изостаналост и корумпираност би било много по-изгодно за Щатите ако те са налапали Европа?
  • 43 СВД

    2 0 Отговор
    Всичко беше какти трябва! Коя могъща агентурна сила бъхта Хитлер в главата и го накара да напада СССР!? Колосална гибелна грешка! Същата сила преди това направи всичко необходимо да съсипе Червената армия с репресии срещу талантливите военни и поставянето на ръководни постове на откровени некадърници. Сетне самата война изведе напред способните. Кой го изкараха от тюрмата, кой от лагера, кой от Следствения арест, но с цената на много кръв....При умело ръководство Хитлер би бил разгромен с онова въоръжение, което са имали към момента.

    Коментиран от #54

  • 44 Хрониките на Евразия

    2 5 Отговор

    До коментар #38 от "Ххх":

    Западняците са търгаши , най вече американците .
    Искат цял свят да култивират , всичките държави да са развити , да произвеждат , а населението им да получава човешки заплати . Те с такива държави , се прави Търговия и има печалби .
    А със слаборазвити държави , каква търговия може да се прави ?
    Напълно сбъркана американска политика ..
    Някъде им минава номера - Япония , Германия , Южна Корея ..
    Но в други няма как да стане .
    Не можеш да вземеш 1 кг торта и 1 кг говна да ги смесиш и да получиш 2 кг торта ..

    Коментиран от #85, #86

  • 45 И аз да кажа

    1 5 Отговор

    До коментар #40 от "Джеси Оуенс":

    Не, не са бойкотирали. А на Майдан излязоха украинците заради нетърпимата корупция на руската маша Янукович, който драсна в Москва
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чата

    7 1 Отговор
    А в САЩ по същото време убиха Хю Лонг! Там не искат фашизъм! Само в Европа, за да стават войни! Както създадоха Ислямска даржава. Злото идва от там! Но сега ракетите ги достигат и не е същото.
  • 48 Хрониките на Евразия

    2 5 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Мънгал":

    Руската православна църква ви препоръчва , това от вчера , да се откажете от онанизма .
    Разрешават ви , само да целувате иконата на Путин ..
  • 49 Айде бе

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Ххх":

    Ама руснаците и да се разчекнат, и цялата си промишленост да впрегнат за военно производство, нямат икономически потенциал да надвият Запада, затова надпреварата във въоръжаването води страната и народа им към фалит и разпад. Мислех, че това поне беше разбрано отсам Желязната завеса, но като ви гледам какво пишете...пак се задава глад на Изток!

    Коментиран от #59

  • 50 Чата

    4 1 Отговор
    Сталин ако беше съюзник на Хитлер, щеше да му помага по добре да бонбардира Лондон! И трябваше! Списаревски по това време е бил в Германия и е помагал на Луфтвафе. Има снимки на брега на Ламанша.
  • 51 До 44

    4 1 Отговор
    Тръгни от Тексас надолу и виж как са ги култивирали. Чак до Патагония култивацията е страхотна. След това иди в Африка, и там една култивация, едно чудо, едни богати държави...

    Коментиран от #53

  • 52 Айде бе

    2 5 Отговор

    До коментар #46 от "Бай Мънгал":

    Че що бил слаб СССР-а бе? Замъкна всичко каквото докопа от Европа, репарации вземаше от всички, от нас също, чрез СИВ изстискваше с измислени цени Източния блок, заграбил 1/4 от земното кълбо с огромни ресурси...Какво му пречеше да е най- силният? Май тъпотията и азиатщината и несъстоятелната политическа система? А кой отказа плана "Маршал" и какво спечели от това?
  • 53 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #51 от "До 44":

    Ти май не разбра лафа за тортата ..
    От другата съставка има повече по света .
    Както и в България ..
    А после плачете , че американците ви са откраднали скъсаните гащи ..
    Че какво друго имате ценно за крадене .
    Още преди 30 години малкото останало от прелестите на развития социализъм се окраде и присвои .

    Коментиран от #67

  • 54 Ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #43 от "СВД":

    Би могъл да отстъпваш по организирано и с по - малко жертви, но да настъпваш и да побеждаваш няма как да стане. Когато въоръжението ти е некачествено, на всеки унищожен немски танк ще се падат по примерно 5 - 10 - 20 съветски. С въздушните двубои ще е същата картинката. Как печелиш битки и война при това положение ? И обратно, качествено ли е твойто оръжие, противника ще търпи непропорционално големи загуби в единоборствата. Бях гледал някакъв филм в Ютуб за Източния фронт през 1941 г. , когато руснаците почват да въвеждат Т 34 и КВ. И разказваха за някакъв екипаж с Климент Ворошилов, който беше помлял няколко немски артилерийски и пехотни позиции, по танка е имало следи от 20 - 30 попадения на противотанкови оръдия, но не са били достатъчно мощни за да пробият бронята му челно. Само 88 мм. немски зенитни оръдия са можели да унищожат посочените танкове.

    Коментиран от #56

  • 55 пппппп

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "гппрр":

    не разбирам минусите защо са в този коментар...някой може ли да се обоснове защо слага минус...но без глупости и лъжи
  • 56 Хрониките на Евразия

    2 4 Отговор

    До коментар #54 от "Ххх":

    Има една танкова битка в началото на войната , която е по - мащабна и от танковата битка при Курск .
    Че от нея можеш да си направиш извода , колко по - качествена е била немската техника , а не от Ютуб .
    800 германски танка ,против близо 6000 съветски танкове ..

    В битката при Дубно руснаците вече разполагат с Т-34 на масово въоръжение, макар и с все още по-малкото 76 мм оръдие, но пък в състава им вече имат и тежки танкове като КВ, каквито германците все още нямат.

    В състава на петте немски дивизии има общо 728 танка, като само около половината са с над 50 мм оръдия, включително Panzer-III и Panzer-IV, от леките най-мощни са Panzer 38(t) с 37 мм оръдие, но преобладават Pz-II (20 мм).

    В района са съсредоточени крупни съветски сили под командването на генерал Михаил Кирпонос – 30 дивизии сформиращи 10 корпуса плюс 109-а бронирана дивизия от Северния фронт. Всичко 5826 танка, включително 893 Т-34 и КВ общо. Тоест само тежките и средни танкове в състава на руските части, на които немците все още нямат еквивалент, са повече на брой, по-силно бронирани и с по-мощни оръдия от всичките немски в тази битка. А сумарно тук съветските сили превъзхождат количествено немските в бронетехника в съотношение приблизително 8 към 1.
    Толкова за митовете , че немската военна техника е превъзхождала съветската .

    Коментиран от #61, #65

  • 57 стоян георгиев

    1 6 Отговор
    мюнхенското споразумение е наи-големия европеиски провал дал възможност хитлер и сталин да подпалят европа и света.мекоушавостта на световните лидери тогава довежда до това което казва чърчил по-късно за споразумението:пред воината и безчестието избрахме безчестието,а после получихме воина.днес ситуацията се повтаря с ердоган и путин за съжаление световните лидери не са научили урoка от историята си.диктаторите разбират единствено от силата ,нищо друго няма да ги спре пред имперските им амбиции.

    Коментиран от #58

  • 58 Хрониките на Евразия

    2 4 Отговор

    До коментар #57 от "стоян георгиев":

    дипломацията в тази игра е абсолютно безполезна работа .
    На агресорите действат само два аргумента - тояга и санкции ..
  • 59 Ххх

    5 1 Отговор

    До коментар #49 от "Айде бе":

    Русия че е с по - малък икономически потенциал, това е така. Но няма защо да бленувате по икономическия крах и разпада и. Пък и тя не е тръгнала да надвива Запада, а не знам и ти откъде си го вадиш това заключение ? Истината е, че след разпада на СССР Западът винаги се е стремил към едностранно военно превъзходство над Русия. И затова излязоха от Договора, ограничаващ системите за противоракетна отбрана. А Щатите имат ли едностранно военно превъзходство първо, ще смачкат всички държави, които не им играят по свирката, както стана с бивша Югославия, Ирак, Либия, щеше да стане и със Сирия, вече щеше да е станало и с Венецуела. А и самата Русия щеше да е застрашена и за териториалната си цялост, и за суверенното си политическо развитие. Така че, Русия няма как да избегне надпревара във въоръжаването. А това където гледате Путин да плаши Запада с разни оръжия е насочено към това западните лидери да разберат, и най вече управляващия елит в Съединените щати, че надпреварата във въоръжаването е безмислена, че не може да се сдобият с едностранно военно превъзходство, а е по добре да започнат разговори, при които нивото на въоръжения да бъде стопирано на определено ниво и да бъдат подновени съществувалите договори за ограничаване на въоръженията.

    Коментиран от #60

  • 60 Хрониките на Евразия

    0 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ххх":

    Така е ..
    Когато започнат да ми говорят , че живота в Русия при Путин е станал много лош , искам да ви напомня какво прави руската власт за своето население .
    Само за последната седмица :

    -в Сирия започнаха да свалят повече дронове.
    -опашките пред приемната на Лавров станаха по - големи .
    -Китай нарече ракетата "Гранит" убиец на самолетоносачи .
    И разбира се няколко ракети , без аналог в света ..

    Коментиран от #75, #76

  • 61 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хрониките на Евразия":

    Хронике, последното ти изречение не беше много удачно, защото качеството на немската техника съвсем не е било мит. Но за такова качество при немците специално за танковете можем да говорим, когато започват да вадят Тигър и Пантера. А за тая битка, където говориш ще погледна, да видя нещата дали са точно така. Лошото е, че не спорим при равни условия, в смисъл че в момента съм на работа, бързия интернет ми свърши и чакам по пет минути да ми отвори някоя статия, ама все пак по - късно ще гледам да ти отговоря.

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Хрониките на Евразия

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Ххх":

    " Масите не искат да знаят истината , на тях им дай илюзии , без които те не могат да живеят .."
    Кой го беше казал , забравих ..
    800 леко въоръжени танка , между тях много чешки , срещу 800 тежковъоръжени танка + още 5000 танка и първите печелят убедително ..

    Коментиран от #64

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "Хрониките на Евразия":

    Нещо ни се различават данните за бройките, та не е лошо да ми кажеш, ти твойте откъде ги видя ? На мен ми попадна статия на немското списание Штерн, в която се говори за 3298 руски срещу 808 немски. Та дет имаше една приказка "Посмали манго". Броя на Т 34 и КВ се посочва на около 530 танка. Оттам нататък сравненията ти също не са особено коректни, в смисъл, ако имахме едно поле, от една страна руските, от другата немските, пускаме ги едни срещу други, немците побеждават руснаците и няма какво да коментирам. Но, на практика за загубата при Дубно са допринесли редица други фактори, които при обективна оценка на нещата няма как да не бъдат споменати или отчитани. Едното от тях е че немците нападат и концентрират бронетанковата си техника в местата, набелязани за пробив. Докато съветските танкове са разпръснати по фронтовата линия и са подхождали като отделни части, а не вкупом, поради което за немците не е било голям проблем да ги неутрализират. Много танкове на руснаците изобщо не са могли да стигнат до фронтовата линия поради технически неизправности. Много са били унищожени от немската авиация, която е имала тотално господство във въздуха. Екипажите на руските танкове са били неопитни, липсвали са боеприпаси. Свръзките между съветските части също са били лоши. И всичко това, съчетано с лоша тактика и слабо взаимодействие между танкове, артилерия и пехота е довело до съответните трагични за руснаците резултати, но причините са комплексни и нещата съвсем не
  • 65 Наравно

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Хрониките на Евразия":

    Прав си за битката - има я (определено руснаците си я премълчават и има защо!), резултатите са били печални, прав си донякъде и за съотношението макар други източници да дават 3 до 5 към 1 в полза на руската техника, но не си прав за две неща - едното е, че за руска изненада почти са били спечелили (това са десетина и повече сражения за дните на битката - седмица и повече е траело това мега сражение), но губят поради неумело командване, а второто е даже по-важно, небето е било на луфтвафе и това е "занулило" руското превъзходство

    Съветът ми е - като казваш А, продължи нататък да хваща дикиш

    Коментиран от #71

  • 66 Наравно

    1 0 Отговор

    До коментар #63 от "Хрониките на Евразия":

    ...е при USS дестройер щяха да те завърнат мълчаливо и вежливо, докато поданиците шетащи по HMS щяха да ти рекнат No sir, this way out без да ти дават опция за дискусия
  • 67 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Хрониките на Евразия":

    Дали са ни откраднали скъсаните гащи ? Въпрос на лично мнение. Но със сделката за изтребителите мисля, че не ставаше въпрос за скъсани гащи. И не случайно ни я наложиха по такъв грабителски начин. Ако милиард и двеста милиона долара за теб са едни скъсани гащи - май много на широко го даваш. Ами американските марици - чувал съм, че държавата годишно губи над 600 милиона лева от цените, по които се изкупува тока от тях. И тия приказки, СССР преди как ни бил грабил, виждате ли, пък сега Щатите ни раздават помощи с голямата лъжица, на някой по благонадежден евроатлантик сигурно ще минат, при мен няма как.

    Коментиран от #69

  • 68 СВД

    3 0 Отговор
    Все пак темата е за Мюнхен и реверансите на Запада към Хитлер с цел да го пратят срещу СССР! Малката Антанта също е създадена с тази цел. Колкото до броя въоръжение е в началото на войната това е друг въпрос, но фактите са, че и срещу французите, и срещу руснаците германците превъзхождат в концепцията за водене на съвременна война. Руснаците пишат, че дори в Берлинската операция превъзходството им като брой танкове не е било такова, което е имал генерал Болдин през юни 1941 г. Затова и той до края на войната си остана командващ 50-та армия, а командири на корпуси и бригади като Рокосовски и Катуков станаха големи пълководци. Първият сериозен танков пердах Гудериан търпи от катуков при Мценск през октомври 1941 г. Тактика и и по добри качества на Т 34 основно.
  • 69 Хрониките на Евразия

    0 5 Отговор

    До коментар #67 от "Ххх":

    България има шанс да се сдобие със съвременна авиация , това е важното другото е лай и гърчове на кремълският слугинаж ..
    Включително и малоумното , били рециклирани , от миналият век и не си заслужавали цената ..
    Много тъпо ...

    Коментиран от #72, #81

  • 70 Западните Балкани

    0 0 Отговор
    Но никой в наши дни не се поучил от тази грешка
  • 71 Хрониките на Евразия

    0 3 Отговор

    До коментар #65 от "Наравно":

    Въобще не е ставало въпрос за други фактори , а за съветското превъзходство в бронетанкова техника , която по онова време е била съпоставима с немската .
    Като и вземеш , че заводите и инжинерите им са били построени и обучени от американци и немци , въобще и за по добро качество не може да се говори ..
    А главната причина за пораженията по това време , не е техниката , а пропагандата , колкото и невероятно да ви звучи .
    Надъхва ли са ги за нападение и победи и въобще не са си и помисляли , че някой може да им се опре .

    Коментиран от #91

  • 72 Сърп и чук

    5 0 Отговор

    До коментар #69 от "Хрониките на Евразия":

    А ти имаш ли шанс да се избавиш от сопствената си глупост?! Голяма авиация ще правиш! 8 самолета! За кого по напред? По един за теп, Байко, Гърневски, Тончо Тодоров, Коритаров, Плевнелиев, 1 учебен за Иво Инджев и 1 учебен за Военновъздушните сили остава! Нападнете Путин!

    Коментиран от #73

  • 73 Хрониките на Евразия

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "Сърп и чук":

    Ще правим , не че сме направили ..
    И един самолет , е все пак нещо , защото е началото .
    И както казах , на московския слугинаж и 100 му дай без пари , пак ще се гърчи в сълзи и сополи ..

    Коментиран от #78

  • 74 Кочо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Панов":

    Поуката е - Ако искаш задните ти части да не претърпят крупна инфраструктурна авария - не се занимавай с Русия!
  • 75 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хрониките на Евразия":

    Определено не споделям логиката ти. Казваш, с развити държави се правела търговия и печалби. Ама според мен по скоро се прави търговски дефицит, затова Щатите си имат или са имали търкания и търговски войни в по - голяма или по - малка степен - примери Япония, Германия, Китай. А друго си е да натискаш едностранно някакви мизерници като нас и да им скубеш перушината с продажба на изтребители на тройни или четворни цени.

    Коментиран от #79

  • 76 Ххх

    2 0 Отговор

    До коментар #60 от "Хрониките на Евразия":

    Ракетата Гранит е създадена още през 70 - те години на миналия век с идея да се унищожават американски авионосни съединения, така че, предполагам руснаците са си я нарекли "Убиец на самолетоносачи" много преди китайците да разберат, че има такава ракета.
  • 77 оля

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "соросоидни кърлежи":

    Що бе? Въшливата червена чума,след като нападна България през 1944г,какво донесе?Радост и богатство ли?
  • 78 любопитен

    3 0 Отговор

    До коментар #73 от "Хрониките на Евразия":

    Днес хонорара колко е?

    Коментиран от #83

  • 79 Хрониките на Евразия

    1 2 Отговор

    До коментар #75 от "Ххх":

    За тройните и четворни цени от кораба майка ли ви разказаха ?
    А това , че ще получим самолети от първите произведени бройки , естествено , че и цената ще бъде висока , можеше и да почакаме 10 години 😂
    Ама вие чакате ли да падне цената на последните модели смартфони ?
    Не нали ?
    А нещастници като нас , за 30 години регулярно ни обират . Белене , двойно по скъп газ от Германия , руски престъпни банкови схеми , в последната затънахме с още 16 самолета Ф - 16 , мълчите като партизани .
    И добре , че ЕС се намеси в сферата Южен поток , че си спасихме земята която щеше да стане собственост на Газпром , независимо ще има ли газ , или не .
  • 80 Сърп и чук

    2 0 Отговор
    На 29 септември 1918 г. е подписано Солунското примирие! България финиш!

    Коментиран от #92

  • 81 Ххх

    4 0 Отговор

    До коментар #69 от "Хрониките на Евразия":

    Хронике, по темата си пазиш интересите на Щатите като квачка яйцата. И сигурно има защо. На всеки непредубеден човек му е ясно, че нямаше никакъв конкурс за изтребителите, а сделката ни беше наложена с изключително грабителска цена. Нека да имаме нови самолети, ама ако други страни купуват Ф 35 на по - ниски цени от нашите Ф - ки, при положение, че Ф 35 обективно е два - три пъти по скъп от Ф 16, не виждам поводи да споделям възторга ти и умилението от сключената сделка.

    Коментиран от #82

  • 82 Хрониките на Евразия

    0 3 Отговор

    До коментар #81 от "Ххх":

    Интересите на САЩ ще бъдат мой , дотогава , докато съвпадат с интересите на България .
    А това , че Полша и Румъния ще имат Ф- 35 , въобще ме радва , все пак сме в един съюз .
  • 83 Хрониките на Евразия

    1 3 Отговор

    До коментар #78 от "любопитен":

    Бутилка водка с черен хайвер 😂
    Вчера се запознах с двама руснаци на плажа и с техните красиви половинки .
    Темата се завъртя за игра на карти , разбраха , че мога да играя руска трупа , а тя не е както в България я играем , може да сменяш коза , ако имаш дама и поп от по висока боя .
    Максималните точки са 360 и трябва да прецениш колко да заявиш , иначе гориш .
    Поканиха ме да играем , предупредих ги - никаква политика , че ще ви намразя .
    Играхме до 2 часа през нощта , накрая единият ме пита - защо не съм обичал Русия ..
    Не беше трудно да му отговоря :

    1. За лъжите .
    2. За беззаконието .
    3. За робското мислене - "който е шеф , той е и прав".
    4.За имперските конвулсии и нападение на съседите им.
    Разбраха ме ..
    Днес ме поканиха пак на карти с водка и черен хайвер ..
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Е как да не може

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хрониките на Евразия":

    може, от тая комбинация си се пръкнал ти...ама говната са повече.
  • 86 Е как да не може

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Хрониките на Евразия":

    може, от тая комбинация си се пръкнал ти...ама говната са повече.
  • 87 Хрониките на Евразия

    0 1 Отговор

    До коментар #84 от "Хрониките на Хохландия":

    Добре , че бях аз , да погледнеш в Уикито 😂
    Безпросветен малоумник .
    Разбира се ,че е септември , много ясно съм го написал - ден по рано !
    Много можеш да научиш от мен , а от теб и чеп за зеле не става 😂

    Коментиран от #88

  • 88 Хрониките на Хохландия

    2 0 Отговор

    До коментар #87 от "Хрониките на Евразия":

    Публикувано във факти.бг: На 28 октомври 1939 година се подписва
    «Договор за границите и дружба » между нацистка Германия и СССР, с който си поделят Полша...тъпанар украински, това ти си го писал...ти киснеш като денонощно в уикито и снасяш тъпотии безброй...явно покрай интелектуалната си инвалидност си и физически инвалид...

    Коментиран от #89

  • 89 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #88 от "Хрониките на Хохландия":

    За разлика от московските папагали , на мен не ми трябва нито Уики , нито Гугъл ..

    След мен , можеш справки да си правиш , белким ти влезне нещо в главата 😂

    Коментиран от #90

  • 90 хахо

    3 0 Отговор

    До коментар #89 от "Хрониките на Евразия":

    Що пък си мислиш, че всичко от Козяк 16 е истина? Пък и твоето тролене съвсем измести темата. Или си от сайта или си на заплата.
  • 91 Наравно

    3 0 Отговор

    До коментар #71 от "Хрониките на Евразия":

    ...нещо сновеш из темите, явно така ти е удобно, прав си че за подготовката на армията пропагандата има значение, но в боя води друго - подготвеност, умения, добро командване и не на последно място техниката - та в кое викаш комисарите са били по-добри от вермахта?

    Коментиран от #93, #94

  • 92 Наравно

    2 0 Отговор

    До коментар #80 от "Сърп и чук":

    Ето това е трагедия, другото е разлайване на кучетата....истинска и неподправена

    България за пореден път е изоставена и измамена, макар и непобедена
  • 93 Хрониките на Евразия

    0 3 Отговор

    До коментар #91 от "Наравно":

    Браво , разбрал си за какво става въпрос 😂
    И комисарите и тогавашните и днешните , се обучават по един и същ учебник .
    Достатъчно е да отвориш старите съветски вестници и днешните новини оттам , за да си направиш изводите ..
    100 години едно и също , без аналогови танкове , оръжие и непобедима армия .
    А след това ще питате , като съветските граждани , какво се случи с нашата " непобедима армия "..

    Коментиран от #109

  • 94 Хрониките на Евразия

    0 7 Отговор

    До коментар #91 от "Наравно":

    Ами във всичко СССР е имала преимущество .
    Вермахт ,:
    3 милиона и 500 хиляди войници .
    3350 танка
    4389 самолета

    СССР
    5 500 000 войници
    12 000 – 15 000 танка,
    11 357 самолета готови за бой на 22 юни 1941.
    Така , че ако не бяха толкова самонадеяни, благодарение на пропагандата и лъжите , както сега и бяха се подготвели за отбрана , историята нямаше да бъде такава .

    Коментиран от #95

  • 95 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #94 от "Хрониките на Евразия":

    само лека поправка съветската армия към 22 юни 1941 година е 20 милиона човека.реално 5,5 са само тези в киевски военен окръг и тва е преди да се почне мобилизацията на запасняците.

    Коментиран от #96, #106

  • 96 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    Деске, откъде с Хроникьора вадите тези цифри? Хайде нещо от мен по документи (защото ми са в ръцете мило)! Та юни 1941 г. численост на Съветската армия-5.373 млн. От тях сухопътни и ПВО-4.553 млн.,ВВС 476 хил.,ВМФ 344 хил. 67 хил. полеви оръдия и минохвъргачки. 1861 танка и 2700 от съвременен тип. Немците с Финландия, Румъния и Унгария на източния фронт- 190 дивизии, само немски 153. Личен състав общо 5.5 млн. 47 000 оръдия и минохвъргачки, 4300 танкове и щурмови оръдия. 4980 самолета в тях влизат 400 от централния резерв. Та това е душко!

    Коментиран от #97, #98, #107

  • 97 Хрониките на Евразия

    0 6 Отговор

    До коментар #96 от "Трол":

    Тролче , руските държавни библиотеки имат и електронен вариант .
    Пишеш - 1941 и четеш .
    Пишеш - Болгария и четеш , как са ви създали като руски сополи изкуствено 😂

    Коментиран от #99

  • 98 стоян георгиев

    0 6 Отговор

    До коментар #96 от "Трол":

    данните другар ги има в руското вики.е малко ги е срам руснаците че с такава голяма армия немците са ги мачкали три години ,но тва е положението другарю.та казваш документите били пред теб а?ок ето ти документи.https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9E%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0 виж колко са мобилизираните през втората световна воина руснаци.там пише 34 милиона.ето ти и статистика за загубите на руснаците:https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B9_%D0%9E%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B9_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B5 11 милиона убити и пленени по кривошиев.демек 1945 година в състава на червената армия е имало 23 милиона човека ,щото никои от тези на служба не е бил уволняван нали другарю?цифрата е потдържа през цялата воина.сега стана ли ти ясно?затова въпреки огромните си загуби руснаците все са повече и все са отпочинали!проста аритметика.ето тук една друга руска статистика която признава само за 10 милиона воиника в началото на воината;https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B5-%D0%BA%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82%D1%8C%D1%8F%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F_%D0%9A%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%8F_%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F

    Коментиран от #100

  • 99 Трол

    6 0 Отговор

    До коментар #97 от "Хрониките на Евразия":

    Не ми е нужен електронен вариант на руската държавна библиотека. Тя е за краварски отпадъци!
  • 100 Трол

    5 0 Отговор

    До коментар #98 от "стоян георгиев":

    Десо, хайде стига и ти с това руско Вики/ Уики! Единия с електронна библиотека, другата с руското Вики! Не се ли усещате, че сте смешни?

    Коментиран от #101, #103

  • 101 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #100 от "Трол":

    смяшния както винаги си ти.провери в руски вариант ако искаш може и в неруски,колко са мобилизираните съветски граждани през втората световна воина.аз давам цифрата 34 милиона от тях има 11 милиона загуби убити и пленени и остават колко другарю трол?23 милиона червеноармееца към 1945 година.тук има ли нещо неясно?или проблемно като инфо?

    Коментиран от #108

  • 102 Трол

    2 0 Отговор
    Ето го проблемното ти инфо Десо-Публикувано във факти.бг: "само лека поправка съветската армия към 22 юни 1941 година е 20 милиона човека.реално 5,5 са само тези в киевски военен окръг". Ми не е вярно, до юни съветите са били, колкото съм посочил долу, а не само в киевския военен окръг. Стига си извъртала!

    Коментиран от #104

  • 103 Хрониките на Евразия

    0 2 Отговор

    До коментар #100 от "Трол":

    А щом от баба ти черпиш информация , така ще е !
    Но и буквите не хапят , чети бе 😂
  • 104 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #102 от "Трол":

    добре били са 5 милиона и как са загубили пет милиона за няколко месеца и после пак са били толкова?смях?дадох ти инфо и то руско такова в което пише че съветската армия след мобилизацията на първи юли е била 10 милиона човека.дадох ти инфо и за общата мобилизация и общите загуби на съветската армия които ти не коментираш.дадох ти инфо на кривошиев,тва е един от наи-сериозните руски изследователи за съветските загуби в които тои ги сравнява с немските.та според него немските са 11 пъти по-ниски от руските през първата година от воина и въпреки това руснаците на всичи фронтове и във всички по-сериозни битки са поне две към едно спрямо немците.та обясни как става тва другарю.ще ни е добре да се поразвеселим с теб!
  • 105 опс

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Хрониките на Евразия":

    То и Полша си щипва малко от Чехословакия заедно с Хитлер ама нали е малко /по площ/ и не се поше за това. Така ще се наложи да се признае, че ВСВ е започната именно от Германия и Полша, след анексиране на територии от Чехословакия със съгласието на Великобритания и т.н.
  • 106 Наравно

    1 0 Отговор

    До коментар #95 от "стоян георгиев":

    Глупости...ама да си вяррваш е важно....четете повечко - 3.5 млн са по граничните военни окръзи, останалото войска е при Китай и Япония или из страната, ама важното е да се говорят некипели- прекипели нещо

    Мобилизирали са още 10 и повече млн запасняци за целия ход на войната и производството им е надхвърлило това на Германия, просто плановете на Вермахта са били да приключат кампанията до есента на 41година

    Коментиран от #110

  • 107 Наравно

    2 0 Отговор

    До коментар #96 от "Трол":

    ...това е, реално не са имали някакво голямо превъзходство в числен състав, а в команден са били 10-12г след немците, като опит не съизмерими величини...все пак вермахта воюва реално 2години преди да срине руските армии и да ги подгони по степите...ноооо, има и голямо "НО" - и то е, че руснаците са си вярвали и то невероятно много и не са се отбранявали а първите седмици са изпълнявали командите на безумните си командири и са атакували, а не са се отбранявали...ето ги големите "чували" и там изчезва почти цялата им армия която е била в наличност към 22 юни....изненадата за вермахта е че излиза цяла нова коно ги пресреща и там докато ги разбият става есен и се губи темпото...кампанията...войната....колко народ е погинал тогава не е истина
  • 108 Наравно

    0 0 Отговор

    До коментар #101 от "стоян георгиев":

    Басни говориш тавариш, по-полеща, че това е проверяемо

    Коментиран от #111

  • 109 Наравно

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Хрониките на Евразия":

    ...весело е с теб😁
    Хайде тичай, че изядоха хайвера, а и водката се стопли, аре пусти
  • 110 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #106 от "Наравно":

    явно руските изследователи пишат глупости ,а ти знаеш повече и от тях.кривошиин официални днни на руско изследване 34 милиона воиника са влязли в червената армия от 41-45 година.загинали и пленени 11 милиона.уволнени предсрочно няма.та я сега отговори колко са били в наличност 1945?реално в руското издание са посочени на първи юли 1945 година 10 милиона човека в червената армия пак руски извори.както и загубите също са посочени.около 5 милиона човека за първите 7-8 месеца.та аз чета повечко проблема е че ти не го правиш уви!
  • 111 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #108 от "Наравно":

    ти от маша и мечока ли се ограмотяваш бе другар?руснаците си били вярвали,а немците воювали били две години преди това????хохохохо,хахаха!руснаците воюват преди това 20 години.тва си го пропуснал явно,а втората световна за немците почва едва 14 дни по-рано отколкото за руснаците.тва явно пак си го пропуснал?смях!или опита на руснаците във финландия или в полша или срещу японците в манджурия не се брои,а другар?и с вярване воина другар не се води ,а с ресурси.немците през цялата воина дават в пъти по-малки жертви от руснаците ,но губят.дали при москва дали при сталинград дали при курск руските загуби са в пъти по-големи от немските и въпреки това руснаците все са повече и повече...та тва е причината да победят другар,а не маша и мечока!смях!и другите тъпотии как руснаците били загубили цялата си армия в началото пак са просто глупости другар.я напиши битката при москва да видиш че без армия руснаците пред москва имат в пъти повече жива сила и техника от незагубилите до този момент немци.
Новини по държави: